Latvijas sieviešu izlase otrdien Liepājā izrāva uzvaru arī trešajā spēlē Eiropas čempionāta finālturnīra priekšsacīkšu kārtā, B grupas pēdējā spēlē dramatiskā cīņā pagarinājumā ar 70:68 pieveicot Grieķijas valstsvienību.

imageFoto galerija

Latvijai tā bija trešā uzvara trīs spēlēs, bet uz nākamo posmu Latvija dodās ar divām uzvarām savā kontā. Nākamo spēli aizvadīs ceturtdien, tiekoties ar Čehiju. Sestdien Latvija spēlēs ar Slovākiju, bet nākamo pirmdien - ar Spāniju. Visas Latvijas spēles "Arēnā Rīga" sāksies pulksten 20:30.

Latvija spēles laikā pazaudēja 16 punktu pārsvaru, bet fantastiskā galotnē pagarinājumā, pateicoties Guntas Baško aktivitātēm, izrāva uzvaru ar 70:68.

Latvijas labā Anete Jēkabsone-Žogota guva 26 punktus, bet Baško kontā 10 punkti. Grieķijai spēli "uztaisīja" tikai trīs basketbolistes - Evantia Maltsi guva 24 punktus, Stialiani Kaltsidu guva 21 punktu, bet Pelagija Papamihailisa guva 13 punktus un izcīnīja 11 atlēkušās bumbas.

Mača sākums izvērtās nervozs, taču Latvija lēnām sāka pārņemt iniciatīvu un neilgi pirms pirmās ceturtdaļas beigām Dita Krumberga ar precīzu trijnieku panāca 18:12. Kaltsidu arī atbildēja ar precīzu trejaci un pēc pirmās ceturtdaļas Latvijas pārsvars bija trīs punkti – 18:15.

Otrajā ceturtdaļā Latvija palielināja pārsvaru līdz 26:21, bet tad uz ilgu laiku „iestrēga” – Latvijas basketbolistes netika galā ar Grieķijas „zonas aizsardzību”, taču arī grieķietes nespēja pārvarēt Latvijas aizsardzību. Spēli atdzīvināja Baško divi punkti ātrajā uzbrukumā un Putniņas trijnieks- 31:21. Pēc brīža Jēkabsone-Žogota iemeta trijnieku, bet puslaika pēdējās sekundēs tālmetienu realizēja arī Ieva Tāre, panākot Latvijai lielāko pārsvaru spēlē – 37:21.

Taču tad sekoja Latvijas basketbola dzīvē jau par „nelaimi” kļuvusī trešā ceturtdaļa, kuru Latvija zaudēja ar 6:18...

Otrajā puslaikā iespēlējas Grieķijas līdere Maltsi, kuru pirmajā puslaikā izdevās nosegt. Un tieši Maltsi ar saviem tālmetieniem un caurgājieniem ļāva Grieķijai saglabāt intrigu mačā. Latvijas basketbolistes trešajā ceturtdaļā vien pieļāva deviņas kļūdas, ko lieliski izmantoja Grieķija, lēnām deldējot starpību un pietuvojoties līdz 39:43.

Taču pēdējās ceturtdaļas sākums viesa optimismu Latvijas līdzjutējiem. Līderes lomu, kā pienākas, uzņēmās Jēkabsone-Žogota, palielinot Latvijas pārsvaru līdz 48:42. nedaudz vēlāk svarīgā brīdī Eglīte iemeta trīspunktu metienu un Latvijai joprojām „+6” – 55:49. Bet tad grieķu līdere Maltsi guva astoņus punktus pēc kārtas un Latvija pirmo reizi čempionāta laikā nonāca zaudētājos – 55:57.

Saspringtā pamatlaika galotnē Ieva Tāre pamanījās nopelnīt sodu uzbrukumā, taču Grieķija neizmantoja izdevību. 3,3 sekundes pirms pamatlaika beigām pēdējais uzbrukums bija Latvijai un, loģiski, ka metiena pozīcijā tika izvirzīta Jēkabsone-Žogota, taču sarežģītais metiens bija neprecīzs – 58:58 pēc pamatlaika beigām.

Pagarinājumā Latvijas basketbolistes sarūpēja līdzjutējiem vēl lielākus pārdzīvojumus. Grieķietes pagarinājumā divreiz ieguva trīspunktu pārsvaru un varēja to palielināt, taču savas izdevības neizmantoja. Toties Latvijas spēlētājas parādīja fantastisku cīņassparu un izrāva uzvaru. Nepilnu minūti pirms pagarinājuma beigām Baško iemeta pustālo (67:68), bet 24 sekundes pirms pagarinājuma beigām ātrajā fantastiski guva divus punktus ar sodu. Latvijas kapteine iemeta arī soda metienu – 70:68. Grieķijas pēdējā uzbrukumā kļūdījās viņu līdere Maltsi un Latvija guva trešo uzvaru trīs spēlēs!!!

Jau ziņots, ka latviešu basketbolistes guva uzvaras divās pirmajās turnīra spēlēs, pārspējot Polijas (86:52) un Ungārijas (76:59) valstsvienības. Grieķietes turnīru sāka ar pārliecinošu uzvaru pār Ungāriju (59:43), bet pēc tam sīvā cīņā piekāpās Polijai (60:62).

Latvijas sieviešu valstsvienības sastāvs Eiropas čempionātā: Anete Jēkabsone-Žogota, Gunta Baško, Ieva Tāre, Zane Tamane, Zane Eglīte, Dita Krūmberga, Aija Brumermane, Anda Eibele, Aija Putniņa, Kristīne Kārkliņa, Sabīne Niedola, Liene Jansone.

$t1='latvija'; $t2='griekija'; include "$includes_dir/projects/eurobasket2009/delfistar/bestplayer5.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!