Foto: DELFI
Latvijas sieviešu basketbola izlase ceturtdien izcīnīja uzvaru Eiropas čempionāta finālturnīra otrās kārtas E apakšgrupas cīņā, ar rezultātu 65:47 (19:23, 15:8, 19:7, 12:9) pārspējot Čehijas nacionālo valstsvienību. Pēc šīs uzvaras Latvija nodrošināja sev vietu turnīra ceturtdaļfināla kārtā.

imageFoto galerija

Čehietes maču uzsāka ar nelielu izrāvienu 4:0, taču Latvijas basketbolistes ātri vien atspēlējās. Cīņas piektajā minūtē, pateicoties Evas Vitečkovas precīzam trīspunktu metienam, Čehija izvirzījās piecu punktu vadībā (13:8). Arī pirmo desmit minūšu turpinājumā vadībā atradās čehietes, taču Latvija, lielā mērā pateicoties Anetes Jēkabsones-Žogotas precizitātei, sekmīgi turējās sāncensēm līdzi rezultātā. Ceturtdaļa noslēdzās ar precīzu Čehijas pēdējo sekunžu trīspunktu metienu, un rezultāta tablo vēstīja 23:19 Čehijas labā.

Otrās ceturtdaļas sākumā Ainara Zvirgzdiņa padotajām joprojām spēle nevedās neprecīzu metienu un kļūdu dēļ, un čehietes sasniedza jau astoņu punktu pārsvaru (29:21). Šo klusumu „pārtrauca” Zanes Tamanes veiksmīgais divpunktu gājiens ar soda metienu, bet vēl pēc brīža sekoja Ievas Tāres divi sekmīgi soda metieni. 27.minūtē Gunta Baško ar trīspunktu metienu jau atjaunoja līdzsvaru 29:29. Divu minūšu laikā Latvijai bija izdevies izrāviens 8:0, bet puslaiku mūsu valstsvienība noslēdza ar trīs punktu pārsvaru 34:31.

Trešajā ceturtdaļā mača gaitā iestājās lūzums. Latvijas basketbolistes kāpināja spēles tempu, un pie šāda notikumu scenārija čehietes īsti nerada pretspēli mūsu komandai, bieži vien izdarot nesagatavotus metienus un pieļaujot kļūdas vienkāršās situācijās. Kaismīgo līdzjutēju atbalstītas latvietes pēc 30 nospēlētajām minūtēm savu pārsvaru bija palielinājušas jau līdz 15 punktiem (53:38).

Pēdējās desmit minūtēs turnīra saimnieces ne uz brīdi neļāva sāncensēm attapties, vēl vairāk nostiprinādamas savu pārsvaru līdz drošas uzvaras sasniegšanai.

Rezultatīvākā Latvijas izlases rindās ar 25 punktiem bija Anete Jēkabsone-Žogota, savukārt 17 punktus guva Zane Tamane.

Čehietēm ar 16 punktiem mača protokolā atzīmējās komandas līdere Eva Vitečkova.

Kopā ar Spānijas izlasi, kura arīdzan izcīnījusi trīs uzvaras tikpat spēlēs, Latvija ieņem līderpozīciju turnīra E apakšgrupā un ir nodrošinājusi sev vietu čempionāta ceturtdaļfinālā

Ceturtdien E apakšgrupā pirms tam tika aizvadītas divas spēles. Slovākija ar rezultātu 65:56 pārspēja Poliju, savukārt Spānija ar 67:48 sagrāva Grieķiju.

Kā ziņots, Latvijas izlase pirmajā apakšgrupu turnīrā B apakšgrupā izcīnīja trīs uzvaras un izcīnīja pirmo vietu. Sākotnēji Latvija ar 86:52 sagrāva Polijas izlasi, tad ar 76:59 pārliecinoši pieveica ungārietes, bet pēdējā spēlē ar 70:68 pagarinājumā pieveica Grieķiju.

Savukārt Čehija A apakšgrupā palika trešajā vietā. Sākotnēji čehietes ar 59:66 piekāpās Spānijai, tad ar 58:65 atzina Slovākijas pārākumu un ar 79:77 dramatiskā mačā pieveica Ukrainu.

Nākamajos mačos Latvija sestdien tiksies ar Slovākiju, bet pirmdien spēkosies ar Spāniju. Šie abi mači sāksies plkst.20.15.

Latvijas sieviešu valstsvienības sastāvs Eiropas čempionātā: Anete Jēkabsone-Žogota, Gunta Baško, Ieva Tāre, Zane Tamane, Zane Eglīte, Dita Krūmberga, Aija Brumermane, Anda Eibele, Aija Putniņa, Kristīne Kārkliņa, Sabīne Niedola, Liene Jansone.

$t1='latvija'; $t2='cehija'; include "$includes_dir/projects/eurobasket2009/delfistar/bestplayer5.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!