Foto: DELFI
Pirmo zaudējumu Eiropas čempionāta finalturnīrā sestdien piedzīvoja Latvijas sieviešu basketbola izlase, kas E grupas otrajā spēlē ar 69:78 (17:15, 19:17, 17:29, 16:17) piekāpās Slovākijai.

imageFoto galerija

Pirms pēdējās spēļu kārtas E grupā Spānijai ir četras uzvaras, Slovākijai un Latvijai - pa trīs uzvarām, Grieķijai un Polijai - pa vienai uzvarai, bet Čehijai uzvaru nav. Lai grupā ieņemtu vismaz otro vietu, Latvijai pēdējā spēlē noteikti jāuzvar Spānija.

Latvijas labā 20 punktus guva Anete Jēkabsone-Žogota, 14 punktus - Gunta Baško, 11 punktus - Ieva Tāre, bet 10 punktus - Zane Tamane. Slovākijai rezultatīvākās bija abas līderes - Zuzannai Žirkovai 24 punkti un Martinai Gjurčsi 17 punkti. Jāpiebilst, ka Gjurčsi pirmajā puslaikā punktus vispār neguva.

Latvijas treneris Ainars Zvirgzdiņš uz maču pret slovākietēm neizlika tradicionālo sākumsastāvu – šoreiz laukumā devās Dita Krumberga, Ieva Tāre, Kristīne Kārkliņa, kā arī Anete Jēkabsone-Žogota un Zane Tamane. Izmaiņas sastāvā deva savu rezultātu, jo Latvija teicami iesāka maču. Jēkabsone-Žogota nepilnās četrās minūtēs guva astoņus punktus un Slovākijas treneri bija spiesti ņemt minūtes pārtraukumu – 11:2 Latvijas labā.

Pēc minūtes pārtraukuma slovākietes guva piecus punktus pēc kārtas, Latvijas uzbrukums „iebuksēja”, un nepilnas četras minūtes pirms pirmās ceturtdaļas beigām minūtes pārtraukumu jau spiests ņemt bija Zvirgzdiņš. Arī Latvija pēc minūtes pārtraukuma atbildēja ar izrāvienu – Baško un Putniņa panāca 14:7 Latvijas labā. Tomēr slovākietes sagādāja Latvijai pirmās ceturtdaļas izskaņā lielākas problēmas un pietuvojās līdz 15:17.

Otro ceturtdaļu Latvijas basketbolistes iesāka ar teicamu darbību aizsardzībā, brīžiem pārejot uz „zonu”, kas deva savus augļus. Uzbrukumā šoreiz punktus guva Krumberga, Tamane un Tāre, panākot 23:15. Slovākietes pietuvojās līdz 19:23, taču tad Latvija deva kārtējo triecienu – lieliski nospēlēja Tamane (divi punkti un rezultatīva iespēle), „ieskrējās” Baško, atkal trijnieku iemeta Jēkabsone-Žogota un 32:19.

Tomēr Slovākijas izlase pārvarēja Latvijas ofensīvu un deva prettriecienu. Slovākijas izlase dažās minūtēs veica izrāvienu 11:0 un Latvijai vairs tikai divu punktu pārsvars 32:30. Latviju atmodināja Jekabsone-Žogota, iemetot atkal trīspunktu metienu, bet tad Baško panāca jau 36:30. Slovākija divus punktus atguva, bet pašās beigās fantastisku metienu no savas puses iemeta Slovākijas līdere Žirkova - tomēr metiens bija jau pēc puslaika beigu signāla un groza guvums netika skaitīts.

Otro puslaiku apņēmīgāk iesāka slovākietes. Pretinieču līdere Žirkova panāca izlīdzinājumu 39:39, bet pēc brīža trijnieku iemeta Martina Gurčsi, pirmo reizi spēlē izvirzot slovākietes vadībā 42:40. Slovākijas izlases spēlētājas droši spēlēja uzbrukumā, neapturama ceturtdaļā bija Martina Gurčsi (13 punkti 10 minūtēs) un pēdējā minūtē Latvijai jau bija „-11” – 50:61. Ceturtdaļu Latvija gan noslēdza uz pozitīvas nots – līdz ar beigu signālu Baško iemeta trijnieku un 53:61.

Pēdējā ceturtdaļā Latvija joprojām nespēja atrast ieročus pret Slovākijas zonas aizsardzību, ieļāva daudz kļūdas piespēlēs un nonāca zaudētājos jau ar 16 punktiem – 54:70. Slovākijas basketbolistes turēja spēles grožus savās rokās, bet nepilnas divas minūtes līdz beigām Tāres aktivitāte deva Latvijai nelielu cerību, un Kārkliņa pēc bumbas pārtveršanas ātrajā samazināja starpību līdz 62:72. Žirkova ātri atvēsināja Latvijas priekus ar kārtējo trijnieku, bet Tāre pēc brīža atjaunoja Latvijai nelielu cerību – 65:75. Tomēr sarūpēt sensāciju un nepilnas minūtes laikā atspēlēt 10 punktus Latvijai neizdevās, un tika piedzīvots pirmais zaudējums turnīrā 69:78.

Vēl sestdien „Arēnā Rīga” E apakšgrupas citās spēlēs Grieķija ar 62:45 uzvarēja Čehiju, bet Eiropas vicečempiones Spānijas basketbolistes ar 67:55 pieveica Poliju.

Pirmdien, 15.jūnijā, E grupas pēdējās spēlēs Slovākija tiksies ar Grieķiju, Polija ar Čehiju, bet Latvija ar Spāniju.

Latvija līdz šim Eiropas čempionātā bija aizvadījusi četras spēles un visās uzvarējusi. Liepājā notikušajās priekšsacīkstēs Latvija ar 86:52 sagrāva Poliju, pēc tam ar 76:59 pieveica Ungāriju, bet tad grūtā cīņā pagarinājumā ar 70:68 pārspēja arī Grieķiju. Otro posmu Rīgā Latvijas basketbolistes uzsāka ar pārliecinošu uzvaru, ar 65:47 pārspējot 2005.gada Eiropas čempioni Čehiju.

Latvijas sieviešu valstsvienības sastāvs Eiropas čempionātā: Anete Jēkabsone-Žogota, Gunta Baško, Ieva Tāre, Zane Tamane, Zane Eglīte, Dita Krūmberga, Aija Brumermane, Anda Eibele, Aija Putniņa, Kristīne Kārkliņa, Sabīne Niedola, Liene Jansone.

$t1='latvija'; $t2='slovakija'; include "$includes_dir/projects/eurobasket2009/delfistar/bestplayer5.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!