Latvijas sieviešu basketbola izlase ceturtdien „Arēnā Rīga” piedzīvoja sāpīgu zaudējumu Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā, pagarinājumā ar 64:69 piekāpjoties pašreizējai Eiropas čempionei Krievijai.

imageFoto galerija

Līdz ar to Latvija tagad piektdien pulksten 15:45 spēlē par 5.-8.vietai tiksies ar Itāliju, bet Krievija pusfinālā spēlēs pret Spāniju, ar kuru tikās iepriekšējā Eiropas čempionāta finālā.

Latvijas labā 23 punktus guva Anete Jēkabsone-Žogota, kurai arī astoņas atlēkušās bumbas, bet 17 punktus - Gunta Baško. Krievijai piecas spēlētājas guva vismaz 10 punktus. Marija Stepanova guva 16 punktus un izcīnīja 12 atlēkušās bumbas, Ilona Korstina guva 14 punktus un izcīnīja deviņas atlēkušās bumbas, Svetlana Abrosimova guva 13 punktus un izcīnīja 12 atlēkušās bumbas, Irina Osipova guva 13 punktus un izcīnīja 11 atlēkušās bmbas, bet Rebeka Hemona guva 11 punktus.

Krievijas izlases četras rezultatīvākās spēlētājas kopumā izcīnīja 44 atlēkušās bumbas, kamēr visa Latvijas izlase kopā - 43 atlēkušās bumbas.

Latvijas izlases galvenais treneris spēli atkal uzsāka ar to sastāvu, kurš bija uzvarētās spēlēs Liepājā – Gunta Baško, Anete Jēkabsone-Žogota, Liene Jansone, Zane Eglīte un Zane Tamane. Tomēr Latvijai sākums neizdevās. Latvijas spēlētājas tika galā gan ar garajām krievu spēlētājām, gan ar saspēles vadītāju Rebeku Hemonu, taču nepieskatīja Svetlau Abrosimovu, kura septiņās minūtēs guva 10 punktus. Tas Krievijai arī deva jau deviņu punktu pārsvaru – 14:5.

Sākumā metienu nepadevās Latvijas līderei Jēkabsonei-Žogotai, uzbrukumi arī neveidojās tik viegli. Taču tad Jēkabsone-Žogota uzņēmās līderes lomu, guva desmit punktus pēc kārtas, pirmās ceturtdaļas beigās izvirzot pirmo reizi Latviju vadībā ar 15:14.

Arī otrās ceturtdaļas sākums Latvijai nepadevās. Uzbrukumi neizdevās, metienu nekrita, bet arī Krievija nespēja to izmantot un bija vadībā tikai ar 20:15. Pēc dažu minūšu laikā paņemtiem diviem minūtes pārtraukumiem Latvija beidzot atrada savu spēli. Ar agresīvu, uz soda robežas aktīvu aizsardzību, brīžiem arī zonas aizsardzību Krievija nespēja tikt galā, bet uzbrukumā iespēlējās Dita Krumberga, un Latvija atguva vadību 22:20. Arī pēc Krievijas minūtes pārtraukuma Latvija uzspieda agresīvu spēli, kas deva labumu – 30:26 pēc pirmā puslaika.

Otrā puslaika sākumā Latvijas basketbolistes atkal nespēja iespēlēties, un Krievija atguva vadību 33:32. Pēc brīža Stepanova panāca jau 37:32 Krievijas labā, taču Latvijas basketbolistes atmodās. Jēkabsone iemeta divus punktus ar sodu, bet tad pārtvēra bumbu un Krumberga ātrajā izlīdzināja rezultātu 37:37. Tomēr ceturtdaļas beigās Stepanova kārtējo reizi vadībā izvirzīja Krieviju – 39:37.

Pēdējā ceturtdaļa izvērtās dramatiski. Ar Jēkabsones-Žogotas aktivitāti izdevās izvirzīties vadībā 45:43, taču Osipova un Korstina atbildēja ar septiņiem punktiem pēc kārtas, atgūstot Krievijai pārsvaru 50:45. Bet mača izskaņā neizšķirtu izrāva Latvijas kapteine Baško. Sākumā viņa samazināja starpību, tad izcīnīja svarīgu atlēkušo bumbu uzbrukumā, dodot Latvijai cerību. 25,9 sekundes līdz beigām, kad Latvijai bija „-1”, uzbrukumā kļūdu pieļāva Kārkliņa. Taču Stepanova aizmeta garām abus sodus, nākamajā uzbrukumā trijnieku neiemeta Kārkliņa, bet tad tikai vienu sodu iemeta Korstina, dodot Latvijai vēl cerību. Latvija izdevību izmantoja lieliski – pēc auta bumbu saņēma Baško, kura caurgājienā līdz ar pamatlaika beigu signālu ieripināja bumbu grozā!!!! 53:53 pēc pamatlaika.

Pagarinājuma sākums piederēja Latvijai, kas ar agresīvu un saskaņotu darbību aizsardzībā neļāva izvērsties Krievijas garajām spēlētājām. Savukārt Jēkabsone-Žogota vilka Latviju uz priekšu uzbrukumā. Taču tad Latvija saņēma triecienu no spēlētājas, kas visu laiku klusēja, - Hemonas. Amerikāņu saspēles vadītāja pagarinājumā guva deviņus punktus, kaut gan pirms tam bija guvusi tikai divus punktus 40 minūtēs. Tieši viņas caurgājieni un trijnieks deva Krievijai veiksmi uzbrukumā, jo citas spēlētājas Latvija spēja neitralizēt.

Baško ar savu aktivitāti gan vēl samazināja starpību līdz 64:65, taču Hemona iemeta divus sodus, praktiski izšķirot mača likteni. Baško uzbrukumā trijnieku netrāpīja, bet tad abus sodus iemeta Stepanova, un Latvijas meitenēm nācās samierināties ar sāpīgo zaudējumu 64:69.

Vēl ceturtdien pirms šīs spēles Francija dramatiskā cīņā ar 51:49 uzvarēja Grieķiju un iekļuva pusfinālā.

Ceturtdaļfināla uzvarētāji ne tikai turpina cīņu par godalgām, bet arī uzreiz iegūst ceļazīmi uz Eiropas čempionāta finālturnīru, kas nākamgad notiks Čehijā. Tiesības spēlēt finālturnīrā iegūs Eiropas čempionāta piecas labākās komandas.

Trešdien Eiropas čempionātā jau noskaidrojās pirmās divas pusfināla dalībnieces. Baltkrievija sīvā cīņā pagarinājumā ar 70:68 uzvarēja Slovākiju, bet Spānija pārliecinoši ar 61:42 pārspēja Itāliju. Spānija pusfinālā tiksies ar Krieviju, bet Baltkrievijas pretiniece būs Francija.

Krievijas basketbolistes priekšsacīkstēs uzvarēja visās trijās spēlēs (pieveica Turciju, Serbiju un Lietuvu), bet otrajā posmā uzvarēja Baltkrieviju un Itāliju, kā arī piekāpās Francijai, F grupā izcīnot otro vietu un ceturtdaļfinālā pretiniekos iegūstot Latviju.

Atgādinām, ka Latvija priekšsacīkstēs uzvarēja visās trijās spēlēs – Liepājā notikušajās priekšsacīkstēs Latvija ar 86:52 sagrāva Poliju, pēc tam ar 76:59 pieveica Ungāriju, bet tad grūtā cīņā pagarinājumā ar 70:68 pārspēja arī Grieķiju. Otro posmu Rīgā Latvijas basketbolistes uzsāka ar pārliecinošu uzvaru, ar 65:47 pārspējot 2005.gada Eiropas čempioni Čehiju, bet tad piedzīvoja pirmo zaudējumu, ar 69:78 piekāpjoties Slovākijai. Grupas pēdējā spēlē Latvija ar 60:67 zaudēja arī Spānijai, E grupā paliekot trešajā vietā.

Latvijas sieviešu valstsvienības sastāvs Eiropas čempionātā: Anete Jēkabsone-Žogota, Gunta Baško, Ieva Tāre, Zane Tamane, Zane Eglīte, Dita Krūmberga, Aija Brumermane, Anda Eibele, Aija Putniņa, Kristīne Kārkliņa, Sabīne Niedola, Liene Jansone.

$t1='latvija'; $t2='krievija'; include "$includes_dir/projects/eurobasket2009/delfistar/bestplayer5.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!