Foto: DELFI
Latvijas sieviešu basketbola izlase piektdien "Arēnā Rīga" piedzīvoja vēl vienu sāpīgu zaudējumu Eiropas čempionāta fināturnīrā, pusfināla spēlē cīņā par 5.-8.vietai pagarinājumā ar 66:68 piekāpjoties Itālijai, kaut gan otrās ceturtdaļas vidū Latvijai bija pat 22 punktu pārsvars.

imageFoto galerija

Pēc četrām uzvarām pirmajās četrās spēlēs Latvijai šis bija ceturtais zaudējums pēc kārtas. Sestdien pulksten 13:30 Latvija spēlē par septīto vietu tiksies ar Slovākiju, kurai otrajā posmā zaudēja ar 69:78.

Latvijas labā 22 punktus guva kapteine Gunta Baško, 13 punktus Zane Tamane, bet Anete Jēkabsone –Žogota šoreiz guva tikai 12 punktus. Itālijai 20 punktus guva Laura Maki, bet 18 punktus – Rafaela Maskjardi. Latvijas basketbolistes atkal zaudēja cīņu par atlēkušām bumbām (33 pret 42), kaut gan pretiniecēm šoreiz nebija nekāda auguma pārsvara.

Latvija iesāka ar ierasto piecinieku, tikai saspēles vadītājas Zanes Eglītes vietā laukumā devās Anda Eibele. Jau ar pirmajām minūtēm Latvijas basketbolistēm nevarēja manīt nekādas pazīmes, kas pirms nepilnas diennakts būtu piedzīvots sāpīgs zaudējums ceturtdaļfinālā. Jēkabsone-Žogota, Tamane, Basķo un Krumberga ātri panāca 12:3 Latvijas labā. Pirmās ceturtdaļas turpinājumā, pateicoties kapteines Baško aktivitātei, Latvija palielināja pārsvaru jau līdz 25:10.

Otrā ceturtdaļa iesākās ar daudzām kļūdām abu komandu spēlētāju izpildījumā, līdz ar to pēc spēlētām nepilnām piecām minūtēm ceturtdaļā rezultāts bija tikai 2:0 Latvijas labā (27:10 visā spēlē). Pirmās pamodās Latvijas spēlētājas un Aija Brummermane ar diviem precīziem sodiem panāca jau 36:14. Taču pirmā puslaika izskaņā dažu minūšu laikā itālietes Rafaela Maskjardi un Marija Frankīni guva vairākus punktus un samazināja starpību līdz 23:39.

Trešajā ceturtdaļā komandas atkal turpināja daudz kļūdīties, bet rezultāts auga lēnām. Latvijas izlasei neizdevās atgūt savu spēles stilu, un itālietes trīs minūtes pirms ceturtdaļas beigām pietuvojās līdz 37:47. Nelīdzēja arī Ainara Zvirgzdiņa paņemtais minūtes pārtraukums, pēc kura Latvija turpināja mocīties uzbrukumā, bet Itālija lēnām deldēja starpību un pietuvojās līdz 41:50.

Pēdējā ceturtdaļa iesākās ar savdabīgu itāļu treneru rīcību – itālietes kļūdījās izmetot auto, un tikai pēc spēlētas sekundes itāļu treneris pieprasīja minūtes pārtraukumu. Tomēr arī pēc minūtes pārtraukuma abas komandas atkal vairākas minūtes ”klusēja”, bet šoreiz pamodās itālietes – Menegela un Maki nepilnas minūtes laikā ar diviem precīziem trijniekiem samazināja starpību jau līdz 47:53.

Latvijas treneri arī vienu brīdi spēlēja ar izteiktu „mazo” sastāvu, taču tas arī nedeva rezultātu un nepilnas trīs minūtes pirms pamatlaika beigām Latvijai bija vairs tikai minimāls pārsvars 54:53. Vēl pēc brīža Laura Maki realizēja divus sodus un divarpus minūtes pirms pamatlaika beigām pirmo reizi vadībā izvirzīja Itāliju 55:54. Baško iemeta divus sodus un labi Latvija nospēlēja aizsardzībā (Eibele pārtvēra piespēli), dodot nelielu cerību. Eibele gan realizēja tikai vienu soda metienu, taču Baško aizsardzībā pārtvēra bumbu, tomēr uzbrukums bija nesekmīgs. Minūti pirms beigām Maskjardi iemeta trijnieku, taču Jēkabsone-Žogota atbildēja ar diviem sodiem un atguva vadību 59:58. Itālija atbildēja ar Lauras Maki diviem punktiem, un Zvirgzdiņš bija spiests ņemt minūtes pārtraukumu – 30,6 sekundes pirms pamatlaika beigām 59:60....

Latvija uzmanīgi veidoja uzbrukumu, bumbu izspēlēja līdz brīvai Baško, kura droši iemeta trijnieku – 62:60 un jāspēlē 15,7 sekundes. Eibele ātri pārkāpa noteikumus pret Mriandželu Čironi, kura iemeta abus sodus. Latvijas uzbrukumā Jēkabsone-Žogota kļūdījās uzbrukumā, bet atlēkušo bumbu grozā iebakstīja Baško - tiesneši gan pēc video atkārtojuma noskatīšanās grozu neieskaitīja....Pagarinājums.

Divas minūtes komandas atkal neguva punktus, bet tad apmainījās ar gūtajiem groziem – 66:66 divas minūtes pirms pagarinājuma beigām. 13 sekundes pirms pagarinājuma beigām Maki iemeta divus punktus, taču Latvijas izlases treneru korpuss nepaņēma minūtes pārtraukumu, tādējādi speciāli negatavojot meitenes pēdējam uzbrukuma. Tas arī sanāca samocīts un Baško kļūdījās, bet metiens tā arī īsti nesanāca. Sāpīgs zaudējums ar 66:68, kas šoreiz liedz ceļazīmi uz pasaules čempionātu Čehijā.

Atgādinām, ka Eiropas čempionāta piecas labākās komandas iegūs ceļazīmi uz pasaules čempionātu, kas nākamgad notiks Čehijā.

Vietu nākamā gada pasaules čempionātā no Eiropas komandām jau nodrošinājusi turnīra saimniece Čehija, kā arī visas pašreizējā EČ pusfinālistes - Spānija, Krievija, Baltkrievija un Francija. Vēl vienu ceļazīmi savā starpā tagad sadalīs Itālija un Grieķija, bet Latvija ar Slovākiju sestdien spēlēs par septīto vietu turnīrā.

Jau ziņots, ka Latvijas sieviešu basketbola izlase ceturtdien „Arēnā Rīga” piedzīvoja sāpīgu zaudējumu Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā, pagarinājumā ar 64:69 piekāpjoties pašreizējai Eiropas čempionei Krievijai. Savukārt Itālija ceturtdaļfināla cīņā ar 42:61 zaudēja Spānijai.

Latvijas sieviešu valstsvienības sastāvs Eiropas čempionātā: Anete Jēkabsone-Žogota, Gunta Baško, Ieva Tāre, Zane Tamane, Zane Eglīte, Dita Krūmberga, Aija Brumermane, Anda Eibele, Aija Putniņa, Kristīne Kārkliņa, Sabīne Niedola, Liene Jansone.

$t1='latvija'; $t2='italija'; include "$includes_dir/projects/eurobasket2009/delfistar/bestplayer5.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!