Foto: Reuters/Scanpix
Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) Ētikas komiteja svētdien diskvalificēja bijušo prezidenta amata kandidātu, Āzijas Futbola konfederācijas (AFC) prezidentu Muhamedu bin Hamamu, bet attaisnoja pašreizējo prezidentu Zepu Blateru.

Tāpat diskvalificēts tika Centrālamerikas un Karību zonas futbola konfederācijas (CONCACAF) prezidents, FIFA viceprezidents Džeks Vorners.

FIFA Ētikas komiteja uzklausīja visus trīs apsūdzētos, noslēgumā attaisnojot vienīgi Blateru. Tāpat FIFA paziņoja, ka prezidenta vēlēšanas notiks 1.jūnijā, kā bija plānots iepriekš.

Tagad Blaters palicis vienīgais kandidāts uz prezidenta amatu, jo bin Hamans svētdien agri savu kandidatūru atsauca.

Precīzi diskvalifikācijas termiņi bin Hamamam un Vorneram pagaidām nav noteikti. Tie tiks paziņoti pēc pilnas izmeklēšanas.

Bez bin Hamama un Vornera apsūdzēti arī Karību zonas Futbola apvienības (CFU) amatpersonas Debija Mingela un Džeisons Silvesters, bet viņi uz noklausīšanos svētdien neieradās.

Kā ziņots, bin Hamamama atteikšanās no kandidēšanas uz FIFA prezidenta amatu neesot saistīta ar apsūdzībām korupcijā, bet gan, lai uzlabotu savu slavu pēc nepamatotām apsūdzībām.

LETA jau vēstīja, ka šīs nedēļas vidū korupcijā tika apsūdzēts bin Hamams, bet divas dienas vēlāk tāda pat izmeklēšana tika ierosināta arī pret Blateru. To aicināja ierosināt tieši bin Hamams.

AFC vadītājs savā kampaņā solīja padarīt pārredzamāku FIFA lēmumu pieņemšanas procesu, lai mazinātu skandālus un dažādas apsūdzības, kā tas notika pēc tam, kad tika paziņoti 2018. un 2022.gada Pasaules kausa izcīņas norises vieta. Kā zināms, Pasaules kausa izcīņas šajos gados notiks attiecīgi Krievijā un Katarā.

Bin Hamams Āzijā iemantojis modernizētāja tēlu, jo izveidoja AFC Čempionu līgu un lielākajā futbola konfederācijā uzņēma Austrāliju.

Viņu apsūdzības pamatā ir īpaša CFU tikšanās, kuru kopīgi organizēja Vorners un bin Hamams un kura bija saistīta ar gaidāmajām prezidenta vēlēšanām.

Apsūdzības, kurās ietilpst arī apvainojumi kukuļdošanā bin Hamamam un Vorneram, izvirzījis FIFA izpildkomitejas biedrs Čaks Bleizers, kurš ir arī CONCACAF ģenerālsekretārs.

Tikmēr Blaters tiek vainots tajā, ka viņš esot bijis informēts par augstākminēto tikšanos un mēģinājumiem piekukuļot Karību zonas darboņus. Blateru par to esot informējis Vorners.

Tikmēr Lielbritānijas mediji vēsta, ka minētās norunas ietvaros bin Hamams un Vorners CFU biedriem sniegtu 40 000 dolāru (20 000 latu) vērtas "naudas dāvanas", lai FIFA prezidenta vēlēšanās attiecīgo personu balsis tiktu atdotas par labu bin Hamamam.

Jau ziņots, ka šomēnes bijušais Anglijas Futbola asociācijas (FA) priekšsēdētājs Deivids Trīsmens un Lielbritānijas parlamenta pārstāvis Damjēns Kolinss kukuļdošanā apsūdzēja kopā sešus FIFA izpildkomitejas biedrus saistībā ar 2018. un 2022.gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīru rīkotājvalstu noteikšanu. Vēlāk Lielbritānijas puse izlēma, ka gaidāmajās FIFA prezidenta vēlēšanās atturēsies no piedalīšanās balsojumā.

Šajā apsūdzībā bija minēts ar Vornera vārds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!