Foto: Publicitātes attēli
Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) līdz 2012.gada jūlijam lems par vārtu līnijas tehnoloģiju ieviešanu.

FIFA uzaicinājusi dažādu tehnoloģiju izstrādātājus, lai viņi piedalītos divu posmu testēšanas procesā, kas notiks no šī gada septembra līdz 2012.gada martam. Jaunās iekārtas pārbaudīs neatkarīgs institūts.

"Galīgie rezultāti tiks prezentēti Starptautiskās Futbola asociācijas padomē (IFAB) 2012.gada jūlijā," teikts FIFA paziņojumā. "Testi tiks veikti divos posmos dažādos futbola stadionos, kurus izvēlēsies attiecīgo tehnoloģiju piegādātāji, saskaņojot ar FIFA."

Pirmajā posmā tiks pārbaudīts, vai kāda no metodēm atbilst vajadzīgajiem standartiem, bet otrajā posmā tiks mainīti laukuma segumi, kā arī iekārtas pārbaudītas dažādos laikapstākļos.

Līdz šim ir pārbaudītas desmit vārtu līnijas tehnoloģijas, taču neviena nav atbildusi vajadzīgajiem standartiem, ziņo IFAB.

Pirmajos testos, kas notiks laika posmā starp septembri un decembri, tiks pārbaudīta metode, kurā tiesnesim uz rokas būs aproce, kas signalizēs, ja bumba būs vārtos. Šīs metodes precizitāte pēc dažāda veida sitieniem ir 90 līdz 100 procenti.

FIFA nedaudz ir mainījusi savu nostāju pret vārtu līnijas tehnoloģijām, jo tās varētu palīdzēt tiesnešiem pieņemt pareizo lēmumu.

Kā ziņots, viens no spilgtākajiem piemēriem bija, kad Anglijas izlase 2010.gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā piedzīvoja zaudējumu astotdaļfinālā, ar 1:4 zaudējot Vācijai, un mača galvenais tiesnesis Horhe Larionda pirmajā puslaikā kļūdaini neieskaitīja Franka Lamparda gūtos vārtus. Pēc Lamparda sitiena bumba vispirms atsitās pret vārtu pārliktni un pilnībā šķērsoja vārtu līniju. Tobrīd rezultāts būtu kļuvis 2:2.

IFAB ir 124 gadus veca organizācija, kurā iekļautas Anglijas, Ziemeļīrijas, Skotijas un Velsas futbola asociācijas. Tāpat tās locekle ir arī FIFA.

Balsojumos katrai britu pārstāvei ir viena balss, bet FIFA - četras. Lai apstiprinātu kādu jaunu noteikumu, nepieciešamas sešas balsis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!