Foto: F64
Latvijas futbola izlase 2012.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē otrdien savā laukumā nospēlēja neizšķirti 1:1 (1:0) ar Grieķijas valstsvienību.

Rezultātu 19.minūtē atklāja Aleksandrs Cauņa, kuram tas bija jau ceturtais precīzais sitiens kvalifikācijas ciklā, bet 84.minūtē izlīdzinājumu panāca Kiriakis Papadopuls.


Latvijas futbola izlase maču uzsāka pietiekami aktīvi un radīja pirmo vārtu gūšanas momentu, kad ceturtajā minūtē pēc Aleksandra Cauņas izpildīta soda sitiena pie bumbas vārtu priekšā nokļuva Māris Verpakovskis, tomēr nespēja to apstrādāt. Savukārt Grieķijas valstsvienība pirmo bīstamo momentu izveidoja nepilnas desmit minūtes vēlāk, kad pie vārtsarga laukuma robežas bumbu saņēma Dimitris Salpingidis, bet viņš pamanījās to raidīt pāri vārtiem.

Brīdi vēlāk pirmoreiz spēlē arī nācās iesaistīties Andrim Vaņinam, kurš pārcēla bumbu pārliktnim pēc Giorga Karagonisa izpildīta soda sitiena. Savukārt jau 19.minūtē Latvijas izlasei izdevās atklāt rezultātu - pēc veiksmīgas Oļega Laizāna darbības bumba nokļuva pie Cauņas, kurš ar savu sitienu neatstāja izredzes Grieķijas izlases vārtsargam Mihalim Sifakim.

Arī pēc rezultāta atklāšanas Latvijas izlase laukumā turpināja darboties aktīvi, kontrolējot cīņas gaitu. Tā 30.minūtē pēc Cauņas centrējuma bumbu ar galvu sita Pāvels Mihadjuks, to atsita Sifakis, tomēr pie atsistās bumbas nevienam no Latvijas spēlētājiem uzreiz neizdevās nokļūt.

Pirmo ļoti bīstamo momentu Grieķijas izlase izveidoja 39.minūtē, kad Vaņins atsita bumbu pēc Grigora Maka sitiena, bet turpinājumā to jau no vārtu priekšas prom aizraidīja Pāvels Mihadjuks. 43.minūtē Latvijas izlasei bija iespēja dubultot pārsvaru, bet, kad pretuzbrukumā Aleksejs Višņakovs iespēlēja bumbu soda laukumā, tomēr tai neizdevās nokļūt pie Cauņas.

Otrajā puslaikā Grieķijas izlase uzreiz metās atspēlēties un pirmais bīstamais moments tika izveidots jau 49.minūtē, kad Salpingidis raidīja bumbu pāri vārtiem. Turpinājumā komandām ilgstoši bīstamus momentus neizdevās izveidot, bet cīņa bija kļuvusi asāka un rupjāka.

65.minūtē iespēja gūt vārtus bija Grieķijas izlases futbolistam Georgim Samaram, bet viņa sitiens lidoja pāri vārtiem. Brīdi vēlāk laukumā devās Artjoms Rudņevs, spēlē iesaistoties aktīvi, bet nespējot izveidot bīstamus momentus.

15 minūtes pirms pamatlaika beigām ar sitieniem pa vārtiem apmainījās nesen uz maiņu uznākušie Rudņevs un Džannis Maniatis, tomēr arī tie pie nekā bīstama nenoveda. Ap 80.minūti Grieķijas izlase uz ilgāku laiku iespieda Latviju savā soda laukumā, tomēr mājinieki sākotnēji nospēlēja precīzi, bīstamās situācijas atvairot. 84.minūtē Grieķijai gan izdevās panākt izlīdzinājumu, kad Papadopuls raidīja bumbu vārtu tīklā pēc stūra sitiena.

Līdz spēles beigām Grieķijas izlases spiediens turpinājās, bet mača rezultāts nemainījās.

Kā ziņots, savos iepriekšējos Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra mačos Latvijas izlase izbraukumā ar rezultātu 1:0 pieveica Gruziju, kamēr Grieķija ar 1:0 viesos apspēlēja Izraēlas valstsvienību.

Mačā ar Grieķiju Latvijas izlasei varēja palīdzēt uzbrucējs Artjoms Rudņevs, kurš ģimenes problēmu dēļ izlaida spēli pret Gruziju. Rudņevs maču uzsāka no rezervistu soliņa.

Tikmēr diskvalifikācijas dēļ nespēlēja kapteinis Kaspars Grokšs, bet savainojums ir pussargam Artim Lazdiņam. Gorkša vietā uz izlasi tuja izsaukts "Liepājas metalurga" komandas aizsargs Pāvels Mihadjuks, kurš ir atlabis no traumas, taču neatrodas optimālajā sportiskajā formā. Tas gan neliedza Mihadjukam laukumā pavadīt visas 90 minūtes.

Pēc spēles ar Grieķiju Latvijas izlasei kvalifikācijas cikla ietvaros oktobrī paredzēts aizvadīt pēdējās divas spēles - savā laukumā pret Maltu un izbraukumā pret Horvātijas valstsvienību.

Citās šīs grupas spēlēs otrdien Horvātijas izlase, pateicoties diviem Eduardu da Silvas gūtajiem vārtiem, ar rezultātu 3:1 (0:1) pieveica Izraēlu, bet Malta tikai pie pirmā punkta turnīrā, savā laukumā nospēlējot neizšķirti 1:1 (1:1) ar Gruzijas valstsvienību.

Pēc šiem mačiem 2012.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra F grupas kopvērtējumā līderpozīcijā ar 19 punktiem astoņās spēlēs izvirzījās Horvātija, tai ar 18 punktiem seko Grieķija, bet Izraēlas izlase ar 13 punktiem deviņās spēlēs ieņem trešo pozīciju, zaudējot izredzes izcīnīt kādu no pirmajām divām vietām apakšgrupā.

Gruzijas valstsvienība ar desmit punktiem deviņās spēlēs ieņem ceturto vietu, Latvijas izlase tikusi pie astoņiem punktiem astoņos mačos, saglabājot reālas izredzes pakāpties uz ceturto vietu, bet pēdējā, sestajā, vietā ar vienu punktu atrodas Maltas izlase.

Jau vēstīts, ka pavisam 2012.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā piedalās 51 Eiropas futbola valstsvienība. Kvalifikācijas turnīrs risināsies līdz šī gada oktobrim, savukārt finālturnīrā, kas 2012.gada jūnijā notiks Polijā un Ukrainā, iekļūs visu deviņu apakšgrupu uzvarētāji, kā arī viena labākā otrās vietas ieguvēja.

Savukārt pārējo apakšgrupu otrās vietas ieguvējas pārspēlēs 2011.gada novembrī cīnīsies vēl par četrām ceļazīmēm uz finālturnīru. Polija un Ukraina kā rīkotājas finālturnīram kvalificējušās automātiski.

Latvijas futbola izlases sastāvs mačā ar Grieķiju: Andris Vaņins, Rits Krjauklis, Deniss Ivanovs, Pāvels Mihadjuks, Oskars Kļava, Aleksejs Višņakovs (Jurijs Žigajevs, 83.min.), Aleksandrs Fertovs, Oļegs Laizāns, Ivans Lukjanovs, Aleksandrs Cauņa, Māris Verpakovskis (Artjoms Rudņevs 68.min.).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!