Foto: Reuters/Scanpix
Latvijas futbola izlase otrdien viesos Rijekā ar zaudējumu noslēdza 2012.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru, F grupas pēdējā spēlē ar 0:2 (0:0) piekāpjoties Horvātijai.

Latvijas izlase abus vārtus zaudēja otrā puslaika vidū, kad ar sešu minūšu intervālu precīzi bija brazīlietis Eduardu un Mario Mandžukičs.


Lai gan pirmajā puslaikā neapšaubāms pārsvars bija horvātiem, pirmo epizodi mačā izveidoja Latvija – jau pirmajā minūtē stūra sitiens pie horvātu vārtiem, taču nekas bīstams netika izveidots. Uzreiz horvāti izveidoja pretuzbrukumu, kurā teicams sitiens pēc pagrieziena izdevās horvātu brazīlietim Eduardu. Šoreiz glāba Vaņins.

Turpinājumā horvātu spiediens uz Latvijas vārtiem tikai pastiprinājās, ik pa laikam Vaņins glāba komandu un vairākas reizes ļoti disciplinēti nospēlēja Latvijas futbolisti aizsardzībā. 26.minūtē pēc horvātu soda sitiena Oskars Kļava nejauši ar galvu raidīja bumbu pa Latvijas vārtiem, bet Vaņins atkal teicami nospēlēja un glāba.

Pirmā puslaika beigās arī Latvija izveidoja dažus uzbrukumus. 40.minūtē Višņakovs ar galvu labi "uzlika bumbu pa sitienam" Rudņevam, bet viņam sitiens neizdevās. Savukārt 42.minūtē horvāti aizrāvās ar uzbrukumu, par ko Latvija viņus gandrīz sodīja – Oļegs Laizāns netraucēts noskrēja vairākus metrus un atdeva lielisku piespēli Rudņevam , kurš izgājienā gan sita garām vārtiem.

Latvijas izlasei mačā nevarēja palīdzēt savainotie Artis Lazdiņš un Aleksandrs Fertovs, bet diskvalifikācēts bija ir Māris Verpakovskis.

Horvāti uzreiz pēc otrā puslaika sākuma pirmajās sekundēs devās uz Latvijas vārtiem, un Vaņins jau pēc dažām sekundēm bija spiests rādīt meistarību. Latvijas futbolistiem izdevās nosargāt horvātu spiedienu un pat izveidot prettriecienu. Pēc Perepļotkina centrējuma Rudņevs neaizsniedzās līdz bumbai un horvātu vārtsargs Pletikosa tvēra bumbu. Savukārt 60.minūtē Latvijas lieliskāko izdevību, kas varēja pārvērst mača gaitu, neizmantoja tas pats Rudņevs – no laukuma centra Polijas čempionāta rezultatīvākais spēlētājs aizskrēja vienatnē pret Peltikosu, taču gūt vārtus viņam neizdevās.

Kā nereti mēdz būt sporta spēlēs, notika arī šoreiz - ko neizdari tu, to izdara pretinieks. Horvātu nospiedošais pārsvars tomēr pārvērtās vārtus guvumā, 66.minūtē pēc centrējuma ar galvu vārtus guva "horvāts" Eduardu. Pēc gūtajiem vārtiem horvāti turpināja spiedienu un līdzīgā veidā guva otros vārtus – atkal pēc centrējuma ar galvu precīzi sita Mandžukičs.

Turpinājumā horvāti nedaudz "mazināja ātrumu", lai gan pārsvars šaubas neradīja. Teicami turpināja darboties Vaņins, kurš glāba Latvijas izlasi no lielākām nepatikšanām.

Līdz ar to Latvijas izlase EURO 2012 kvalifikāciju noslēdza F grupas ceturtajā vietā, bet horvātiem uzvara neļāva pacelties augstāk par otro vietu, jo viņu konkurenti Grieķijas futbolisti ar 2:1 (0:1) izrāva uzvaru pār Gruziju. Tādējādi Grieķija noslēgumā ieņēma pirmo vietu un ieguva ceļazīmi uz finālturnīru, bet Horvātija, visticamāk, par ceļazīmi cīnīsies izslēgšanas spēlēs. Trešo vietu šajā grupā ieņēma Izraēla, kas pēdējā spēlē ar 2:0 pieveica Maltu. Gruzijai grupā piektā vieta, bet Malta palika sestā.

Latvijas izlase: Andris Vaņins; Oskars Kļava, Pāvels Mihadjuks, Deniss Ivanovs, Oļegs Laizāns, Aleksandrs Cauņa, Aleksejs Višņakovs (Andrejs Rubins, 88.min.), Ritvars Rugins (Igors Tarasovs, 81.min.), Kaspars Gorkšs, Andrejs Perepļotkins (Edgars Gauračs, 71.min.), Artjoms Rudņevs
rezervē: Pāvels Doroševs, Vitalijs Smirnovs, Ritus Krjauklis, Ivans Lukjanovs

Horvātijas izlase: Stipe Pletikosa; Ivans Strinićs, Josips Šimuničs, Dežans Lovrens, Vedrans Čorluka (Domagojs Vida, 34.min.), Ivans Rakitičs, Luka Modričs, Darijo Srna, Mario Mandžukičs (Nikiča Jelavičs, 84.min.), Niko Kranjčars (Ivans Perišičs (59.min.), Eduardu
rezervē: Danijels Subašičs, Ognjens Vukojevičs, Ivans Klasničs, Milans Badeljs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!