Foto: F64
Latvijas futbola izlase trešdien pārbaudes spēlē savā laukumā ar rezultātu 0:2 (0:0) zaudēja Somijas valstsvienībai.

Rezultātu mača 58.minūtē atklāja Somijas izlases pussargs Kaspers Hemeleinens, bet 88.minūtē Timo Furuholms dubultoja somu pārsvaru.


Pirmajā puslaikā nevienai komandai nebija reālu vārtu gūšanas iespēju un cīņa pārsvarā norisinājās laukuma vidusdaļā. Spēles pirmo 45 minūšu beigu daļā nedaudz aktīvāk spēlēja Latvijas izlase, kas pāris reizes pietuvojās pretinieku soda laukumam, tomēr reālu briesmu Somijas valstsvienības vārtiem nebija, un pirmais puslaiks noslēdzās ar likumsakarīgu bezvārtu neizšķirtu.

Otro puslaiku Latvijas izlase sāka aktīvi un 55.minūtē lielisku iespēju gūt vārtus izniekoja Jurijs Žigajevs, kurš trāpīja pa vārtu pārliktni. Tomēr trīs minūtes vēlāk rezultātu atklāja Somijas izlase, kad pēc lieliskas Romāna Jerjomenko piespēles Hemeleinens ar precīzu sitienu vārtu tālajā stūrī pārspēja Latvijas izlases vārtsargu Andri Vaņinu.

Pēc gūtajiem vārtiem Somijas izlase turpināja aktīvi uzbrukt Latvijas komandas vārtiem, un 68.minūtē Jerjomenko izpildīja tālu sitienu, kuru Vaņins lēcienā tomēr atvairīja. Turpinājumā somi pārliecinoši kontrolēja mača gaitu un neļāva pretiniekiem pārāk bīstami pietuvoties savam soda laukumam, līdz ar to Latvijas izlase neizdevās neviens bīstams uzbrukums.

Mača 88.minūtē savu meistarību atkal nodemonstrēja Jerjomenko, kurš ar lielisku piespēli atrada nepiesegto Furuholmu, kas elegantā veidā apspēlēja Vaņinu un bumbu raidīja tukšos vārtos, dubultojot Somijas izlases pārsvaru - 2:0.

Šobrīd FIFA rangā Latvijas izlase atrodas 83.vietā, bet Somija ieņem 75.pozīciju.

Kā ziņots, šī vienlaicīgi bija arī ilggadējā Latvijas izlases aizsarga Igora Stepanova atvadu spēle valstsvienībā.

35 gadus vecais Stepanovs maču pret Somiju sāka Latvijas izlases pamatsastāvā. Pieredzējušais aizsargs laukumā pavadīja apmēram desmit minūtes, bet pēc tam viņu nomainīja Žigajevs.

Spēles laikā Latvijas Futbola federācija (LFF) pasniedza Stepanovam īpašu piemiņas zīmi par ieguldījumu Latvijas futbola izlases rezultātu kaldināšanā, tostarp iekļūšanu 2004.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā Portugālē.

Stepanovs Latvijas izlasē debitēja 1995.gadā un valstsvienības rindās kopumā aizvadīja 100 spēles, kurās guva četrus vārtus.

Stepanovs ir septiņkārtējs Latvijas čempions kopā ar "Skonto" komandu, bet 2002.gadā aizsargs kļuva par Anglijas premjerlīgas čempionu Londonas "Arsenal" sastāvā.

2005.gadā Stepanovs tika atzīts par labāko Latvijas futbolistu.

Šobrīd Stepanovs ir Latvijas virslīgas čempionāta komandas "Jūrmala-VV" galvenā trenera asistents.

Kā ziņots, Latvijas izlases galvenais treneris Aleksandrs Starkovs sākotnēji uz spēli pret Somiju izsauca 18 spēlētājus, bet pirmdien kandidātu sarakstu papildināja divi "Jelgavas" komandas spēlētāji - pussargs Artis Lazdiņš un uzbrucējs Vladislavs Kozlovs.

Savukārt Stepanovs kandidātu sarakstā nemaz netika iekļauts, kas LFF virzienā izraisījis sabiedrības sašutumu, jo līdz ar to Eiropā nemaz nav zināms par aizsarga nozīmīgo jubileju.

Šī bija Latvijas izlases pirmā pārbaudes spēle savā laukumā četru gadu laikā.

Jau vēstīts, ka 2012.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā Somijas izlase ar sešiem punktiem sešos mačos ieņem ceturto vietu E grupā.

Tikmēr Latvija ar četriem punktiem sešās spēlēs atrodas priekšpēdējā, piektajā, vietā F apakšgrupā.

Latvijas izlasei šogad plānotas vēl četras spēles - septembrī un oktobrī tiks aizvadītas pēdējās Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra cīņas ar Gruziju, Grieķiju, Maltu un Horvātiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!