Foto: AFP/Scanpix

Vairāki tūkstoši Polijas futbola kluba "Legia" fanu šodien ālējas Liepājā, apķēpājot ēku sienas, publiski lietojot alkoholu un spridzinot pirotehniku.

Ceturtdien vakarā gaidāma UEFA Eiropas līgas 2.kvalifikācijas kārtas spēle starp vietējo komandu "Liepājas metalurgs" un Varšavas klubu "Legia".

Kā liecina ieraksti mikroblogošanas vietnē "Twitter", Liepāju appludinājuši poļu futbola kluba "Legia" futbola fani, pēc dažādām aplēsēm - aptuveni 2000 līdz 3000. Turklāt policija poļu viesus nespējot savaldīt, liecina pilsētas iedzīvotāju un viesu novērojumi.

Liepājas pilsētas pašvaldības policijas sabiedrisko attiecību speciāliste Ineta Mikute informēja, ka dažiem poļu faniem jau noformēti administratīvā pārkāpuma protokoli par ēku sienu apzīmēšanu un par atrašanos alkohola reibumā sabiedriskā vietā vai alkohola lietošanu publiskā teritorijā.

Ceturtdien pašvaldības policija Liepājā strādā pastiprinātā režīmā, un daudzi darbinieki atsaukti no atvaļinājuma. Pēc Mikutes teiktā, kopumā policija kontrolē situāciju.

Tikmēr sociālajos tīklos internetā parādās ziņas no Liepājas, ka atbraukušie poļu fani "pieķēza pilsētu ar grafiti, bet policiju tuvumā neredz", tāpat fani esot "apķēpājuši pamatni piemineklim jūrā pazudušajiem", taču policisti neesot manīti.

"Atrasties poļu futbola fanu ieņemtā pilsētā ir dīvaini. Dzer, dzied un spridzina jau no agra rīta, apzīmē mājas un soliņus," sociālajos tīklos raksta Liepājā esošie.

Valsts policijas pārstāve Signe Šteinberga portālu "Delfi" informēja, ka likumsargi Liepājā, īpaši Jūrmalas parka apkaimē, strādā pastiprinātā režīmā. Ir konstatēti vairāki grafiti zīmējumi, arī viens automašīnas apzīmēšanas gadījums. Taču aizturēto personu pagaidām nav, ir izteikti vairāki aizrādījumi. Pagaidām nav uzsākta lietvedība nevienā no gadījumiem, vairākos notiek faktu pārbaude.

Savukārt veikalā Nīcā aptuveni 40 poļu futbola fani pirkuši dažādas preces, burzmā daži pamanījušies arī nozagt alkoholiskos dzērienus, ko fiksēja veikala videonovērošanas kamerās. Nozagtās preces ir atgūtas un atdotas veikalam, informēja policijas pārstāve.

Portāla "Liepajniekiem.lv" redaktors Pauls Kaufmanis sarunā ar portālu "Delfi" atzina, ka sajūta pilsētā ir neomulīga, īpaši tas jūtams kafejnīcu tuvumā, kur pulcējas agresīvie futbola līdzjutēji. Taču viņš apliecināja arī policijas teikto, ka likumsargu ielās ir gana daudz.

Raksturojot fanu darbības, Kaufmanis sacīja, ka tie lielākoties nodarbojas ar sīko huligānismu, piemēram, apzīmē māju sienas. Taču, lai izvairītos no iespējamajiem konfliktiem, kafejnīcu īpašnieki dažviet slēguši savas bodītes, tā, piemēram, rīkojies kādas ēstuves īpašnieks pludmales zonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!