Foto: EPA/LETA
Eiropas Futbola federāciju asociācija (UEFA) piektdien nolēma bargi nesodīt Serbijas futbola izlasi, kuras līdzjutēji 12.oktobrī sarīkoja nekārtības Dženovā un pārtrauca EURO 2012 kvalifikācijas spēli Itālija – Serbija.

Šajā spēlē serbiem piespriests tehniskais zaudējums ar 0:3, bet vienu maču savā laukumā nāksies aizvadīt bez līdzjutējiem. Ja divu gadu laikā serbu fanu nekārtības atkārtosies, tad Serbijas izlasei draud līdzīgs vai vēl bargāks sods.

Itālijas pusei sods piespriests daudz mīkstāks – uz vienu spēli nosacīti diskvalificēts Dženovas stadions.

UEFA piespriestie sodi serbiem ir vieni no mazākajiem, jo Serbijai draudēja pat izslēgšana no turnīra un ievērojami naudas sodi.

Atgādinām, ka 12.oktobrī pirms Itālijas un Serbijas futbola izlašu spēles serbu līdzjutēji uz laukuma meta petardes un raķetes, savā sektorā dedzināja karogus un lauza aizsargbarjeras.

Jau pirms spēles viņi Dženovā izraisīja sadursmes ar policiju un nekārtības turpināja arī tribīnēs. Tas sākotnēji lika spēli atcelt par aptuveni pusstundu. Vēlāk cīņa sākās, tomēr septītajā minūtē galvenais tiesnesis Kreigs Tomsons nolēma to pārtraukt, jo Serbijas līdzjutēju nemieri nerimās.

Itālijas Policija arestēja 17 cilvēkus. Savukārt nekārtībās tika ievainoti 16 cilvēki, ieskaitot divus policistus. Serbijas policija vēlāk arestēja vēl 35 futbola fanus, kas atgriezās no Itālijas.

Nekārtības otrdien Dženovā sakās jau pa dienu, kad ciest dabūja serbu vārtsargs Vladimirs Stojkovičs. Viņš savulaik spēlēja Belgradas "Crvena Zvezda" rindās, bet tagad pārstāv tās niknāko konkurenti "Partizan". Tieši šis fakts ir saniknojis agresīvi noskaņotos "Crvena Zvezda" fanus, kuri arī centušies nomētāt Stojkoviču.

Kā vēlāk teica Itālijas izlases treneris Čezāre Prandelli, Stojkovičs pirms spēles esot atradies viņu ģērbtuvēs un drebējis no bailēm. Vārtsargam bijis bail ne no šīs spēles, bet vairāk par atgriešanos un savu drošību Serbijā.

Pēc nekārtībām daudzi izteica viedokli, ka fani uz Itāliju bija devušies tikai ar vienu mērķi – neļaut notikt spēlei. Lai realizētu šo plānu, uz laiku pat apvienojušies "Crvena Zvezda" un "Partizan" ekstremālākie līdzjutēji, kuri Itālijā darbojušies organizēti un saliedēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!