Foto: DELFI

Latvijas visu laiku izcilākais vārtsargs Artūrs Irbe svētdien oficiāli uzņemts Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) Slavas zālē.

Irbe ir otrs Latvijas pārstāvis, kurš būs IIHF Slavas zālē. Kā pirmais no Latvijas šo godu izpelnījās Helmuts Balderis.

Kopā ar Irbi IIHF Slavas zālē tika uzņemti vācietis Dīters Hegens, viens no labākajiem bijušās PSRS spēlētājiem Vladimirs Krutovs, zviedrs Rikards Fāgerlunds un somiete Rīka Nieminene, kura ir tikai ceturtā sieviete, kas izpelnījusies tādu godu. Nieminene ir arī pirmā sieviete ne no Ziemeļamerikas, kas uzņemta IIHF Slavas zālē.

Savukārt balvu par ieguldījumu hokeja popularizēšanā ieguva amerikānis Lū Vairo.

"Man bija tikai četri gadiņi, kad mans tēvocis mani aizveda uz hokeju Rīgā. Es neko daudz tad neapjēdzu, bet sapratu, ka es to vēlos spēlēt. Desmit gadu vecumā es nenojautu par tādas NHL eksistenci, 19 gadu vecumā kļuvu par Rīgas "Dinamo" pamatvārtsargu, un man ir izdevies spēlēt savas valsts izlasē. Kad biju bērns, es par neko tādu pat sapņot nevarēju, bet tas viss ar mani notika," savā uzrunā teica Irbe.

42 gadus vecais Irbe šobrīd ir Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Vašingtonas "Capitals" vārtsargu treneris. Profesionālā hokejista karjeras laikā Irbe 13 sezonas aizvadīja NHL, pārstāvot Sanhosē "Sharks", Dalasas "Stars", Vankūveras "Canucks" un Karolīnas "Hurricanes". Kopumā NHL karjerā regulārajā čempionātā viņš aizvadīja 568 spēles, vidēji katrā ielaižot 2,83 vārtus un atvairot 89,9% metienu.

Pēc NHL lokauta 2004./2005.gada Irbe vairākas sezonas spēlēja Eiropas klubos (arī "Rīga 2000" rindās aizvadīja vairākas spēles), bet pēdējais viņa klubs kā profesionālajam vārtsargam bija slovāku vienība "Nitra" 2007.gada pavasarī. Pagājušajā sezonā Irbe bija Kontinentālās hokeja līgas (KHL) kluba Rīgas "Dinamo" vārtsargu treneris.

Latvijas valstsvienības rindās leģendārais vārtsargs aizvadīja 64 spēles.

47 gadus vecais Hegens ir viens no visu laiku labākajiem vācu hokejistiem. Viņš savas valstsvienības rindās aizvadīja 290 spēles, kas ir 13.labākais rādītājs hokeja vēsturē. Hegens ir viens no četriem spēlētājiem hokeja vēsturē, kurš ir piedalījies piecās Olimpiskajās spēlēs. Kopumā viņš Vācijas valstsvienības rindās guva 111 vārtus, bet karjeras laikā 12 reizes spēlēja pasaules čempionātos, reizi piedalījās Kanādas kausā un reizi arī Pasaules kausā.

49 gadus vecais Krutovs tiek uzskatīts par vienu no visu laiku izcilākajiem uzbrucējiem. Savulaik Krievijas hokeja skolas izcilākais treneris Anatolijs Tarasovs teica, ka labam uzbrucējam ir jāseko līdzi katrai komandas biedra kustībai un tajā pašā laikā nedrīkst nolaist acis no 10.rindā sēdošas skaistas sievietes. Pēc Tarasova uzskatiem, to spējuši ir tikai divi hokejisti – Valērijs Harlamovs un Vladimirs Krutovs.

Krutovs spēlēja vienā maiņā ar Igoru Larionovu un Sergeju Makarovu – un šis trijnieks tiek uzskatīts par izcilāko maiņu hokeja vēsturē, kas arī rādīja skaistu hokeju. Karjeras laikā Krutovs divreiz kļuva par olimpisko čempionu, reizi tika pie olimpiskā sudraba, piecreiz izcīnīja zelta godalgas pasaules čempionātos un divreiz pasaules čempionātos tika atzīts par labāko uzbrucēju.

PSRS izlases rindās Krutovs aizvadīja 114 spēles augstākā līmeņa turnīros un šajos mačos guva 139 rezultativitātes punktus. Savukārt Maskavas CSAK rindās viņš aizvadīja 438 spēles un guva 503 rezultativitātes punktus.

36 gadus vecā Nieminena savas valstsvienības rindās aizvadīja 118 spēles, gūstot 109 vārtus, izdarot 95 rezultatīvas piespēles un nopelnot tikai 24 soda minūtes. 1998.gadā viņa palīdzēja somietēm Nagano Olimpiādē izcīnīt bronzas godalgas, betpati kļuva par turnīra labāko vārtu guvēju. Karjers laikā viņa kopā ar Somijas izlasi trīs reizes ir uzvarējusi Eiropas čempionātā un četras reizes izcīnījusi bronzas godalgas pasaules čempionātos.

72 gadus vecais Fagerlungs uzņemšanu IIHF Slavas zālē izpelnījās ar savu ieguldījumu hokeja popularizēšanā. No 1983. līdz 2002.gadam viņš bija Zviedrijas Hokeja federācijas prezidents, bet viņa vadīšanas laikā zviedri četras reizes uzvarēja pasaules čempionātos un 1994.gadā triumfēja arī olimpiskajās spēlēs.

IIHF Slavas zāle tika izveidota 1997.gadā. Kopā tajā ir uzņemti 160 hokeja izcilnieki no 22 valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!