Foto: F64
Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandas Vašingtonas "Capitals" vārtsargu treneris nākamajā sezonā vairs nebūs latviešu speciālists Artūrs Irbe, ceturtdien apstiprināja vienība.

Irbe bija noslēdzis līgumu uz diviem gadiem, kas beigsies jūnija beigās. Kā laikraksts "Washington Times" citē komandas pārstāvi Džastinu Goldmenu, Irbe nevēlas līgumu pagarināt "personisku un ģimenes apsvērumu dēļ".

Pagājušajā sezonā "Capitals" komandai bija ceturtā labākā vārtsargu līnija - vidēji mačā tika ielaisti 2,33 vārti, bet Mihals Noivirts, Semjons Varlamovs un Breidens Holtbijs atvairīja 92% pretinieku metienu.

"Irbem ir lieli nopelni šo puišu audzināšanā," izteicās Goldmens. "Viņš bija galvenais iemesls "Capitals" šī gada panākumiem vārtsargu līnijā."

Irbe par "Capitals" vārtsargu treneri kļuva 2009.gada augustā, šajā amatā aizvietojot Deivu Praioru. Šosezon viņš izaudzinājis jauno čehu Noivirtu.

"Redzēju, ka vārtsargi auga tehniski, kā arī parādīja lielisku pārliecību un garīgo spēku," Irbi slavēja Goldmens. "Manuprāt, Irbe aizvadītajā sezonā bija viens no NHL labākajiem vārtsargu treneriem."

Praiors par kluba vārtu vīriem bija atbildīgs 12 sezonas, bet aizpagājušā gada vasarā ģimenes apstākļu dēļ nolēma mest trenera darbu pie malas.

Iepriekš tika spekulēts, ka Irbe amatu zaudējis, jo "Capitals" plāno aizmainīt Varlamovu uz citu komandu. Sākotnēji Irbe tika pieņemts amatā tieši tāpēc, ka latvietis prot krieviski un varēja brīvi kontaktēties ar Varlamovu. Tomēr Varlamovs šovasar kļūst par ierobežoti brīvo aģentu un "Washington Times" pat prognozē, ka viņš varētu pāriet uz Kontinentālo hokeja līgu (KHL).

Šīs sezonas NHL regulārajā čempionātā "Capitals" komanda uzvarēja Austrumu konferencē, bet Stenlija kausa izcīņas otrajā kārtā ar 0-4 zaudēja Tampabejas "Lightning" vienībai.

Kā ziņots, Irbe savas hokejista karjeras laikā 13 sezonas aizvadīja NHL, pārstāvot Sanhosē "Sharks", Dalasas "Stars", Vankūveras "Canucks" un Karolīnas "Hurricanes" vienības. 2002.gadā latvietis palīdzēja Karolīnas klubam aizkļūt līdz Stenlija kausa izcīņas finālsērijai, kurā "Hurricanes" hokejisti ar rezultātu 1-4 zaudēja "Red Wings" komandai.

Pēc 2004./2005.gada NHL lokauta Irbe spēlēja dažādos Eiropas klubos, tostarp arī Latvijas komandā "Rīga 2000", bet 2008.gadā nolēma beigt sportista karjeru un kļuva par Rīgas "Dinamo" vārtsargu treneri.

Latvijas izlases sastāvā Irbe aizvadījis 64 spēles un piedalījies deviņos pasaules čempionātos, kā arī divos olimpisko spēļu turnīros. 1989. un 1990.gadā Irbe piedalījās pasaules čempionātā PSRS izlases sastāvā.

Jau vēstīts, ka pagājušajā gadā Irbe tika uzņemts Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) Slavas zālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!