Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Pēc Rīgas "Dinamo" sensacionālās uzvaras pār Sanktpēterburgas SKA un iekļūšanas Kontinentālās hokeja līgas (KHL) Gagarina kausa ceturtdaļfinālā Krievijā masu mediji atzinīgi novērtējuši rīdzinieku panākumu, uzsverot komandas pelnītu tikšanu nākamajā kārtā.

Atgādinām, ka KHL Gagarina kausa pirmās kārtas ceturtajā mačā Rīgas "Dinamo" svētdien ar 4:2 pieveica Rietumu konferences spēcīgāko klubu un pāra neapšaubāmo favorītu Sanktpēterburgas SKA, sensacionāli uzvarot visā sērijā ar 3-1. Tagad KHL Gagarina kausa ceturtdaļfinālā jeb Rietumu konferences pusfinālā "Dinamo" tiksies ar Balašihas MVD, ko trenē Latvijas izlases treneru duets Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš. Šī sērija sāksies 19.martā.

Foto galerija

"Bravo, Rīga! Bravo, pan Šupler!," komandas un tās galvenā trenera Jūliusa Šuplera nozīmīgumu izceļ interneta portāls "championat.ru". Savukārt citos portālos ziņām par "Dinamo" uzvaru virsraksti bija tika "Rīgas sensācija", "Rīga sadragā Pēterburgas sapņus", utt.

Kā norāda Krievijas masu mediji, "Dinamo" panākuma galvenie iemesli ir komandas spēle, trenera Šuplera izvēlētā taktika un fantastiskie līdzjutēji.

"Izšķirošais faktors bija Jūliusa Šuplera trenera māksla, jo sērijas laikā viņš nepārtraukti ieviesa izmaiņas spēles gaitā, atkarībā no pretinieka spēles un rezultāta uz tablo. Viņa darbība ļoti izcēlās salīdzinot ar Pēterburgas komandas vadītāju," uzsver "championat.ru" apskatnieki. "Atšķirībā no sava kolēģa, "armijnieku" galvenais treneris neko tamlīdzīgu nedarīja, uzsvaru liekot uz norādēm pirms spēles un paļaujoties uz spēlētāju meistarību, ka viņi zina, kas jādara spēles laikā. Tieši galvenā trenera pārrēķināšanās nospēlēja izšķirošo lomu brīdī, kad spēle vairs negāja pēc "armijnieku" izveidotā scenārija."

"Visu rezumējot, atliek tikai apsveikt rīdziniekus ar pilnībā pelnītu uzvaru, un īpaši izrādīt cieņu Latvijas komandas vadītājam, kurš bija galvenais sensacionālās uzvaras autors," piebilst "championat.ru" veidotāji.

"Rietumu revolūcija," raksta ietekmīgais "Sport Ekspress", norādot uz Rīgas "Dinamo" un Maskavas "Spartak" uzvarām sērijās, kurās šīs komandas nebija favorītes. Kā zināms, Maskavas "Spartak", līdzīgi kā rīdzinieki, Rietumu konferencē pirmās kārtas sērijā ar 3-1 pieveica Maskavas "Dinamo".

"Rīgas "Dinamo" un Maskavas "Spartak" lieku reizi pārliecinoši pierādīja, ka favorīti "uz papīra" ne vienmēr uzvar laukumā. Bieži zvaigžņotās komandas saņem kāvienu no daudz pieticīgākām komandām. Tieksme pēc trofejas ne vienmēr pārvēršas dzīves realitātē, lai arī SKA visas sezonas laikā rādīja un pamatoja savu vēlmi pēc Gagarina kausa," notikumus analizē "Sport Ekspress".

"SKA noturējās bezdibeņa malā, izraujot [sestdien] tiesības uz ceturto spēli. Taču svētdien tomēr iekrita bezdibenī kopā ar visu savu zvaigžņoto un pieredzējušo sastāvu. Ļauni priecīgus komentārus tagad nāksies paciest Zubovam, Jašinam un kompānijai. Protams, daudz tiks arī treneriem un vadībai. Kļūstot par labāko komandu konferencē "gludi" aizvadītajā regulārajā čempionātā, "ne tik līdzenajā" daļā Pēterburgas spēlētāji neizcēlās. Ziemeļu galvaspilsētā sapņoja par triumfālu gaitu visas sezonas laikā. Tagad viņi būtu ar mieru samainīt abus posmus. Tomēr tas vairs nav iespējams," piebilst izdevums.

"Dinamo" panākuma loģiskumu neslēpa arī KHL un SKA prezidents Aleksandrs Medvedevs. "Uzskatu, ka uzvarēja spēcīgākā komanda. Daudz interesantāka, daudz radošāka, daudz dedzīgāka, lai sasniegtu mērķi. Spēle rit trīs periodus, bet SKA pilnībā izgāzās pirmajos divos. Rīgas spēlētāji varēja gūt vairāk vārtus, viņiem izdevības bija daudz bīstamākas. SKA zonā gāja primitīvi, zaudēja divcīņas – kā tā var uzvarēt? Vēlu rīdziniekiem veiksmi. MVD viņiem ir "pa zobam"."

Tikmēr cits ietekmīgs Krievijas sporta laikraksts "Sovetskij Sport" īpaši uzsver Rīgas līdzjutēju radīto lielisko atmosfēru "Arēnā Rīga".

"Jebkurā laikā hokejs "Arēnā Rīga" ir kā putniņu čivināšana aiz loga. Bet, kad pienākusi kārta "play off" spēlēm, tad krāšņums un troksnis pieaug vairākas reizes. Nekas tik labi "neuzlādē" hokejistus un līdzjutējus kā pirmspēles šovs "Arēnā Rīga"," uz labāko atmosfēru visās KHL arēnās norāda "Sovetskij Sport".

Īpaši "Sovetskij Sport" uzsvēris Latvijas himnas dziedāšanu kopkorī pirms mača. "Esmu pārliecināts, ka katram kaut kas ietrīsējās sirdī šajā brīdī."

Par "Arēnas Rīga" atmosfēru sajūsmā bija arī SKA galvenais treneris Berijs Smits, kurš salīdzināja to visu ar izcilākajām spēlēm NHL vēsturē. Pēc mača sajūsmu par atmosfēru Rīgā nav slēpis arī SKA un visas KHL prezidents Aleksandrs Medvedevs, raksta "Sovetskij Sport".

"Man patīk spēlēt šajā ēkā. Lūk, ko nozīmē, kad cilvēki mīl un izprot hokeju," izdevumam "Sport deņ za dņom" teica pieredzējušais SKA spēlētājs Sergejs Zubovs. Tikmēr "Dinamo" preses sekretārs Jānis Stepītis šim izdevuma paudis patiesu un patīkamu izbrīnu par līdzjutējiem. "Neko nesaprotu. Arēnā vietas ir 10 300 līdzjutējiem, bet spēlē bija gandrīz 12 000 skatītāju. No kurienes viņi uzradās?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!