Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas hokeja izlase piektdien "Arēnā Rīga" piedzīvoja ceturto zaudējumu četrās pārbaudes spēlēs pirms pasaules čempionāta, ar 3:5 (1:1, 2:2, 0:2) piekāpjoties Somijas valstsvienībai.

Latvijas izlases vārtus spēles sākumā sargāja Edgars Lūsiņš, kurš otrā perioda astotajā minūtē pēc zaudētajiem trešajiem vārtiem guva savainojumu, un viņa vietā vārtos stājās Māris Jučers. Somijas hokejisti mačā izdarīja 34 metienus, bet Latvijas spēlētāji - 27 metienus.

Latvijas izlasei vārtus guva Roberts Jekimovs, Gints Meija un Armands Bērziņš. Somijai pa diviem vārtiem guva Janne Pesonens un Mika Pierele, bet vienus - Magnuss Nordlunds.

Pirms spēles

Salīdzinot ar ceturtdienas spēles sastāvu, šoreiz komandā nav iekļauts iepriekšējā dienā traumu guvušais aizsargs Oskars Cibuļskis, kā arī Miķelis Rēdlihs, kuram dota atpūta. Savukārt klāt nākuši ir aizsargs Georgijs Pujacs un uzbrucēji Armands Bērziņš un Kristiāns Pelšs.


Pirmais periods

Pirmo trešdaļu Latvijas izlase aizvadīja daudz aktīvāk nekā pirmo spēli, taču diezgan nedisciplinēti, noraidījums arī bija par iemeslu vārtu zaudējumam - piektajā minūtē Krišjānis Rēdliha devās uz noraidīto soliņa, un somiem atkal izdevās realizēt skaitlisko vairākumu. Pēc iemetiena ripa nonāca pie Juhas Leimu, kurš piespēlēja gar zonas līniju Markusam Nordlundam un tas neapturot ripu, spēcīgi raidīja to uz vārtiem. Edgars Lūsiņš bija bezspēcīgs – 1:0.

Nepilnu pusminūti pēc vārtu zaudējuma Latvijas komanda atkal palika skaitliskajā mazākumā – divas soda minūtes izlases debitantam Kristiānam Pelšam, taču šo mazākumu izdevās izturēt bez ielaistiem vārtiem.

Perioda vidū mazākumā paliek Somijas komanda, taču ļoti cieši spēlē aizsardzībā, un mūsējie pat īsti netiek ārā no savas aizsardzības zonas. Taču tas izdodas, burzma pie vārtiem ir mūsējiem labvēlīga, un beidzot tiek "atslēgti" arī Petri Vehanena sargātie vārti – 1:1. Vārtus Latvijas izlases labā guva Roberts Jakimovs.

Turpinājumā Latvijasei atkal radās labas izdevības izvirzīties vadībā, vispirms spēlējot četratā pret trim, vēlāk – pieciem pret četriem somiem, taču pietrūka precizitātes un veiksmes. Turklāt vienā no epizodēm tiesnesis pasteidzās apturēt spēli, kad ripa it kā bija pie Vehanena, taču somu vārtsargs to nenoturēja, un Roberts Bukarts ripu iesita vārtos, taču tas notika jau pēc tiesneša svilpes un pirmā trešdaļa beidzas ar neizšķirtu 1:1.


2.periods

Arī otrā trešdaļa beidzās ar neizšķirtu rezultātu, taču komandas bija guvušas vēl pa diviem vārtiem katra – 3:3.

Perioda pirmajā minūtē somi izvirzījās vadībā ar 2:1, kad Edgara Lūsiņa caur kājsargiem ielaisto, bet vārtu līniju vēl nešķērsojušo ripu pirmais pamanīja Janne Pesonens un iesita to vārtos.

Taču rokas Latvijas izlase nenolaida, un jau pēc minūtes un 10 sekundēm rezultāts atkal tika izlīdzināts. Labi vārtu priekšā cīnījās Armands Bērziņš, aizsedzot skatu somu vārtsargam Petri Vehanenam un piesaistot sev divus aizsargus, un Vehanena atsisto ripu aukstasinīgi augšējā vārtu stūrī raidīja Gints Meija – 2:2.

Ceturtajā minūtē otro noraidījumu izpelnījās Kristiāns Pelšs, taču Latvijas izlasei izdevās ne tikai noturēt somus drošā attālumā no Lūsiņa sargātajiem vārtiem, bet ari aizskriet bīstamā pretuzbrukumā, kurā aizmuka Andris Džeriņš un Juris Štāls, un tikai Vehanena teicamā spēle glāba somus no vārtu zaudējuma.

Astotajā minūtē Somijas izlase aizskrēja ātrā pretuzbrukumā, Aleksejs Širokovs nepaguva piesegt Miku Pīoralu, kurš atkal izvirzīja somus vadībā, diemžēl pēc šo vārtu zaudējuma ilgi no ledus necēlās Latvijas izlases vārtsargs Edgars Lūsiņš, kurš špagatā bija centies glābt situāciju… Viņš ledu pameta ar ārsta un komandas biedra palīdzību, un vārtos dabūja stāties Māris Jurčers, taču arī viņa spēle atlikušajās minūtēs bija uzticama, jo arī aizsardzībā mūsu komanda nepieļāva rupjas kļūdas.

Pēdējā otrās trešdaļas minūtē vārtus guva arī maiņas Bērziņš-Jekimovs-Meija trešais uzbrucējs Armands Bērziņš, un trešoreiz šai spēlē rezultāts kļuva neizšķirts– 3:3, un tā šis periods bedzās.


3.periods

Trešais periods sākās ar izturētu skaitlisko mazākumu Latvijas izlasei, bet arī ar nerealizētu skaitlisko vairākumu, kad noraidījumu izpelnījās Mika Maenpā. Turpinājumā Latvijas izlase gan turpināja pelnīt soda minūtes, un Mārim Jurčeram bija, ko strādāt mūsu izlases vārtos.

Abi mazākumi tika izturēti, toties ceturtie vārti tika zaudēti, spēlējot vienādos sastāvos. Ripa iegūla zem Māra Jurčera, taču viņš to ne bez somu spēlētāju radītās burzmas iestūma vārtos – 4:3.

Pēc 24 sekundēm somi guva piektos vārtus – atlēkušo ripu kā tenisā vārtos raidīja Mika Pīorala -, un somi ieguva zināmu pārliecību, taču Latvijas komanda nepadevās, neskatoties uz to, ka ik pa laikam kāds no mūsu komandas spēlētājiem ar sāpēs saviebtu nonāca ārstu aprūpē – ir bažas, ka dažiem traumas varētu būt nopietnākas nekā treneri un paši spēlētāji vēlētos pirms pasaules čempionāta.

Nepilnas trīs minūtes pirms spēles beigām divas soda minūtes saņēma Pasi Puistola, un Latvijas izlases treneris Oļegs Znaroks pieprasīja pusminūtes pārtraukumu un nomainīja Māri Jurčeru pret sesto laukuma spēlētāju. Taču komanda kļūdījās, un laukumā kādu brīdi bija pat septiņi Latvijas izlases hokejisti pret četriem somiem, par ko divu minūšu sods tika piespriests mūsu komandai. Vārtos atgriezās Māris Jurčers, bet mača beigas Latvijas izlase aizvadīja trijatā, jo tika piespriestas vēl divas minūtes par spēles laika vilcināšanu, kad izlases treneri, nepiekrītot tiesneša lēmumam, nelaida spēlētājus laukumā.

Taču šīs emocijas uz spēlētāju soliņiem neietekmēja spēles iznākumu – ar 5:3 uzvarēja Somija.

Atgādinām, ka ceturtdien abu komandu pārbaudes spēlē Latvija neguva vārtus un zaudēja somiem ar 0:5.

Pēc šīs spēles Latvijai vēl ir paredzētas pārbaudes spēles ar Austriju (Insbrukā 13. un 14.aprīlī) un Norvēģiju ("Arēnā Rīga" 25. un 26.aprīlī).

2011.gada pasaules čempionātā, kas sāksies 29.aprīlī, Latvija priekšsacīkstēs tiksies ar Čehiju (30.aprīlī), Somiju (2.maijā) un Dāniju (4.maijā).

Latvijas izlases sastāvs:

Vārtsargi: #1 Māris Jučers, #30 Edgars Lūsiņš
Aizsargi: #2 Alberts Iliško, #4 Māris Jass, #7 Kristaps Sotnieks, #8 Mārtiņš Jakovļevs, #14 Jēkabs Rēdlihs, #25 Jānis Andersons, #26 Krišjānis Rēdlihs, #28 Georgijs Pujacs
Uzbrucēji: #6 Juris Štāls, #9 Roberts Bukarts, #11 Gints Meija, #12 Aleksejs Širokovs, #13 Kristiāns Pelšs, #15 Ronalds Ķēniņš, #16 Raimonds Vilkoits, #20 Vitalijs Pavlovs, #21 Armands Bērziņš, #22 Roberts Jekimovs, #23 Andris Džeriņš, #27 Sergejs Pečura, #35 Kaspars Saulietis

Somijas izlases sastāvs:

Vārtsargi: #31 Petri Vehanen, #32 Niko Hovinen
Aizsargi: #7 Mikko Maenpaa, #19 Juha Leimu, #36 Juuso Hietanen, #38 Joonas Jarvinen, #40 Markus Nordlund, #41 Pasi Puistola, #46 Mikko Pukka, #52 Ville Uusitalo
Uzbrucēji: #12 Sakari Salminen, #15 Teemu Pulkkinen, #18 Jukka Peltola, #20 Janne Pesonen, #22 Juuso Puustinen, #24 Jarno Koskiranta, #26 Jarkko Immonen, #27 Joonas Donskoi, #29 Petteri Nokelainen, #33 Tommi Huhtala, #37 Mika Pyorala, #45 Masi Marjamaki, #71 Leo Komarov

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!