Latvijas hokeja izlase piektdien Oslo izcīnīja pārliecinošu uzvaru "Euro Ice Hockey Challenge" otrajā spēlē, ar 7:1 (3:0, 2:0, 2:1) pieveicot Itālijas valstsvienību.

Latvijas vārtus mačā sargā Edgars Lūsiņš.

Pirmajā periodā Latvijas labā vārtus guva Juris Štāls, Roberts Bukarts un Andris Džeriņš, bet otrajā periodā Kaspars Saulietis un Gints Meija palielināja Latvijas pārsvaru līdz 5:0. Pēdējā trešdaļā Latvijai vēl vārtus guva Bukarts un Saulietis, bet Lūsiņu vienīgo reizi pēdējā perioda septītajā minūtē pārspēja Stefāno Marketi.

Maču veiksmīgāk sāka Latvijas izlase, kura jau pirmajā uzbrukumā ar metienu apdraudēja pretinieku vārtus. Tūlīt pēc tam neveiksmīgi aiz vārtiem nospēlēja Itālijas izlases vārtsargs Tomass Tragusts, kurš ripu izlaida vārtu priekšā, un šo situāciju izmantoja Štāls, kurš atklāja rezultātu. Pēc gūtajiem vārtiem Latvijas izlase centās spēlēt aktīvu uzbrukuma hokeju, vairakkārt apdraudot pretinieku vārtus.

Spēles septītajā minūtē bīstamā pretuzbrukumā devās itāliešu spēlētāji, kuri ar spēcīgu metienu centās izlīdzināt rezultātu, taču spēlē veiksmīgi iesaistījās Latvijas vārtsargs Edgars Lūsiņš. Trešdaļas vidū spēli vairāk jau kontrolēja Itālijas hokejisti, cenšoties izveidot bīstamu uzbrukumu, taču ātrajā pretuzbrukumā aizslidoja Bukarts. Viņš centās izdarīt piespēli Gintam Meijam, taču ripa atsitās pret itāliešu hokejista nūju un atrada ceļu vārtos. Latvijas izlase turpināja uzbrukt, kad pēc piespēles no aizvārtes ripu vārtsargam virsū uzmeta Štāls. Tomēr itālieši bija neatlaidīgi un pēc bīstama metiena ripa nolēkāja gar Lūsiņa sargāto vārtu līniju.

3:0 Latvijas izlases panāca 17.minūtē, kad precīzi pēc Bukarta piespēles no uzbrukuma zonas vidus meta Džeriņš. Pirmo trešdaļu komandas noslēdza ar četriem laukuma spēlētājiem.

Jau trešdaļas sākumā noraidījumu nopelnīja Bukarts, atstājot savu komandu mazākumā, tomēr pat mazākumā Latvijas izlasei izdevās radīt bīstamu uzbrukumus pretinieku vārtu priekšā. Pēc brīža noraidījumu nopelnīja arī itālieši, taču ne spēlējot četri pret četri, ne vairākumā Latvijas izlasei vārtus gūt neizdevās. Pēc mirkļa pacietīgi uzbrukumu Latvijas aizsardzības zonā veidoja Itālijas hokejisti, kuri tā noslēgumā izdarīja spēcīgu un bīstamu metienu, taču Lūsiņš ar to tika galā.

26.minūtē kārtējā ātrajā uzbrukumā Latvijas izlasei izdevās gūt vēl vienus vārtus, kad pēc Štāla piespēles gar vārtu priekšu ripu vārtos raidīja Saulietis, panākot jau graujošu rezultātu 4:0. Spēles turpinājumā Itālijas izlase palika mazākumā, ko Latvijas vienībai izdevās pārvērst vārtu guvumā, kad pēc Džeriņa uzmetiena vārtus guva Meija. Tūlīt pēc tam par rupjību uz 2+10 minūtēm tika noraidīts Maksims Širokovs, un Itālijas izlase vairākumā vairākas reizes apdraudēja Latvijas vārtus. Kad mazākums bija izciests, vēlreiz noteikumus pārkāpa Māris Jass, tomēr latviešiem vārtus izdevās nosargāt neskartus. Trešdaļa noslēdzās ar cīņu galvenokārt Itālijas izlases zonā.

Noslēdzošās 20 minūtes Latvijas hokejisti sāka aktīvi, nekavējoties dodoties uzbrukumā. Spēles temps bija augsts, un abas komandas apmainījās ar uzbrukumiem, taču Bukarts spēles 45.minūtē ieguva ripu un ātri slidoja pāri laukumam, apspēlēja vienu aizsargu un raidīja ripu vārtos, panākot 6:0. Tomēr Itālijas izlasei izdevās vienus vārtus atgūt, kad pēc individuālas apspēles vārtus guva Stafāno Marketi. Mača turpinājumā komandas apzinājās uzvarētāju un spēlēja atklātu hokeju.

7:1 spēles 57.minūtē panāca Kaspars Saulietis, kurš, pielabojot Širokova metienu, pārspēja Itālijas vārtsargu. Spēli Latvijas izlase noslēdza mazākumā, jo noraidījumu nopelnīja Gunārs Skvorcovs, taču tas neliedza latviešiem svinēt pārliecinošu uzvaru.

Par spēles labāko spēlētāju Latvijas izlases rindās tika atzīts Bukarts.

Pēc uzvaras ar Itāliju, Latvijas izlases pirmo vārtu autors Juris Štāls atzina: "Labi iesākām spēli, uzreiz guvām vārtus, līdz ar to pārņēmām spēles iniciatīvu. Visu spēli diktējām tempu, neļāvām itāļiem attapties. Jāuzsver komandas disciplīna, gan mazākumā, gan vienādos sastāvos, kas bija uzvaras pamatā. Runājot par savu spēli, tad jāsaka, ka daudz palīdzēja maiņas partneri, bija viegli saprasties. Ļoti labi, ka pārliecinoši vinnējām, rīt noteikti centīsimies parādīt labu sniegumu."

Piektdien Latvijas izlasē debitēja 19 gadu vecais uzbrucējs Ronalds Ķēniņš. Viņš atzina, ka izlasē bija pirmās maiņas uztraukums, "bet pēc tam viss aizgāja, maiņai bija labi momenti!"

"Treneris pēc spēles atzina, ka ar komandas sniegumu ir apmierināts, kaut gan vienmēr var labāk! Tagad ir jāgatavojas rītdienas spēlei un jāpierāda sevi!" atzina Ķēniņš.

Atgādinām, ka Latvijas izlase ceturtdien turnīra pirmajā spēlē ar 1:2 zaudēja Ukrainai, bet Itālija ar 4:3 uzvarēja Norvēģiju. Latvijas izlase ar Norvēģiju tiksies sestdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!