Foto: F64
Latvijas hokeja izlase ceturtdien netālu no Oslo notiekošajā Eiropas Izaicinājuma kausa (EIHC) pirmajā spēlē ar rezultātu 2:3 (1:1, 0:1, 1:0, 0:0, 0:1) pēcspēles metienu sērijā piekāpās Dānijas valstsvienībai.

Pirmā perioda 13.minūtē Kims Stāls guva dāņiem pirmos vārtus, bet astoņas sekundes pirms pirmā pārtraukuma Roberts Bukarts izlīdzināja rezultātu. Otrā perioda priekšpēdējā minūtē Jespers Jensens atguva Dānijai vadību - 2:1. Savukārt pamatlaika pēdējā minūtē Gints Meija izlīdzināja rezultātu, kamēr uzvaras nesošo pēspēles metienu dāņiem realizēja Lase Lasens.

Pirms spēles

Latvijas izlasei šī ir pirmā spēle jaunā galvenā trenera Teda Nolana vadībā. Pirmajā mačā vārtus sargāt uzticēts Edgaram Masaļskim. Kapteiņa pienākumus šajā turnīrā pilda Juris Štāls.


Pirmais periods

Jau mača pirmajā minūtē Latvijas izlase varēja spēlēt vairākumā, kurā labus metienus izdarīja Andris Džerins un Roberts Bukarts, taču šīs iespējas palika neizmantotas. Arī turpinājumā spēles iniciatīva piederēja Latvijas vienībai, kuri ar ātru hokeju vairākkārt apdraudēja pretinieku vārtsargu Simonu Nilsonu. Astotajā minūtē bija vēl viena iespēja spēlēt vairākumā, kurā gan uzbrukums īsti nekas nepadevās. Savukārt otrā laukuma galā Edgars Masaļskis pirmo metienu tvēra tikai 11. minūtē. Pēc šīs epizodes Dānijas hokejisti vairāk kā minūti uzbruka uz Latvijas vārtiem, bet Artūrs Salja nopelnīja noraidījumu.

Savā pirmajā vairākumā dāņiem vajadzēja tikai pāris sekundes, lai izvirzītos vadībā, kad ar precīzu metienu izcēlās Kims Štāls. Nākamajās epizodēs spēles iniciatīvu jau pārņēma Dānija, kas uzbruka krietni vairāk nekā pretinieki. 17.minūtē Juris Upītis atstāja Latviju mazākumā, bet pēc minūtes arī Oskars Cibuļskis devās un noraidīto soliņu, atstājot savu vienību divu vīru mazākumā, kurā izdevās nosargāt savu vārtus. Tiklīdz abi noraidījumi bija noslēgušies, Bukarts pats iegāja pretinieku zonā un astoņas sekundes pirms perioda beigām ar precīzu metienu izlīdzināja rezultātu.

Otrais periods

Otro trešdaļu Latvijas hokejisti iesāka ļoti aktīvi divas reizes izraujoties uz pretinieku vārtiem, bet īpaši laba iespēja bija Jurim Štālam, kurš bija vienatnē pret vārtsargu, taču uzmeta viņam virsū. Perioda pirmajā pusē Latvijas izlase turpināja spēlēt ātru hokeju, ar virzību uz vārtiem, tomēr izvirzīties vadībā pagaidām neizdevās. Savukārt Dānijas izlase atbildēja ar pretuzbrukumiem, bet Masaļskis viņu metienus atvairīja. Septītajā minūtē Latvijas vienība spēlēja vairākumā, kurā teicamu tālu piespēli saņēma Meija, tomēr arī viņš vienatnē nespēja pārspēt Nīlsonu. Vairākums arī šoreiz palika neizmantots, bet uzreiz pēc tā Upītis un Salija savu komandu atstāja divu vīru mazākumā jau otro reizi.

Tomēr arī Dānija īsā laika periodā nopelnīja noraidījumu, bet mazākumā trīs pret četri Latvijas izlases vārtos teicami darbojās Masaļskis. Pēc spēles nevienādos sastāvos, kuros rezultāts nemainījās, spēles gaita izlīdzinājās un komandas apmainījās ar uzbrukumiem. Ļoti neērtu un sarežģītu metienu, mēģinot vārtsargu notvert uz pretkustību, izdarīja Meija, bet ripa vārtos negribēja lidot, bet neilgi pēc tam Miks Indrašis nerealizēja savu iespēju. Lai arī spēles gaitu kontrolēja Latvija, tomēr trešdaļas izskaņā dāņi vēlreiz izvirzījās vadībā, kad ar vārtu guvumu izcēlās Jespers Jensens.

Trešais periods

Pēdējās 20 minūtes atkal aktīvāk iesāka Latvija, bet tūlīt 2+10 minūšu noraidījumu saņēma Mārtiņš Cipulis, taču mazākumā mazākuma brigāde darbojas veiksmīgi. Tūlīt arī Dānija pārkāpa noteikumus, bet arī šoreiz spēle uzbrukumā nepadevās un kārtējā iespēja vairākumā palika neizmantota. Spēle nevienādos turpinājās, kad Gunārs Skvorcovs divas minūtes sēdēja uz noraidīto soliņa, taču 14 sekundes pirms viņš atgriezās laukumā, noteikumus pārkāpa Jensens, bet vairākumā vārti netika gūti.

Latvijas izlasei arī otrajā trešdaļas pusē bija problēmas ar spēles disciplīnu, jo 2+10 minūšu noraidījumu saņēma arī Mārtiņš Porejs. Mazākums tika izturēts, bet spēlē vienādos sastāvos bīstami momenti pie vārtiem netika izveidoti. Pāris minūtes vēlāk dānis Jensens atkal tika noraidīts, un šajā vairākumā Latvijas uzbrucējam Cipulim bija iespēja izlīdzināt rezultātu, taču nesekmīgi. Pēc divām minūtēm atkal Latvija bija mazākumā, taču Meija izgāja viens pret vārtsargu, bet uzmeta virsū vārtsargam. Pēdējā minūtē Masaļskis tika nomainīts pret sesto laukuma spēlētāju, kas arī atmaksājās, jo pēc Bukarta uzmetiena Meija ievirzīja ripu vārtos. Līdz ar to nācās spēlēt pagarinājumu.

Pagarinājums un pēcspēles metieni

Pagarinājumā ritēja līdzīga spēle, bet iespēja atnest uzvaru Latvijas izlasei bija Štālam un Cipulim, bet Dānijas vārtsargs abos momentos spēja glābt savu vienību. Tas nozīmēja pēcspēles metienus. Pēcspēles metienus Andris Džeriņš un Bukarts savus izgājienus nerealizēja, bet Dānijai Lasens un Jakobens savos mēģinājumos pārspēja Masaļski, atnesot savai komandai uzvaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!