Foto: LETA
Latvijas U-20 hokeja izlases vadība pirms dalības pasaules čempionāta pirmajā divīzijā sola cīnīties par iekļūšanu augstākajā divīzijā, piektdien preses konferencē pastāstīja izlases treneris Aigars Cipruss.

Turnīrā, kas Baltkrievijas pilsētā Bobruiskā risināsies no 13. līdz 19.decembrim, Latvijas komanda spēlēs vienā apakšgrupā ar Lielbritānijas, Ukrainas, Japānas, Itālijas un Baltkrievijas valstsvienībām.

"Izlases gatavošanās process sākās jau ar dalību Sergeja Žoltoka piemiņas turnīrā septembrī, kurā izcīnījām otro vietu, un ar dalību turnīrā Dānijā novembrī - arī tajā ieņēmām otro vietu," pastāstīja Cipruss, kurš atklāja, ka sagatavošanās procesā pārbaudīti 32 hokejisti.

"Šobrīd komandā trenējas 28 hokejisti, bet galīgo sastāvu nosauksim piektdien pēc vakara treniņa. Savainojumu dēļ mums diemžēl nevarēs palīdzēt uzbrucēji Vladislavs Dobreņkijs ("Rīga") un Rolands Vīgners ("Reims Champagne", Francija), kuri iedzīvojušies attiecīgi ceļgala un plaukstas locītavas savainojumos. Arī bez šiem spēlētājiem centīsimies komandu noskaņot uz panākuma izcīnīšanu, lai citi spēlētāji uz laukuma "atstrādātu" potenciālo līderu prombūtni," teica Latvijas izlases galvenā trenera Leonīda Beresņeva palīgs Cipruss.

"Kopumā sagatavošanās posmu aizvadījām ļoti lietderīgi ar labiem treniņu apstākļiem. Vienībai pievienojās ļoti noguruši spēlētāji, jo Krievijas Jaunatnes hokeja līgas (MHL) un Baltkrievijas atklātā hokeja čempionāta (BAČ) komandu, no kurienes nāk vairums izlases kandidātu, spēļu kalendāri ir ļoti nežēlīgi. Tāpēc izlēmām šajā sagatavošanās posmā iztikt bez pārbaudes spēlēm, liekot uzsvaru uz emocionālā pacēluma un pārliecības iegūšanu," piebilda Cipruss.

Tāpat Cipruss pastāstīja, ka turnīra izšķirošā spēle komandai, visticamāk, būs ar Baltkrievijas vienaudžiem, ar kuriem nāksies spēlēt noslēdzošajā kārtā, taču tikai ar noteikumu, ja pārējās spēlēs komanda laukumā dosies ar maksimālu noskaņošanos un atdevi.

"Nevēlos komandā izcelt nevienu potenciālo līderi, jo mūsu mērķis ir izveidot četrus spēkos līdzvērtīgus spēlētāju virknējumus. Ceru, ka turnīra gaitā izkristalizēsies tie spēlētāji, kuriem vairāk uzticēties," atzina Cipruss.

Savukārt Latvijas izlases ģenerālmenedžeris Māris Baldonieks pastāstīja, ka šoreiz komandas spēku vairos arī trīs no Ziemeļamerikas atbraukušie spēlētāji - Zemgus Girgensons, Ralfs Freibergs un Kristiāns Pelšs.

"Uzskatu, ka Pelšs pusgada laikā, kuru pavadījis Ziemeļamerikā, acīmredzami ir nobriedis. Spēka ziņā viņš palicis daudz pārliecinošāks, iegūstot arī turienes hokejam tik raksturīgo tiekšanos uz pretinieku vārtiem," Pelša spējas komentēja Cipruss.

Kā ziņots, Latvijas U-20 izlases kandidātu sarakstā šobrīd atrodas 28 spēlētāji, no kuriem 14 spēlē Kontinentālās hokeja līgas (KHL) kluba Rīgas "Dinamo" jauniešu komandā "Rīga". Vēl seši pārstāv komandu "Liepājas metalurgs", pa vienam ir no "Zemgale"/JLSS un "Rīga"/LSPA komandām, bet seši spēlē ārzemēs.

Latvijas juniori 11.decembrī aizvadīs rīta treniņu un vakarā izbrauks uz čempionāta norises vietu Baltkrievijas pilsētā Bobruiskā. 12.decembrī Bobruiskā paredzēts viegls ledus treniņš, bet 13.decembrī Latvijas izlase aizvadīs čempionāta pirmo spēli ar Lielbritānijas U-20 izlasi.

Vēlāk turnīrā Latvijas komanda 14.decembrī tiksies ar Ukrainas izlasi, 16.decembrī mērosies spēkiem ar Japānas vienaudžiem, bet dienu vēlāk tiksies ar Itālijas izlasi. Dalību turnīrā hokejisti noslēgs 19.decembrī ar spēli pret mājiniekiem, kuru, visticamāk, tiešraidē translēs arī Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanālās.

Kā ziņots, Latvijas U-20 izlase pasaules čempionāta augstākajā divīzijā spēlējusi trīs reizes, pēdējo reizi no tām šī gada sākumā, kad nespēja saglabāt vietu spēcīgāko komandu vidū.

Pasaules čempionāta augstākajā divīzijā iekļūs tikai turnīra uzvarētāji.

Latvijas U-20 hokeja izlases kandidātu saraksts dalībai pasaules čempionātā:

vārtsargi - Jānis Kalniņš ("Liepājas metalurgs"), KristersGudļevskis ("Rīga"), Jānis Auziņš ("Zemgale"/JLSS);

aizsargi - Ēriks Ševčenko, Mārtiņš Porejs, Mārtiņš Jakovļevs, Artūrs Salija, Kārlis Kalvītis, Edgars Dīķis, Reinis Demiters (visi "Rīga"), Raimonds Tūbelis, Kristers Freibergs (abi "Liepājas metalurgs"), Ralfs Freibergs (Teksasas "Tornado", ASV);

uzbrucēji - Māris Bičevskis, Juris Upītis, Elvis Biezais, Dāvis Straupe, Artūrs Mickevičs, Edgars Kurmis (visi " Rīga"), Māris Diļevka, Egils Kalns, Bruno Zabis (visi "Liepājas metalurgs"), Maksims Firsovs ("Rīga"/LSPA), Ronalds Ķēniņš ("GCK Lions", Šveice), Ģirts Jansons ("Muik Hockey", Somija), Nils Semjonovs (Eberdīnas "Wings", ASV), Kristiāns Pelšs (Edmontonas "Oil Kings", Kanāda), Zemgus Girgensons (Dabjūkas "Fighting Saints", ASV).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!