Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Kontinentālās hokeja līgas (KHL) regulārā čempionāta spēlē uzvaru saspringtā mača galotnē pirmdien izcīnīja Rīgas "Dinamo", kas ar 5:4 pieveica Minskas "Dinamo".

Spēles gaitā Rīgas "Dinamo" bija vadībā ar 5:1, tomēr beigās ar grūtībām nosargāja uzvaru pamatlaikā. Rīgas "Dinamo" labā trīs vārtus guva Aleksandrs Ņiživijs, bet pēc uzvaras rīdzinieki nostiprinājās KHL Rietumu konferences astotajā vietā, jo sīvākie konkurenti "Torpedo" ar 0:1 zaudēja Rīgas komandas nākamajiem pretiniekiem "Vitjaz".

Foto galerija

Rīgas "Dinamo" labā vārtus guva arī Marsels Hosa un Miķelis Rēdlihs, savukārt Minskas "Dinamo" rindās ar precīziem metieniem izcēlās Dūvijs Vestkots, Dmitrijs Meleško, Sergejs Varlamovs un Oļegs Antoņenko.

Pirmās trešdaļas sākumā laukumā ritēja ātra spēle ar abpusējiem uzbrukumiem, tomēr neliels pārsvars piederēja mājiniekiem, kuru uzbrukumi bija bīstamāki. Mača sestajā minūtē Rīgas "Dinamo" izdevās labs pretuzbrukums, kura noslēgumā Ņiživijs ar samērā vieglu metienu pārspēja viesu komandas vārtsargu Andreju Mezinu un atklāja spēles rezultātu. Pēc zaudētājiem vārtiem viesi pakāpeniski pārņēma iniciatīvu un arvien bīstamāk uzbruka Edgara Masaļska sargātajiem vārtiem, tomēr Rīgas "Dinamo" vārtsargs spēlēja lieliski un pretiniekiem neizdevās viņu pārspēt.

Mača 13.minūtē rīdziniekiem bija jāspēlē skaitliskajā vairākumā un Minskas "Dinamo" izdevās izmantot skaitlisko vairākumu, kad vārtus guva Vestkots, lai gan šajā epizodē kāds no viesu komandas spēlētājiem atradās vārtsarga laukumā un teorētiski šos gūtos vārtus nevajadzēja skaitīt, tomēr mača tiesnesis atteicās skatīties video atkārtojumu un vārtu guvums tika ieskaitīts.

Minūti pēc zaudētajiem vārtiem arī Rīgas "Dinamo" bija iespēja spēlēt skaitliskajā vairākumā un Hosam bija nepieciešama minūte, lai to realizētu un izvirzītu rīdziniekus vadībā ar 2:1. Hosam tie bija 31.gūtie vārti KHL čempionātā. Līdz trešdaļas beigām abas komandas izveidoja pāris uzbrukumus, tomēr rezultāts nemainījās.

Otrās trešdaļas sākumā abas komandas apmainījās ar divu minūšu noraidījumiem, tomēr nevienai vienībai skaitlisko vairākumu neizdevās realizēt. Mača 31.minūtē Rīgas "Dinamo" izdevās lielisks uzbrukums, kuru pēc lieliskas Martina Karijas piespēles rezultatīvi noslēdza Miķelis Rēdlihs, panākot 3:1 rīdzinieku labā. Trīs minūtes vēlāk rupju kļūdu pieļāva mača galvenais tiesnesis, jo divu minūšu noraidījumu saņēma Roberts Petrovickis, lai gan viņš Minskas "Dinamo" hokejistam vispār nepieskārās - pretinieks pats uzkāpa uz ripas un nokrita.

Tomēr Rīgas "Dinamo" arī skaitliskajā mazākumā guva vārtus, kad ātrajā pretuzbrukumā pēc teicamas Jāņa Sprukta piespēles savus otros vārtus šajā mačā guva Ņiživijs.

Panākuši trīs vārtu pārsvaru rīdzinieki neapstājās un turpināja aktīvi uzbrukt, līdz minūti un 20 sekundes pirms otrās trešdaļas beigām individuālo meistarību nodemonstrēja Ņižvijs, kurš apspēlēja Mezinu un guva savus trešos vārtus šajā spēlē un panāca jau pārliecinošu 5:1 Rīgas "Dinamo" labā.

Trešās trešdaļas sākumā abas komandas pieļāva vairākas kļūdas, kuru dēļ spēles temps bija nedaudz krities. Neliels pārsvars piederēja viesiem un mača 49.minūtē Meleško vienus vārtus atguva, tomēr Rīgas "Dinamo" pārsvars tik un tā saglabājās. Mača turpinājumā arī mājinieki atbildēja ar vairākiem bīstamiem pretuzbrukumiem, tomēr lieliski spēlēja Mezins un rezultāts nemainījās.

Trešās trešdaļas pēdējās piecās minūtēs Rīgas "Dinamo" spēlēja diezgan pasīvi, kas noveda pie tā, ka mača 56.minūtē Varlamovs rezultātu samazināja līdz 3:5. Minūti pirms mača beigām Minskas "Dinamo" Mezinu nomainīja pret sesto laukuma spēlētāju un tas deva vēlamo rezultātu, jo 32 sekundes pirms spēles beigām Antoņenko rezultāta starpību samazināja līdz 4:5. Pēdējās sekundēs Minskas "Dinamo" aktīvi metās uzbrukumā un centās atspēlēties, tomēr mājinieki nosargāja uzvaru.

Šī bija tikai otrā reize, kad kāds no Rīgas "Dinamo" hokejistiem KHL regulārā čempionāta spēlē spējis gūt trīs vārtus jeb "hattrick". Pirmo reizi pērn "Inbox.lv" hallē Piņķos tas izdevās Metam Elisonam, turklāt tieši pret Minskas "Dinamo" komandu.

Savukārt pēdējais Rīgas "Dinamo" spēlētāja sasniegtais "hattrick" bija pagājušā gada septembrī, kad šāds sasniegums pārbaudes spēlē ar jau pieminēto Minskas "Dinamo" komandu izdevās tieši Ņiživijam, kurš trīs vārtus guva arī "Latvijas dzelzceļa" kausa izcīņas mačā pret Somijas komandu Tamperes "Ilves" pērnā gada augustā.

Rīgas "Dinamo" komandai šajā spēlē bija jāiztiek bez uzbrucēja Ģirta Ankipāna, kuram ir sastiepts augšstilba muskulis, un aizsarga Jēkaba Rēdliha, kurš sasitis potīti. Muguras sāpju dēļ spēlei netika pieteikts vārtsargs Martins Pruseks, bet pāris stundas pirms spēles sākuma vīruss malā piespieda palikt arī uzbrucējam Mārtiņam Karsumam, kura vietā spēlēja Gints Meija.

Kā ziņots, abām komandām šī bija jau ceturtā savstarpēja spēlē šajā sezonā un iepriekš katrā no mačiem uzvarējuši mājinieki. Pagājušā gada 1.novembrī Baltkrievijā Minskas "Dinamo" triumfēja ar 2:1, 13.decembrī rīdzinieki savā laukumā bija pārāki ar 2:0, bet deviņas dienas vēlāk Minskas "Dinamo" triumfēja ar 4:1.

KHL Rietumu konferences kopvērtējumā Rīgas "Dinamo" ar 72 punktiem 50 spēlēs ieņem astoto vietu, kas sezonas izskaņā ļautu kvalificēties izslēgšanas spēlēm. Devītajā vietā atrodas Ņižņijnovgorodas "Torpedo" komanda, kuras kontā 67 punkti, savukārt Minskas "Dinamo" ar 59 punktiem pašlaik ieņem 11.vietu konferencē.

Šīs sezonas regulārā čempionāta pēdējās mājas spēļu sērijas turpinājumā rīdzinieki mērosies spēkiem arī ar Čehovas "Vitjaz", "Torpedo" un Maskavas CSKA komandām, kas visas spēlē Rietumu konferencē. Šīs spēles notiks attiecīgi trešdien, piektdien un svētdien.

Pēc šiem mačiem KHL regulārajā čempionātā paredzēts pārtraukums sakarā ar Vankūveras olimpiskajām spēlēm, bet marta sākumā Rīgas "Dinamo" izbraukumā aizvadīs pēdējās trīs spēles KHL regulārajā čempionātā, tiekoties ar Omskas "Avangard", Astanas "Baris" un Ufas "Salavat Julajev" vienībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!