Sagrāvi pasaules čempionāta pēdējā spēlē E grupā svētdien piedzīvoja Latvijas hokeja izlase, kas bez variantiem ar 1:6 (0:1, 1:3, 0:2) zaudēja Krievijas valstsvienībai. Tādējādi Latvijas tikšana vai netikšana ceturtdaļfinālā izšķirsies pirmdien ASV un Šveices izlašu spēlē.
Lai Latvijas izlase iekļūtu ceturtdaļfinālā, ASV izlase šajā spēlē nedrīkst zaudēt pamatlaikā. ASV un Šveices izlašu spēle sāksies pulksten 21:15 pēc Latvijas laika.

Latvijas un Krievijas spēles fotogalerija

Latvijas vārtus spēlē pret Krieviju, tāpat kā līdz šim pasaules čempionātā, sargāja Edgars Masaļskis, kurš atvairīja 31 metienu. Latvijas hokejisti pa pretinieku vārtiem meta 26 reizes.

1.periods

Kā jau varēja prognozēt, Krievija aktīvāk iesāka spēli, tomēr reālus draudus krievi neizveidoja – Iļjas Kovaļčuka un Aleksandra Radulova metienus viegli tvēra Edgars Masaļskis. Sestajā minūtē vienu no retām kļūdām pieļāva Masaļskis, tomēr krievi to neizmantoja.

Atguvušies no Krievijas pirmā spiediena, Latvijas hokejisti negaidīti pārņēma iniciatīvu. Teicamu saspēli izveidoja Herberts Vasiļjevs, Guntis Galviņš un Aleksandrs Ņiživijs, tomēr Ņiživija metienu bloķēja Krievijas aizsargi. Tad jau pēc Miķeļa Rēdliha metiena pirmais pie vārtiem bija Lauris Dārziņš, tomēr krievu vārtsargu Aleksandru Jerjomenko pārspēt neizdevās. Devītajā minūtē pretuzbrukumā pēc Jāņa Sprukta metiena ripa trāpīja pa vārtu stabu, bet vēl pēc brīža uzbrukumā tika apturēts Mārtiņš Karsums.

11.minūtē savu izdevību garām palaida arī Oļegs Sorokins, kurš nākamajā brīdī nopelnīja noraidījumu. Un šajā vairākumā Krievija apliecināja sevi kā vienu no labākajām vairākuma realizētājām. Sergejs Mozjakins labi no vārtiem izmānīja Masaļski, atdeva piespēli pretējā pusē esošajam Antonam Kurjanovam, kura metienu Masaļskis nespēja tvert – 0:1.

Pēc gūtajiem vārtiem pāris reizes vēl Masaļskis glāba Latvijas vārtus pēc aizsargu nelielām kļūdām, bet kopumā Latvija turpināja nerespektēt ievērojamo pretinieku. 15.minūtē Sorokins atdeva lielisku piespēli Miķelim Rēdliham, kuram gan izgājienā vienatnē neizdevās apspēlēt Jerjomenko. 16.minūtē labus uzbrukumus izveidoja arī Karsuma-Sprukta-Ankipāna trijnieks, taču atkal lieliski darbojās Krievijas vārtsargs Jerjomenko.

Nepilnas trīsarpus minūtes pirms pirmā perioda beigām strīdīgā situācijā noraidījumu nopelnīja Georgijs Pujacs. Šajās divās minūtēs Latvijai izdevās nostāvēt, kaut gan lielisku iespēju garām palaida Iļja Kovaļčuks, kurš ripu raidīja gar jau tukšiem vārtiem.

2.periods

Ļoti neveiksmīgs Latvijai padevās otrās perioda sākums, kad nepilnu četru minūšu laikā tika zaudēti trīs vārti. Kovaļčuks teicami iegāja Latvijas zonā, uz sevi „uzvilka” vairākus Latvijas spēlētājus un atdeva lielisku piespēli Aleksejam Tereščenko, kurš ar teicamu metienu pārspēja Masaļski – 0:2...

Krievija turpināja savu vilni uz Latvijas vārtiem, bet Latvijas izlase izskatījās apjukusi, un tikai loģiski šķita nākamie zaudētie vārti. Vairākumā Oļegs Tverdovskis apslidoja vairākus Latvijas spēlētājus un eleganti apspēlēja Masaļski, panākot jau 3:0. Vēl pēc nepilnas minūtes ripa vēlreiz ielidoja Latvijas vārtos – pēc Aleksandra Perežogina metiena nepiesegts vārtu priekšā palika Kurjanovs, kurš guva savus otros vārtus spēlē – 0:4...

Pēc šiem zaudētiem vārtiem Latvija tomēr spēja atgūties un izveidoja arī dažus momentus. Vairākumā labi pieslēdzās uzbrukuma Kārlis Skrastiņš, bet viņu apturēja Krievijas aizsargi. Vairākumā Latvija iespieda pretiniekus viņu zonā, iespējas radīja Sprukta maiņa, bet pārspēt Jerjomenko tā arī vēl neizdevās.

Pāris epizodēs labi uzbrukumā sevi parādīja Roberts Jekimovs, bet pēc brīža atkal krievi izrādīja savu spēku – savu tehniku apliecināja Aleksandrs Radulovs, taču fantastiski nospēlēja Masaļskis.

15.minūtē Latvija otro reizi spēlē ieguva vairākumu un šoreiz to izdevās izmantot. Guntis Galviņš uzmeta vārtu virzienā, ripas lidojumu pielaboja Herberts Vasiļjevs, un 1:4!!! Uzreiz pēc gūtajiem vārtiem Latvija izveidoja vēl vienu labu uzbrukumu, bet Kārļa Skrastiņa spēcīgais metiens bija neprecīzs. Otrā perioda pēdējās minūtēs Krievija atkal iespieda Latviju aizsardzības zonā, taču krievu spiedienu izdevās nosargāt.

3.periods

Lai gan Latvija pēdējo trešdaļu iesāka mazākumā, tieši Latvijas hokejisti bija daudz aktīvāki – labi nospēlēja Kārlis Skrastiņš un Aleksandrs Ņiživijs.

Taču Latvijas hokejisti ātri ”tika nolikti pie vietas”. Ceturtajā minūtē Aleksandrs Frolovs uztaisīja lielisku pirueti un no nūjas neērtās puses pārspēja Masaļski, bet pēc nepilnām trīs minūtēm pretuzbrukumā ar spēcīgu metienu vārtus guva Oļegs Tverdovskis, panākot 6:1.

Pēc šiem vārtiem spēles ritms stipri rimās un abas komandas praktiski gaidīja mača izskaņu. Krievijas hokejisti brīvi veidoja kombinācijas un atkal uzdevumu augstumos bija Masaļskis, bet pāris bīstamajos Latvijas uzbrukumos pārspēt Jerjomenko neizdevās.

Atgādinām, ka Latvijas izlase pirmajā apakšgrupu turnīrā ierindojās trešajā vietā un otrā posma apakšgrupu turnīra E grupas pirmajā spēlē ceturtdien ar rezultātu 2:1 pēcspēles metienu sērijā pārspēja Šveices valstsvienību, bet otrajā spēlē sestdien ar 7:1 sagrāva Franciju, pietuvojoties ceturtdaļfinālam.

Savukārt Krievija pirmajā grupu turnīrā ieņēma pirmo vietu, bet E apakšgrupas pirmajā mačā ceturtdien ar 6:5 pagarinājumā uzvarēja Zviedriju, bet otrajā spēlē sestdien ar 4:1 sakāva ASV komandu.

E apakšgrupas kopvērtējumā pirmo vietu sev ar 14 punktiem jau ir nodrošinājusi Krievija, kurai ar septiņiem punktiem seko ASV, Zviedrija un Latvija. Četri punkti ir Šveicei, bet Francijas valstsvienība pie punktiem pagaidām nav tikusi.

Zviedrija E apakšgrupas pēdējā mačā pirmdien spēlēs ar Franciju, bet Šveice grupas pēdējo spēli aizvadīs pirmdien pret ASV valstsvienību.

Četras labākās komandas no E un F grupas iekļūs ceturtdaļfinālā, bet atlikušajām četrām komandām čempionāts būs beidzies.
$t1='latvija'; $t2='krievija'; include "$includes_dir/projects/hockey2009/delfistar/bestplayer5.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!