Latvijas hokeja izlase ceturtdien Bernē cienīgi izstājās no pasaules čempionāta, ceturtdaļfinālā sīvā cīņā tikai ar 2:4 (0:0, 1:3, 1:1) piekāpjoties pasaules vicečempioniem Kanādas hokejistiem.

Latvijas un Kanādas spēles fotogalerija

Tādējādi Latvija trešo reizi vēsturē pasaules čempionātā ierindojās septītajā vietā, kas ir labākais sasniegums tās vēsturē.

Otrā perioda septītajā minūtē Denijs Hītlijs vadībā izvirzīja Kanādu, bet 15.minūtē Dens Hemhuiss panāca jau 2:0. Divarpus minūtes pirms otrās trešdaļas beigām Guntis Galviņš mazākumā samazināja rezultāta starpību, bet jau pēc 17 sekundēm Stīvs Stemkoss atjaunoja kanādiešiem divu vārtu pārsvaru. Pēdējās trešdaļas otrajā minūtē Herberts Vasiļjevs negaidīti vēlreiz samazināja starpību, bet pēc pusotras minūtes Metjū Lombardi vēlreiz atjaunoja Kanādai drošāku pārsvaru.

Latvijas vārtus spēlē sargāja Edgars Masaļskis, kurš atvairīja 44 metienus. Latvijas hokejisti pa pretinieku vārtiem meta 23 reizes.

Par spēles labāko hokejistu Latvijas izlases rindās tika atzīts Mārtiņš Cipulis, bet kanādiešiem - Dereks Rojs. Savukārt pasaules čempionātā par trīs labākajiem Latvijas rindās tika atzīti Edgars Masaļskis, Kārlis Skrastiņš un Aleksandrs Ņiživijs.

Pirmais periods.

Kanāda ļoti negaidīti ar spēles pirmajām minūtēm nesāka speideinu uz Latvijas vārtiem un Latvijai pat bija neliela iniciatīva. Spēles trešajā minūtē metienu attiecība bija 3:0 Latvijas labā. Tomēr perioda ceturtajā minūtē pirmo noraidījumu nopelnīja Latvijas komanda, un kanādieši sāka izveidot pirmos bīstamos momentus. Pirmais moments bija Šeinam Donam, kura metienu no vārtu priekšas tvēra Masaļskis. Perioda vidū pirmais bīstamais moments bija Kanādas spēlētājam Šonam Horkofam, kura spēcīgi raidīto ripu tvēra Masaļskis.

Latvijas komanda izvēlējās piesardzīgu taktiku no aizsardzības, kas arī atmaksājās, jo pirmajā periodā Latvijas komandas vārtsargu Kanādai pārspēt neizdevās. Perioda beigās skaitliskajā vairākumā nokļuva Kanādas hokejisti un pusotras minūtes laikā neatstāja mūsu komandas zonu, bet spēlētāju pašaizliedzīgā darbība liedza hokeja dzimtenes pārstāvjiem gūt vārtus.

Otrais periods.

Spēles otrais periods sākās, komandām spēlējam nevienādos sastāvos, jo 25 sekundes pirms perioda beigām noraidījumu nopelnīja Kanādas hokejisti. Vēlāk bīstams moments skaitliskajā vairākumā bija Guntim Galviņam, kurš uztvēra precīzu Masaļska piespēli pāri visām laukuma zonām, bet Galviņa spēcīgi raidīto ripu tvēra Meisons. Uzreiz pēc tam vārtus gūt iespēja bija Guntim Džeriņam, bet arī viņa raidīto ripu tvēra Meisons. Uz abiem Latvijas momentiem Maiks Fišers atbildēja ar izgājienu viens pret vienu ar Masaļski, bet vārtsargs nospēlēja lieliski. Kanādas izlase pirmos vārtus guva pēc Latvijas izlases taktiskās kļūdas, izdarot maiņu, - vārtus guva Denijs Hītlijs, kurš bija precīzs pēc lieliskas Dereka Roja piespēles. Uzbrukumā arī piedalījās Šī Vēbers, kuram šis bija 11 rezultativitātes punkts turnīrā.

Kanāda turpināja uzbrukt un bīstami meta Maiks Fišers, Travis Zajacs un divas reizes Denijs Hītlijs , bet vārtos lielisku sniegumu demonstrēja Masaļskis. Latvijas komandai atrodoties skaitliskajā mazākumā, otros vārtus guva Kanādas hokejisti - precīzs metiens no zilās līnijas padevās Denam Hamuisam. Uzreiz pēc tam iespējas gūt vārtus bija Laurim Dārziņam, kura raidītā ripa ceļu vārtos tomēr neatrada. Otrā perioda beigās Kanādas komanda ieguva divu spēlētāju pārsvaru, lielā pārsvara laikā Kanādas komandas galvenais treneris izmantoja 30 sekunžu pārtraukumu, lai dotu norādījumus pārsvara realizēšanai, kas šoreiz nāca par labu Latvijas komandai. Atrodoties skaitliskajā mazākumā, pretuzbrukumā aizskrēja Herberts Vasiļjevs, kurš pamanīja uzbrukumam pieslēgušos Gunti Galviņu, kurš ar teciamu metienu pārspēja Krisu Meisonu.

Latvijas prieki gan nebija ilgi, jo dažas sekundes vēlāk Stīvs Stemkos atjaunoja divu vārtu pārsvaru. Otrās trešdaļas beigās Latvija labi aizsargājās un uzsāka labu pretuzbrukumu, taču tiesnesis dīvainā situācijā nosvilpās un iedeva noraidījumu Laurim Dārziņam. Tādējādi Latvijas izlase pēdējo trešdaļu uzsāka mazākumā...

Trešais periods.

Trešā perioda sākums sagādāja prieku Latvijas līdzjutējiem, diezgan mierīgā situācijā Herberts Vasiļjevs guva vārtus un atjaunoja intrigu spēlē – 2:3. Tomēr atkal Kanāda atbildi parādā nepalika un jau ātri Metjū Lombari lieliskā stilā apspēlēja divus mūsu aizsargus un Masaļskim neatstāja nekādas cerības – 2:4.

Trešā perioda vidusdaļā skaitliskais vairākums bija Latvijas komandai, bet izlīdzināt spēles rezultātu tai neizdevās. Latvijas komanda turpināja spēlēt uz pretuzbrukumiem, kas vainagojās ar momentiem Aleksandram Ņiživijam, Aigaram Ciprusam, bet pārspēt trešo reizi Meisonu pagaidām neizdevās. Tas nebija viss, Latvijas komandai izdevās pat nostāties Kanādas aizsardzības zonā, bet pārliecinoši un mierīgi vārtos darbojās Meisons.

Mazāk kā sešas minūtes līdz perioda beigām Latvijas hokejistiem bija iespēja spēlēt skaitliskajā vairākumā, bet vairākuma sākumā iespēja gūt vārtus bija Kanādas hokejistiem, kas viņiem par laimi neizdevās. Uzreiz pēc momenta 30 sekunžu pārtraukumu izmantoja Oļegs Znaroks, kura laikā treneris pieņēma lēmumu vārtsargu mainīt pret sesto laukuma spēlētāju brīdī , kad līdz mača beigām bija piecas minūtes. Pēdējā reālā iespēja samazināt rezultāta starpību bija brīdī, kad 30 sekundes Latvija atradās vairākumā 6 pret 3. Izmantot šo pārsvaru bija Aigaram Ciprusam, bet savu meistarību nodemonstrēja Meisons. Mazliet vairāk kā četras minūtes bija atlikušas, kad vārtos atgriezās Masaļskis, trīs vīru pārsvaru Latvijai izmantot neizdevās. Pēc brīža Latvija atkal ieguva skaitlisko vairākumu, atkal vārtus atstāja Masaļskis, bet vēlamo rezultātu tas nedeva.

Latvijas komandas skaistais sapnis izsapņots, Latvija atstāj turnīru, taču parādījusi labāko sniegumu kopš iekļūšanas elitē.

Latvijas hokeja izlase šo pasaules čempionātu Šveicē aizvadījusi, izcīnot četras uzvaras un piedzīvojot trīs zaudējumus. Turnīrs tika uzsākts ar kapitulāciju sīkstā cīniņā pret ASV (2:4), pēc tam gūta varena uzvara pagarinājumā pret ierasti neērto pretinieci Zviedriju (3:2), kam sekoja panākums pret Austriju (2:0) un garantēta vieta čempionāta kvalifikācijas kārtā.

Otro etapu Latvija uzsāka ar Edgara Masaļska lieliskas spēles dēļ sasniegtu uzvaru pagarinājumā pret laukuma saimnieci Šveici (2:1), pēc tam tika pārliecinoši "pārbraukts pāri" Francijai (7:1) un saņemts "pēriens" no pašreizējās titula īpašnieces Krievijas (1:6). Ieņemot ceturto vietu E apakšgrupā, Latvijai ceturtdaļfinālā pienācās F grupas labākā komanda un par to kļuva Kanāda.

Līdz šim pārbaudes spēlēs vai pasaules čempionātos ar Kanādu (ar valstsvienību vai ar Eiropā spēlējošiem kanādiešiem) bija spēlēts 14 reizes un tikai reizi gūta uzvara – 2007.gadā Baltkrievijā „Poliese Cup” pārbaudes turnīrā ar 9:2 tika sagrauti no kanādiešu amatieriem sastādītā komanda.

Pasaules čempionātos, kur Kanāda spēlē jau pavisam citā sastāvā, Latvija kanādiešus vēl ne reizi nav uzvarējusi. Kā nozīmīgākais sasniegums jāmin 1997. gadā panāktais neizšķirts 3:3, taču divas pēdējās spēkošanās ar "kļavas lapām" mūsu hokejisti acīmredzot pēc iespējas drīzāk vēlētos aizmirst - 2006. gadā tika ciesta pazemojoša sagrāve 0:11, bet pirms gada neklājās īpaši labāk - 0:7.

Latvija līdz šim divas reizes ir spēlējusi pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā, bet ne reizi šo kārtu nav pārvarējusi. Pēdējo reizi ceturtdaļfinālā Latvija spēlēja 2004.gadā, kad ar 1:4 zaudēja Zviedrijai. Toreiz, kā arī 1997.gadā izcīnītā septītā vieta (1997.gadā citas izspēles sistēmas dēļ ceturtdaļfināli nenotika) līdz šim ir Latvijas izlases labākais sasniegums pasaules čempionātos. Vēl ceturtdaļfinālā Latvija 2000.gadā ar 1:3 piekāpās Čehijai.

Jau ziņots, ka ceturtdaļfināla barjeru trešdien pārvarēja Krievijas un ASV izlases. Krievijas hokejisti ar rezultātu 4:3 pieveica Baltkrieviju, bet ASV ar 3:2 lika kapitulēt Somijas valstsvienībai.
$t1='latvija'; $t2='kanada'; include "$includes_dir/projects/hockey2009/delfistar/bestplayer5.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!