Foto: F64
Svarīgu uzvaru trešdien pasaules čempionāta C apakšgrupas mačā izcīnīja Latvijas izlase, kas ar rezultātu 2:0 pārspēja Austrijas valstsvienību un nodrošināja sev vietu turnīra nākamajā jeb kvalifikācijas kārtā.
Foto galerija

Ar rezultatīviem metieniem Latvijas izlases rindās izcēlās Mārtiņš Cipulis un Guntis Džeriņš.

Pirmais bīstamais moments spēlē bija Latvijas komandai, kas atradās skaitliskajā vairākumā, kad pēc Laura Dārziņa metiena no vārtu priekšas pielabot centās Miķelis Rēdlihs, bet veiksmīgi nospēlēja Austrijas vārtsargs Brents Bruklers. Uzreiz pēc tam iespēja gūt vārtus bija austriešu pazīstamakājam hokejistam Tomašam Vanekam, bet Edgars Masaļskis ripu tvēra. Spēles sestajā minūtē vēlreiz iespēja pārspēt Brukleru bija Armandam Bērziņam, bet veiksmīgi nospēlēja vārtsargs, kurš piesedza vārtu apakšu un neļāva Bērziņam ripu raidīt vārtos.

Turpinājumā spēle ritēja agresīvi, jo šāda veida hokeju spēlēja Austrijas komanda, bet Latvija mēģināja izmantot savas iespējas. 9 minūtē pēc Georgija Pujaca metiena ripu pielaboja Herberts Vasiļjevs, bet tā atsitās pret vārtu stabu. Pēc kāda laika lieliski nospēlēja Ģirts Ankipāns, kurš pamanīja vārtu priekšā brīvo Jāni Spruktu, kura metienu veiksmīgi tvēra vārtsargs. Latvija pārņēma iniciatīvu spēlē, ko pierādīja arī Jekimova metiens no zilās līnijas, jo pirms tam Roberts veiksmīgi apspēlēja pretinieku aizsargu un metiens bija brīvs.

Uzreiz pēc Jekimova epizodes, uzvarot iemetienā, iespējas gūt vārtus bija Miķelim Rēdliham, Laurim Dārziņam, kuri izveidoja haosu pie Bruklera vārtiem, kas beidzās ar to, ka vārtsargs tikai ar grūtībām spēja piespiest ripu pie ledus. Pēc šiem momentiem pirmais trauksmes zvans atskanēja pie Latvijas komandas vārtiem, kad viens pret vienu ar Masaļski izgāja Andreas Nēdls, bet veiksmīga un pašaizliedzīga aizsarga Kristapa Sotnieka spēle liedza turnīra debitantam pārspēt Latvijas vārtsargu.

Turpinājumā Austrijas komanda pārņēma iniciatīvu un vairāk nekā minūti atradās mūsu zonā, kas viņiem atmaksājās ar Georga Baumgartnera izgājienu viens pret vienu ar mūsu vārtsargu, bet šoreiz veiksmīgi nospēlēja Jānis Andersons un Edgars Masaļskis. Tuvojoties perioda beigām, iniciatīvu pārņēma atkal Latvijas komanda, kas vainagojās ar Karsuma un Ankipāna izgājieniem viens pret vienu ar Brukleru. 45 sekundes pirms perioda beigām Latvija panāca savu - lieliski pie apmales pacīnījās Latvijas valstsvienības kapteinis Kārlis Skrastiņš, kurš piespēlēja Herberta Vasiļjevam, kas savukārt ripu pāradresēja Mārtiņam Cipulim, kurš ripu raidīja vārtsargam virs pleca, 1:0 Latvijas labā.

Spēles otrais periods sākās ar skaitlisko vairākumu Latvijas komandai, kuru izmantot diemžēl neizdevās, kas ļāva sajust spēles garšu Austrijas komandai. Filipa Lakoša spēcīgi raidīto ripu tvēra Masaļskis. Turpinājumā Cipulim izdevās aizskriet pretuzbrukumā, bet viņa izdarīto piespēli Ņiživijam kritienā pārtvēra Andreas Kristlers. Tālāk Bruklera sargātos vārtus apdraudēja Miķerlis Rēdlihs, Ņiživijs un Vasiļjevs, bet otreiz pārspēt veiksmīgi spēlējošo Brukleru tā arī neizdevās.

Perioda vidū noraidījumu līdz spēles beigām saņēma Mārtiņš Karsums, kura spēka paņēmienu pret Kristofu Harandu mača arbitri novērtēja kā apzinātu grūšanu mugurā. Sodu Karsuma vietā devās izciest Roberts Jekimovs. Šajā piecminūtē, kurā skaitliskais vairākums bija Austrijas komandai, tai neizdevās izveidot bīstamus momentus pie Masaļska sargātajiem vārtiem. Tikai tad, kad līdz vairākuma beigām bija atlikušas 30 sekundes, trīs reizes bīstami meta Vaneks, kura ripas tvēra vārtsargs.

Pēc tam ceturto reizi viens pret vienu ar Brukleru šajā spēlē devās kāds no Latvijas hokejistiem, šoreiz, Lauris Dārziņs, bet ceturto reizi duelī pārāks bija Bruklers. Tuvojoties perioda beigām, aktīvāk uzbruka Latvijas komanda, bet pārspēt Brukleru otro reizi tā arī neizdevās.

Arī trešais peridos sākās ar skaitlisko vairākumu Latvijas komandai, bet arī šoreiz tas palika nerealizēts, bet minūti pēc vairākuma beigām noraidījumu nopelnīja Lauris Dārziņš, kas spēles ritējumu neietekmēja, pat vēl vairāk - iespēja gūt vārtus bija Herbertam Vasiļjevam, kura metienu tvēra Bruklers. Pēc tam Austrijas komanda nostājās mūsu zonā, un pēc Vaneka meistarīgas piespēles, ar kuras palīdzību Vaneks noguldīja Masaļski, vārtus glāba Kārlis Skrastiņš.

Vēlāk abas komandas apmainījās ar metieniem pa vārtiem, bet bīstami momenti netika izveidoti līdz brīdim, kad perioda astotajā minutē kārtējo reizi viens pret vienu izgāja Sprukts, kura centienus apturēja Austrijas komandas spēlētājs Verenka. Tālāk spēle risinājās līdzīgi un iespējas gūt vārtus bija gan vienai, gan otrai komandai, bet tuvāk vārtu guvumam bija Austrija, kura pat ilgāku laiku pavadīja mūsu zonā, bet ar vārtu guvumu Austrija netika atalgota.

Kad līdz perioda beigām bija palikušas sešas minūtes labu piespēli brīvajam Guntim Džeriņam izdarīja Miķelis Rēdlihs un savu izgājienu viens pret vienu ar Brukleru Džeriņš izmantoja, tādējādi panākot 2:0 Latvijas labā.

C grupas pirmajās divās spēlēs Latvijas komanda ar 2:4 piekāpās ASV, bet ar 3:2 „bullīšos” negaidīti pārspēja Zviedrijas komandu. Savukārt Austrijas komanda ar 1:6 piekāpās ASV, bet ar 1:7 - Zviedrijas valstsvienībai.

Pasaules čempionāta otrais posms sāksies 30.aprīlī un ilgs līdz 4.maijam. Komandas, kuras būs ieņēmušas pirmās trīs vietas A grupā tiksies ar D grupas trīs spēcīgākajām vienībām, tādējādi veidojot E grupu, bet B un C grupas trīs spēcīgākās vienības veidos F grupu. Četras spēcīgākās komandas no E un F grupām iekļūs ceturtdaļfinālā, bet atlikušajām četrām komandām čempionāts būs beidzies.

5.maijā visām komandā ir paredzēta brīvdiena, bet 6. un 7.maijā tiks izspēlētas ceturtdaļfināla spēles. Pusfināli notiks 8.maijā, bet 10.maijā - tiks noskaidroti zelta medaļas ieguvēji.

Latvijas izlase pagājušajā gadā pasaules čempionātā ierindojās 11.vietā, bet labākais sasniegums ir septītā vieta 1997.gadā Somijā, kā arī 2004.gadā Čehijā. 1998.gadā pasaules čempionātā, kas arī notika Šveicē, Latvijas izlase ierindojās devītajā vietā.

Nākamais pasaules čempionāts notiks Vācijā no 2010.gada 7. līdz 23.maijam.
$t1='latvija'; $t2='austrija'; include "$includes_dir/projects/hockey2009/delfistar/bestplayer5.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!