Vēsturiski nozīmīgu panākumu pirmdien pasaules čempionāta C apakšgrupas spēlē paveica Latvijas hokeja izlase, kas pēcspēles metienu sērijā ar rezultātu 3:2 pārspēja Zviedrijas valstsvienību. Pirms tam pasaules čempionātu vēsturē latviešiem ne reizi nebija izdevies skandināvus uzveikt.
Foto galerija

Vārtus Latvijas izlases labā guva Miķelis Rēdlihs un Lauris Dārziņš, bet izšķirošo "bullīti" realizēja Aleksandrs Ņiživijs.

Spēles sākumā pārsvars bija Zviedrijas valstsvienībai, kas vainagojās ar pirmo vārtu gūšanas momentu, Zviedru spēlētājs Matias Veilands, apspēlējot mūsu aizsargus, izpildīja bīstamu metienu pa Masaļska vārtiem, bet vārtsargs ripu tvēra. Nākamais vārtu gūšanas moments bija Latvijas valstsvienības uzbrucējam Miķelim Rēdliham, bet veiksmīgi pozīciju bija izvēlējies pretinieku vārtsargs Stefans Līvs tādējādi neļaujot sevi pārspēt.

Spēles gaita izlīdzinājās un ripu pārmaiņus kontrolēja abas komandas, bet vārtu gūšanas momentus nespēja izveidot ne Latvijas, ne Zviedrijas valstsvienības. Līdz pirmā perioda 10.minūtei Zviedrijas valstsvienība septiņas reizes bija traucējusi Edgaru Masaļski, kamēr Līva sargātos vārtus apdraudēja tikai Miķelis Rēdlihs. Pirmais skaitliskais vairākums bija Zviedrijas komandai, bet pārvērst to vārtu guvumā "Tre Kronor" komandai to neizdevās.

Perioda otrajā pusē aktīvs bija Miķelis Rēdlihs, kura piespēli no aizvārtes vārtu guvumā nespēja pārvērst Lauris Dārziņš, kas no diviem metriem ripu raidīja tieši virsū vārtsargam. Dažas minūtes vēlāk spēcīgu metienu ātrumā no zilās līnijas izdarīja Roberts Jekimovs, bet rezultāts uz tablo nemainījās. Perioda otra puse risinājās ātrā tempā, bet momentu pārspēt kādu no vārtsargiem īsti nebija. Nepilnas četras minūtes līdz spēles beigām Latvijas vārtsargu pārspēja Linus Omarks, kas pielaboja Martina Tornberga metienu pa vārtiem. Pirms šī momenta laba iespēja izvirzīt vadībā Latvijas komandu bija Oļegam Sorokinam, bet veiksmīgi nospēlēja Līvs.

Spēles otrais periods sākās ar Zviedrijas komandas pārsvaru, ko veicināja mūsu spēlētāju pieļautās kļūdas piespēlēs un zaudētie iemetieni, bet pārsvaru vārtu guvumā pārvērst neizdevās. Perioda trešajā minūtē iespēja iziet viens pret vienu ar Līvu bija Guntim Džeriņam, bet veiksmīgi nospēlēja pretinieku aizsargs, kas patraucēja Džeriņam izdarīt precīzu metienu pa vārtiem.

Atbildi Zviedrijas komanda parādā nepalika un Rihards Valins no tuvas distances centās pārspēt Edgaru Masaļski, kas viņam neizdevās. Perioda vidusdaļā iniciatīva turpināja piederēt Zviedrijas komandai, kas noveda pie izgājiena divi pret viens ar Masaļski, bet Lui Ēriksona raidīto ripu veiksmīgi tvēra mūsu komandas vārtsargs. Turpinājumā noraidījumu saņēma "Tre Kronor" komandas spēlētājs Niklas Pērsons, kas ļāva Latvijas komandai pārņemt iniciatīvu spēlē. Iespējas gūt vārtus bija Karsumam, Vasiļjevam, Rēdliham, bet tās palika neizmantotas. Pēc tam pakāpeniski Zviedrijas komanda ar agresīvu spēli pārsvaru centās atgūt un pēc bīstama aizsarga Dika Tarnstroma metiena savu meistarību nācās nodemonstrēt Masaļskim.

Perioda desmitajā minūtē otro noraidījumu periodā nopelnīja Zviedrijas komanda, un pēc mazāk kā minūtes Krišjānis Rēdlihs, ar spēcīgu metienu vārtu augšējā stūrī pārspēja bezspēcīgo Zviedrijas vārtsargu, kuram metiena brīdī patraucēja arī Latvijas uzbrucējs Jānis Sprukts. Latvija realizēja skaitlisko vairākumu un panāca neizšķirtu 1:1. Turpinājumā pārsvars piederēja Latvijas hokejistiem, bet Zviedrijas komanda sāka spēlēt ar vien agresīvāk, kas ļāva mūsu hokejistiem veidot ātrus uzbrukumus un izdarīt metienus no brīvām pozīcijām, tāda iespēja pārspēt Livu bija Mārtiņam Cipuli, kura mesto ripu no zilās līnijas veiksmīgi tvēra Livs.

Perioda pēdējās minūtēs Zviedrijas komanda burtiski neatstāja Latvijas aizsardzības zonu, bet veiksmīga Masaļska un aizsargu darība neļāva pretiniekiem gūt vārtus. Pacietība atalgojas un neilgi pirms perioda beigām, pēc lieliskas Miķeļa Rēdliha piespēles, vārtus guva Lauris Dārziņš, tādējādi nosūtot zviedrus uz garderobi mazā šoka stāvokli. Pēc otrā perioda Latvijas komanda atradās vadībā ar 2:1.

Trešais periods sākās ar Zviedrijas uzbrukumu, kas beidzās ar Magnusa Johansona gūtajiem vārtiem perioda 44 sekundē. Gūtie vārti ļāva pretiniekiem iegūt pārsvaru laukumā un pirmajās minūtēs laukumā dominēja Skandināvijas hokejisti, pirmais moments Latvijas komandai parādījās perioda otrajā pusē, kad pēc Aleksandra Ņiživija piespēles ripu vārtu virzienā raidīja Cipulis, bet Līvs sadarbībā ar Lui Ēriksonu momentu likvidēja.

Interesanti, ka līdz trešā perioda 10 minūtei metienu attiecība bija 32:16 Zviedrijas labā. Trešdaļas otrajā pusē spēka paņēmu pret Tobiasu Enstromu izpildīja Mārtiņš Karsums, kas beidzās ar zviedru hokejista gūto traumu un iespējamām sankcijām pēc spēles. Pēc šī momenta mazliet iniciatīva pārgāja Latvijas hokejistu pusē, spēcīgu metienu izdarīja Lauris Dārziņš, bet veiksmīgi nospēlēja Līvs.

Nākamais uzbrukums bija Zviedrijas komandai un divas reizes pēc kārtas veiksmīgi vārtos nospēlēja Masaļskis, kas tvēra ripu pēc Ēriksona un viņa partnera metiena. Četras minūtes līdz perioda beigām nevajdzīgu noraidījumu nopelnīja Dārziņs, bet Zviedrijas komandai šo vairākumu realizēt neizdevās. Spēlējot vienādos sastāvos iniciatīva bija Zviedrijas komandai, bet vārtu momentos šis pārsvars neatspoguļojās, periods noslēdzas 2:2, sekoja papildlaiks.

Papildlaiks sākās diametrāli pretēji iepriekšējiem periodiem, tā sākumā pārsvars piederēja Latvijas hokejistiem, bet veiksmīgi turpināja spēlēt Zviedrijas vārtsargs un aizsargi. Pirmais trauksmes zvans pie Latvijas vārtiem parādījās papildlaika trešajā minūtē, kad bīstami uzbruka Zviedrijas hokejisti. Šajā brīdī pusminūtes pārtraukumu izmantoja Latvijas valstsvienības galvenais treneris Oļegs Znaroks, kas vainagojās ar bistamiem uzbrukumiem uz Zviedrijas vārtiem. Reālākais moments varēja būt Latvijas kapteinim Kārlim Skrastiņam, bet Karsuma izdarīto piespēli akrobātiskā lēcienā pārtvēra Stefans Līvs. Sekoja pēcspēles metienu sērija.

Pēcspēles metienu sēriju veiksmīgi iesāka Matias Veilands, kas savu piegājienu izmantoja, pārspējot Sergeju Naumovu. Nākamais pie ripas devās Aleksandrs Ņiživijs, kuram pēdējā brīdī ripa noslīdēja no nūjas un tādējādi metiens nesanāca. Turpinājumā savu piegājienu realizēja Magnus Juhansons, uz kā gūtajiem vārtiem atbildēja Mārtiņš Karsums tādējādi saglabājot izredzes uz panākumu visā spēlē. Trešais pie ripas devās Patriks Berglunds, kā metienu atvairīja Sergejs Naumovs. Savukārt Herberts Vasiļjevs bija precīzs, līdz ar to pagarinot pēc spēles metienu sēriju līdz pirmajai kļūdai. Tagad sēriju sāka Aleksandrs Ņiživijs, kas aizmirsdams pieļauto kļudu pirmajā piegājienā, lieliski apspēlēja Stefanu Līvu izvirzot Latvijas komandu vadībā, bet to, ko spēja Ņiživijs nespēja izdarīt Juhansons, otro reizi pārspēt Naumovu pēc spēles metienu sērijā viņam neizdevās.

Latvijas izlases izcīnīja pirmo uzvaru pasaules čempionātu vēsturē pret Zviedriju. Pirms tam vienīgi 1997. gadā latviešiem bija izdevies atņemt skandināviem punktus - toreiz mačs noslēdzās neizšķirti 1:1.

C apakšgrupas otrajā pirmdienas mačā Austrijas valstsvienība ar rezultātu 1:6 piekāpās ASV komandai.

Jau ziņots, ka pirmajos mačos Latvija ar 2:4 piekāpās ASV, bet Austrija ar 1:7 piedzīvoja sagrāvi spēlē ar Zviedriju.

Grupu turnīra pirmajā kārtā vēl latvieši trešdien spēkosies ar Austrijas izlasi.

Pirmā grupu turnīra spēles tiks aizvadītas līdz 29.aprīlim. Trīs labākās katras grupas komandas iekļūs nākamajā grupu turnīrā, kur aizvadīs vēl trīs spēles, savukārt katras apakšgrupas vājākā vienība savā starpā cīnīsies par 13.-16.vietu. Čempionāta divas vājākās izlases nākamgad būs spiestas startēt pirmajā divīzijā.

Pēc pirmā grupu turnīra no 30.aprīļa līdz 4.maijam trīs labākās A apakšgrupas komandas E grupā spēlēs ar trīs spēcīgākajām D apakšgrupas vienībām, bet B apakšgrupas izlases F grupā mērosies spēkiem ar C apakšgrupas valstsvienībām. Četras labākās komandas no E un F grupām iekļūs ceturtdaļfinālā, bet atlikušajām četrām komandām čempionāts būs beidzies.

5.maijā paredzēta brīvdiena, bet 6. un 7.maijā paredzētas ceturtdaļfināla spēles. Pusfināla mači notiks 8.maijā, bet divas dienas vēlāk - 10.maijā - tiks noskaidroti pasaules čempioni.

Līdz šim 24 pasaules čempionātos triumfējušas divas izlases - Kanāda un Krievija (ieskaitot PSRS panākumus). Savukārt 11 reizes par pasaules čempioniem kļuvuši čehu (ieskaitot Čehoslovākijas izlasi) hokejisti, bet astoņas reizes triumfējuši zviedri.

Latvijas izlase pagājušajā gadā pasaules čempionātā ierindojās 11.vietā, bet labākais sasniegums ir septītā vieta debijas reizē elites divīzijā 1997.gadā Somijā, kā arī 2004.gadā Čehijā. 1998.gadā pasaules čempionātā, kas arī notika Šveicē, Latvijas izlase ierindojās devītajā vietā.

Nākamais pasaules čempionāts notiks Vācijā no 2010.gada 7. līdz 23.maijam.
$t1='zviedrija'; $t2='latvija'; include "$includes_dir/projects/hockey2009/delfistar/bestplayer5.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!