Foto: F64
Dramatisku zaudējumu savā otrajā spēlē pasaules čempionātā pirmdien piedzīvoja latvijas hokeja izlase, kas tikai pēcspēles metienu sērijā ar 2:3 (0:1, 1:0, 1:1, 0:0, 0:1) piekāpās Somijas valstsvienībai.

Latvijas izlases vārtus mačā sargāja Edgars Masaļskis, kurš atvarīja 31 metienu. Latvijas hokejisti mačā izdarīja 25 metienus.

Spēles 14.minūtē vairākumu somiem realizēja Jarko Imonens, bet otrā perioda 14.minūtē vairākumu jau realizēja Krišjānis Rēdlihs - 1:1. Otrā perioda sākumā vairākumā Herberts Vasiļjevs vadībā izvirzīja jau Latviju, bet somi neizšķirtu panāca septiņas minūtes pirms mača beigām - atkal vairākumā vārtus guva Niko Kapanens. Pēcspēles metienos Latvija zaudēja ar 0:2, bet izšķirošo "bullīti" somiem realizēja Imonens.

Tagad, tāpat kā iepriekšējos pasaules čempionātos, Latvijai pēdējā spēlē nāksies cīnīties par iekļūšanu otrajā posmā. Izšķirošajā spēlē trešdien pulksten 17:15 Latvija tiksies ar Dāniju, kurai ir divi zaudējumi. Šīs spēles uzvarētājs turpinās cīņu par vietu ceturtdaļfinālā, bet zaudētājs spēlēs par palikšanu elites grupā.

TV3 Play

Pirms spēles

Salīdzinot ar pirmo spēli, Latvijas izlasē notikušas dažas izmaiņas, kas ieviestas sakarā ar Artūra Kuldas diskvalifikāciju. Krišjāņa Rēdliha pārinieks aizsardzībā šoreiz būs Oskars Cibuļskis, bet ar viņa ierasto pārinieku Kristapu Sotnieku šoreiz kopā darbosies Jēkabs Rēdlihs. Uzbrucēju virknējumos maiņas nav veiktas.

1.periods

Somijas izlase spēli iesāka aktīvi, veidojot daudz uzbrukumus Latvijas izlases aizsardzības zonā, uz ko mūsējie uzreiz "uzķērās" - jau trešajā minūtē uz sodīto soliņu devās Ģirts Ankipāns par pretinieka turēšanu ar nūju. Somijas izlase, saprotams, nekavējoties sāka apdraudēt Edgara Masaļska sargātos vārtus, taču Latvijas izlase sekmīgi darbojās aizsardzībā, neļaujot somiem gūt vārtus.

Sestās minūtes sākumā divas soda minūtes saņēma somu uzbrucējs Tomo Rūtu, kas ar nūju sāpīgi trāpīja pa seju mūsu aizsargam Kristapam Sotniekam. Latvijas izlase nonāca skaitliskajā vairākumā, taču mūsējiem izdevās tikai daži metieni pa vārtiem, kurus atvairīja vai nu Tēmu Lasila, vai bloķēja somu laukuma spēlētāji.

Perioda turpinājumā ritēja sīva, bet ne līdzīga cīņa, Somijas izlase spēlēja sev raksturīgu hokeju uzbrukumā, bet Latvijas izlase sekmīgi spēlēja no aizsardzības. Taču 13. minūtē Herberta Vasiļjeva noraidījums somu aizsardzības zonā beidzās ar zaudētiem vārtiem Latvijia – Edgaru Masaļski pārspēja Jarko Immonens – 1:0.

Perioda beigās Latvijas izlase jūtami aktivizēja savu spēli, uzreiz izveidojot diezgan bīstamus uzbrukumus somu vārtiem, īpaši izcēlās šai ziņā ceturtā maiņa ar Robertu Bukartu un Georgiju Pujacu priekšgalā, taču Lasilas vārti pagaidām tā arī palika "neieņemti".


2.periods

Otrā trešdaļa iesākās ar Latvijas izlases uzbrukumu, un šo periodu Latvijas izlase arī uzvarēja.

Turpinājumā gan sekoja Herberta Vasiļjeva otrais noraidījums šai spēlē, taču arī mazākumā mūsējiem izdevās likt pie darba Tēmu Lasilu – Lauris Dārziņš pārtvēra ripu un piespēlēja Miķelim Rēdliham, kurš jau bija "uzņēmis ātrumu", taču ar gūtiem vārtiem šī epizode nevainagojās.

Herbertam Vasiļjevam jau nākot ārā no sodīto soliņa, Juhamati Āltonens izdarīja ļoti nepatīkamu metienu, un Latvijas izlasi no otro vārtu zaudējuma glāba vārtu stabiņš.

Ceturtajā minūtē skaitlisko vairākumu savai komandai nopelnīja Gints Meija, kurš centās ieslidot somu aizsardzības zonā, un divas minūtes Pasi Puistolam, taču šis skaitliskais vairākums Latvijas izlasei bija ļoti neizteiksmīgs, tikai pirmajai maiņai vairākuma beigās izdevās nostāties pretinieku zonā, taču metienu pa vārtiem tā arī nebija.

Spēle vienādos sastāvos Latvijas izlasei izdevās labāk, un arvien biežāk somi kļūdījās, ļaujot mūsējiem tikt līdz metieniem pa vārtiem, un perioda vidū metienu attiecība jau bija vienāda – 12/12. Taču tad sekoja ļoti nomācošas divas minūtes, kurās somu presings bija ļoti nospiedošs, tāpēc jo vairāk ir slavējama Edgara Masaļska darbība vārtos, liedzot somiem vēl vairāk palielināt rezultāta pārsvaru.

14. minūtē Gints Meija, kārtējo reizi uzbrukumā cenšoties ieslidot pretinieku zonā, liek pretiniekiem pārkāpt noteikumus – divas minūtes par pretinieka turēšanu Topi Jākolam, un šis vairākums tiek beidzot realizēts. Saņēmis piespēli no brāļa Miķeļa, ar spēcīgu metienu no zilās līnijas Lasilu, kuru nosedzis Lauris Dārziņš, pārspēj Krišjānis Rēdlihs – 1:1.

Pēc vārtu zaudējuma somi tā kā apjuka, bet Latvijas izlase sāka spēlēt drosmīgāk, taču perioda beigās Somijas izlase acīmredzami vēlējās pabeigt šo trešdaļu kā līderi, bet nekas viņiem neizdevās.

3.periods

Trešo trešdaļu ar noraidījumu iesāka Somijas izlase, divas soda minūtes otrās minūtes vidū saņēma Jirki Valivāra, un Latvijas izlase azartiski metās šo vairākumu realizēt, kas arī izdevās – Pujaca spēcīgi no zonas līnijas raidīta ripa atsitās pret apmali un Mārtiņu Cipuli, un lēkājošo ripu vārtos raidīja Herberts Vasiļjevs – 2:1.

Pēc vārtu zaudējuma Somijas izlase sāka spēlēt nervozāk, cenšoties izlīdzināt rezultātu, taču Latvijas izlase teicami spēlēja aizsardzībā.

Diemžēl noturēt sev labvēlīgo rezultātu neizdevās – 12. minūtē Jēkabs Rēdlihs nopelnīja noraidījumu, un Niko Kapanens pēc ātras saspēles "šāva" ripu tukšā vārtu stūrī – 2:2.

Dramatiskā mača galotnē Latvijai izdevās nosargāt savus vārtus, un pamatlaiks beidzās 2:2.

Pamatlaiks un "bullīši"

Arī papildlaiks beidzās bez vārtu guvuma, neskatoties uz to, ka divas minūtes Latvijas izlase spēlēja skaitliskajā mazākumā, kad par spēli ar augsti paceltu nūju noraidījums bija Kristapam Sotniekam. Somi centās, cik spēka, brīžiem izmisīgi metot pa vārtiem, taču Latvijas izlase izturēja arī šo presingu.

Savukārt, iznākot no noraidīto soliņa, uzbrukumā aizskrēja Sotnieks, kuru kavēja, tomēr šoreiz tiesneša svilpe klusēja.

Pēcspēles metienos somi realizēja divus - Jarko Immonens un Miko Koivu, bet Latvijas izlases ierastie "bullīšu" speciālisti Aleksandrs Ņiživijs un Lauris Dārziņš Somijas izlases vārtsargu Tēmu Lasilu nepārspēja.

Līdz ar to šī spēle noslēdzās ar 3:2 Somijas izlases labā un uzvaras vārti ieskaitīti Jarko Immonenan, kurš tika atzīts par labāko spēlētāju savā valstsvienībā Par Latvijas izlases labāko spēlētāju šai mačā nosauca aizsargu Georgiju Pujacu.

Latvija arī savu 15.pasaules čempionātu augstākajā divīzijā iesāka bez uzvaras, aizraujošā cīņā ar 2:4 zaudējot pašreizējai pasaules čempionei Čehijai. Savukārt Somija pirmajā spēlē bez problēmām pievārēja Dāniju - 5:1.

Latvija vēl ne reizi nav uzvarējusi Somiju pasaules čempionāta ietvaros, lai gan pārbaudes spēlēs ir gūti panākumi. Divas reizes Latvija piedzīvoja sagrāves (1998.gadā ar 0:6 un 2006.gadā Rīgā ar 0:5), 2008.gadā somi uzvarēja tikai ar 2:1, bet 2005.gadā komandu savstarpējā spēlē vārti netika gūti 0:0. Tieši šī spēle ir iegājusi pasaules čempionātu vēsturē, jo ir pēdējā, kurā nevienai komandai neizdevās gūt vārtus. No 2006.gada pasaules čempionāta, kas risinājās Rīgā, neizšķirti vairs nevar būt, jo pagarinājumā vai "bullīšos" tiek noskaidroti uzvarētāji.

Turpinot iepriekšējos gados iesākto tradīciju, portāls "Delfi" pēc katra mača piedāvā līdzjutējiem izvēlēties savus spēles labākos spēlētājus.
$t1='latvija'; $t2='somija'; include "$includes_dir/projects/hockey2011/delfistar/bestplayer5.inc"; ?>

Latvijas izlases sastāvs:

Vārtsargi: 31 Edgars Masaļskis; 30 Mārtiņš Raitums
Aizsargi: 3 Arvīds Reķis - 81 Georgijs Pujacs; 26 Krišjānis Rēdlihs – 44 Oskars Cibuļskis; 11 Kristaps Sotnieks – 25 Jēkabs Rēdlihs
Uzbrucēji: 12 Herberts Vasiļjevs - 17 Aleksandrs Ņiživijs - 47 Mārtiņš Cipulis; 10 Lauris Dārziņš - 23 Andris Džeriņš - 24 Miķelis Rēdlihs; 18 Kaspars Saulietis - 27 Sergejs Pečura - 75 Ģirts Ankipāns; 9 Roberts Bukarts - 15 Ronalds Ķēniņš - 21 Armands Bērziņš; 87 Gints Meija

Somijas izlases sastāvs:

Vārtsargi: 35 LASSILA Teemu; 31 VEHANEN Petri
Aizsargi: 18 LEPISTO Sami - 28 SALMELA Anssi; 19 VALIVAARA Jyrki - 21 NISKALA Janne; 4 VAANANEN Ossi - 41 PUISTOLA Pasi; 5 KUKKONEN Lasse - 6 JAAKOLA Topi
Uzbrucēji: 9 KOIVU Mikko - 15 RUUTU Tuomo - 50 AALTONEN Juhamatti; 39 KAPANEN Niko - 40 PIHLSTROM Antti - 47 LAHTI Janne; 20 PESONEN Janne - 26 IMMONEN Jarkko - 64 GRANLUND Mikael; 29 NOKELAINEN Petteri - 37 PYORALA Mika

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!