Foto: AFP/Scanpix
Pasaules hokeja čempionāta bronzas medaļas svētdien Bratislavā izcīnīja Čehijas izlase, kas spēlē par trešo vietu rezultatīvā cīņā ar 7:4 (2:3, 3:1, 2:0) pieveica Krievijas valstsvienību.

Spēles ceturtajā minūtē pēc rikošeta ripa ielidoja Krievijas izlases vārtos (vārtu guvums ieskaitīts Romānam Červenkam), taču desmitajā minūtē 15 sekunžu laikā Iļja Kovaļčuks un Dmitrijs Kuļikovs panāca 2:1 Krievijas labā. Pēc 42 sekundēm Petrs Prūha izlīdzināja rezultātu, bet 67 sekundes pirms pirmā perioda beigām Kovaļčuks atguva Krievijai pārsvaru.

Otrā perioda trešajā minūtē Prūha guva savus otros vārtus mačā, vēlreiz līdzsvarojot cīņas gaitu - 3:3. Savukārt otrā perioda 11.minūtē otros vārtus guva Červenka, atjaunojot jau Čehijai pārsvaru - 4:3. Pēc piecām minūtēm Červenka guva savus trešos vārtus spēlē, bet nepilnas četras minūtes pirms otrā perioda beigām Vladimirs Tarasenko samazināja starpību.

Pēdējā periodā Jans Mareks atjaunoja čehiem divu vārtu pārsvaru, bet priekšpēdējā minūtē Plekances pielika punktu Čehijas uzvarai.


Pirmais periods

Spēle iesākās diezgan mierīgā tempā, lai gan jau pirmajās sekundēs čehu vārtsargs Ondržejs Pavelecs glāba komandu pēc Aleksandra Radulova laba metiena. "Klusumu" laukumā pārtrauca Čehija, kas pretuzbrukumā pamanījās gūt vārtus – Červenka deva piespēli kolēģim, ripu ar nūju bloķēja viens no krievu hokejistiem, un tā trāpīja pa kāju Fjodoram Tjutinam, ielidojot Krievijas vārtos.

Čehijai uzreiz bija iespēja gūt otros vārtus, taču izgājienā čehi pieļāva kļūdu saspēlē. Krievijas hokejisti, lai gan bija zaudējuši vārtus, daudz aktīvāk darbojās un centās izdarīt metienus no jebkuras situācijas. Krievu centieni vainagojās ar panākumiem perioda vidū, kad 15 sekunžu laikā viņi guva divus vārtus. Sākumā pretuzbrukumā Kovaļčuks ar plaukstas metienu pārspēja Pavelecu, bet tad Kuļikovs ar spēcīgu metienu ripu raidīja virs Paveleca ķērājcimda. Čehi ātri atguvās un praktiski jau pirmajā uzbrukumā pēc saspēles Prūha teicami uzmeta krievu vārtsargam Konstantīnam Baruļinam virs pleca, izlīdzinot rezultātu 2:2.

Pēc abu komandu "uguņošanas" spēle kļuva daudz aktīvāka un arī agresīvāka, starp abu komandu spēlētājiem notika arī neliela pagrūstīšanās, tomēr pirmajā periodā neviens noraidījums tā arī nebija. Čehijai laba iespēja radās 16.minūtē, kad pēc Mareka Židlicka metiena ripa atlēca pie tukšiem Krievijas vārtiem, bet neviens no Čehijas hokejistiem tur nebija.

Krievijas hokejisti turpināja izdarīt daudz metienu, un viņu centieni vēlreiz deva augļus. Pēc metiena ripa atlēca pie tukšiem Čehijas vārtiem, Zinovjevs netrāpīja tukšos vārtos, bet atkārtotu metienu izdarīja Kovaļčuks, kurš nekļūdījās un guva savus otros vārtus mačā, - 3:2 Krievijas labā.

Otrais periods

Otrais periods iesākās ar atklātu hokeju, komandas vairāk domāja par uzbrukumu nevis aizsardzību. Trešajā minūtē rupji pie zilās līnijas kļūdījās Krievijas hokejisti, Prūha ieguva ripu, pietuvojās Baruļinam un ar spēcīgu metienu ripu raidīja virs krievu vārtsarga pleca – 3:3.

Pēc minūtes Čehijai bija iespēja gūt vēl vienus vārtus, pēc Jaromīra Jāgra aktivitātes Tomāšs Plekanecs netrāpīja tukšos vārtos. Komandas turpināja vairāk uzbrukt, aizsardzībā sevišķi necentās, tādējādi iespējas bija abām komandām. Vienā no epizodēm krievu milzis Artjuhins izgājienā neapspēlēja Pavelecu, bet pēc brīža Čehija atguva vadība. Krievijas ofensīvu čehi atvairīja, aizsardzībā kļūdījās Atjušovs, bet Červenka aizsniedzās līdz ripai un pārspēja Baruļinu.

Vēlāk pretuzbrukumā teicami meta Tomāšs Rolineks, ripa trāpīja Baruļinam pa plecu un pa vārtu pārliktni, glābjot Krieviju no vēl vienu vārtu zaudējumu. Savukārt nepilnas astoņas minūtes pirms otrās trešdaļas beigām pēc spēka paņēmiena pret Artjuhinu neizturēja viens no aizsargstikliem, tādējādi mačā iestājās vairāku minūšu pauze.

Pēc pauzes hokejisti tempu nemazināja. Vienā no uzbrukumiem Plekanecs atdeva teicamu piespēli Červenkam, kurš pielaboja ripu pretinieku vārtos, gūstot "hat trick". Hokejisti pie astoņiem gūtajiem vārtiem neapstājās, turpināja aktīvi uzbrukt, un nepilnas četras minūtes pirms perioda beigām vārtu priekšā acīgāks izrādījās Tarasenko. Tiesneši gan drošības nolūkos vēl paprasīja video atkārtojuma tiesneša apstiprinājumu, kas arī tika saņemts.

Pēdējās minūtēs jau aktivitāte uzbrukumā pārauga spriedzē. Maksims Afinogenovs gribēja asi nospēlēt pret "hat trick" autoru Červenku, par ko krievu hokejists saņēma "aizrādījumu" kulaka veidā no Patrika Eliaša. Afinogenovs ar Eliašu uzreiz nolēma izvicināt dūres, par ko abi saņēma noraidījumu.

3.periods

Komandas piesardzīgi iesāka pēdējo periodu, vairs par katru cenu nemetās uzbrukumā. Tādā stilā daudz uzmanīgāk darbojās čehi, kuri bija vadībā. Septītajā minūtē Čehija vienā no pretuzbrukumiem guva arī sestos vārtus – šoreiz Baruļinu pārspēja Jans Mareks.

Pēc desmitajiem vārtiem mačā Čehija jau vairāk domāja par pārsvara saglabāšanu, atdoto iniciatīvu Krievijai. Pēc Danisa Zaripova piespēles labu izdevību neizmantoja Aleksejs Morozovs, tad divreiz no priekšas Pavelecu nespēja pārspēt Nikolajs Kuļomins.

Vairāk nekā divas minūtes pirms pamatlaika beigām Krievijas izlases treneri nomainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju, bet to izmantoja Čehijas hokejisti. Vienā no uzbrukumiem Červenka bija tuvu saviem ceturtajiem vārtiem, bet nākamajā mēģinājumā Plekanecs savu izdevību garām nepalaida – 7:4.

Abas komandas pērn tikās finālā, kurā ar 2:1 pārāki bija čehi. Šogad Čehijas un Krievijas ceļi krustojās otrajā posmā, un šajā mačā spraigā cīņā arī uzvarēja Čehija ar 3:2.

Jau ziņojām, ka Čehijas hokejisti pusfinālā ar 2:5 zaudēja Zviedrijai, bet Krievija ar 0:3 atzina Somijas pārākumu.

Turpinot iepriekšējos gados iesākto tradīciju, portāls "Delfi" pēc katra mača piedāvā līdzjutējiem izvēlēties savus spēles labākos spēlētājus.

$t1='cehija'; $t2='krievija'; include "$includes_dir/projects/hockey2011/delfistar/bestplayer5.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!