Foto: AFP/Scanpix
Pasaules hokeja čempionāta pusfinālā ceturtdien dramatiskā cīņā iekļuva Krievijas izlase, kas aizraujošā ceturtdaļfināla spēlē ar 2:1 (0:0, 0:1, 2:0) pieveica Kanādas valstsvienību.

Pusfinālā Krievija tagad tiksies ar Somiju, kas ceturtdien ar 4:1 uzvarēja Norvēģiju.

Otrā perioda sestajā minūtē kanādiešiem vārtus guva Džeisons Speca. Krievijai uzvaru atnesa Alekseja Kaigorodova un Iļjas Kovaļčuka gūtie vārti trīs minūšu laikā trešā perioda vidū.


Jau ar pirmajām sekundēm auga spriedza abu komandu starpā un varēja just mača nozīmi abu komandu spēlētājiem. Piektajā sekundē tiesneši piešķīra pirmo noraidījumu (Iļjam Kovaļčukam), bet kanādieši to neizmantoja. Ar pirmajām minūtēm ne tikai bija jūtama spriedze, bet hokejisti rādīja visaugtākā līmeņa, ātru un ļoti skatāmu hokeju.

Krievijas hokejisti tikai septītajā minūtē izdarīja pirmo metienu pa kanādiešu vārtiem, lai gan uzbrukumus veidoja arī pirms tam. Kanādieši turklāt izmantoja savus trumpjus un centās "nomētāt" Krievijas vārtsargu Konstantīnu Baruļinu. Pirmajā periodā komandas vārtus tā arī neguva, bet metienos ievērojams pārsvars bija Kanādai – 17:6.

Otrajā periodā komandas turpināja spēlēt augstā tempā, bet otrais periods izvērtās par "asiņainu" periodu. Vienā no epizodēm pēc Jevgeņija Artjuhina spēka paņēmiena apmalē smagi ielidoja Endrū Lads, pārsitot degunu. Perioda vidū Džons Tavaress saņēma 2+2 minūšu noraidījumu, lai gan Iļjam Kovaļčukam seju pārsita kolēģa nūja. Bet otrās trešdaļas 14.minūtē no nūjas rikošetā ripa trāpīja pa zobiem Markam Meto.

Otrajā periodā, kad laukumā bija jau vairāki asumi, kanādiešiem izdevās pārspēt Baruļinu. Sestajā minūtē Krievijas hokejisti aizrāvās ar uzbrukumu un aizmirsa par aizsardzību, ko labi izmantoja kanādieši – Alekss Pjetrandželo iedeva lielisku piespēli Džeisonam Specam, kurš izgājienā guva pirmos vārtus šajā mačā.

Perioda turpinājumā abām komandām bija labas vārtu gūšanas iespējas, taču tās netika realizētas.

Trešais periods iesākās ar Krievijas ofensīvu, kas noslēdzās ar spēcīgu Iļjas Ņikuļina metienu. Pēc spēles apturēšanas video atkārtojuma tiesnesis vairākas minūtes pētīja strīdīgo epizodi, tomēr vārtu guvumu nefiksēja.

Lielā pauze nedaudz "iemidzināja" hokejistus, jo temps ievērojami samazinājās. Pirmie "pamodās" Krievijas hokejisti. Trešā perioda vidū mazākumā Aleksejs Kaigorodovs apspēlēja un aizmuka no diviem kanādiešiem, izgājienā pārspējot Džonatanu Bernjē. Vēl pēc trīs minūtēm Krievija izvirzījās vadībā – kanādieši no redzesloka pazaudēja Kovaļčuku, kurš saņēmis piespēli meta precīzi.

Krievijas divi gūtie vārti atmodināja arī Kanādu, kas metās uzbrukumā. Ātrā tempā aizritēja pēdējās minūtes, kanādieši nomainīja arī vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju, taču Krievija nosargāja uzvaru un sagādāja kanādiešiem pirmo zaudējumu pasaules čempionātā.

Krievijas un Kanādas izlašu ceļi pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā krustojās arī pērn Vācijā. Toreiz Krievijas izlase uzvarēja ar 5:2, revanšējoties par Vankūveras olimpiskajās spēlēs piedzīvoto zaudējumu ar 3:7.

Pēdējos sešos pasaules čempionātos Krievija piecas reizes ir tikusi pie godalgām un divreiz kļuvusi par čempioni – 2008. un 2009.gadā krievi finālā apspēlēja tieši Kanādu. Savukārt kanādieši pēdējos astoņos čempionātos sešas reizes ir kāpuši uz goda pjedestāla, četrreiz kļūstot par čempioniem.

Turpinot iepriekšējos gados iesākto tradīciju, portāls "Delfi" pēc katra mača piedāvā līdzjutējiem izvēlēties savus spēles labākos spēlētājus.

$t1='krievija'; $t2='kanada'; include "$includes_dir/projects/hockey2011/delfistar/bestplayer5.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!