Foto: Itar-Tass/Scanpix
Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF) ceturtdien apstiprināja būtiskas izmaiņas pasaules čempionāta izspēles kārtībā. Izmaiņas stāsies spēkā sākot jau ar nākamo gadu.

Līdzšinējā turnīra norises sistēma principiāli tika izmantota kopš 1998. gada, bet ar minimālām izmaiņām nemainīga bija kopš 2000. gada. Par pārmaiņām tika runāts jau septembrī notikušajā IIHF pusgada kongresā, bet tagad tās ir apstiprinātas.

Izmaiņas skārušas izspēles secību sākot no pirmās divīzijas. Līdz šim komandas zemākajās divīzijās cīnījās A un B grupās, un katrā grupā tika izspēlēta viena ceļazīme uz augstāk esošu divīziju. Tagad pirmajā divīzijā komandas pēc ranga tiks sadalītas divās grupās. A grupā spēlēs spēcīgākās komandas, kuras sadalīs divas ceļazīmes uz eliti, bet vājākā šīs grupas komanda izkritīs uz B grupu, no kuras spēcīgākā komanda iekļūs A grupā. Savukārt B grupas vājākā komanda izkritīs uz otrās divīzijas A grupu, no kuras spēcīgākā komanda pacelsies uz pirmās divīzijas B grupu.

Paredzams, ka piektdien tiks apstiprināta arī elites divīzijas izspēles sistēmas maiņa. Elites divīzijā saskaņā ar IIHF rangu visas 16 komandas tiks sadalītas divās grupās pa astoņām, kur aizvadīs apļa turnīrus. Tas nozīmē, ka katrai komandai būs garantētas vismaz septiņas spēles. Četras labākās komandas katrā grupā tās ietvaros aizvadīs ceturtdaļfinālu, bet divas pēdējo - astoto - vietu ieguvējas pārcelsies uz pirmo divīziju. Komandas, kas grupās ieņems piekto, sesto un septīto vietu, turnīru būs beigušas un saglabās vietu elitē. Tādējādi čempionātā tiks palielināts spēļu skaits no līdzšinējām 56 līdz 64.

Dalīšana pēc komandu ranga grupās ieviesta tāpēc, ka katru gadu pieaugušo, U- 20 un U-18 izlašu līmenī 49-68% spēļu beidzās ar vairāk nekā piecu vārtu starpību. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!