Foto: AFP/Scanpix
Latvijas hokeja izlase sestdien ar zaudējumu iesāka 2011.gada pasaules čempionātu, D grupas mačā skaistā cīņā ar 2:4 (1:1, 1:1, 0:2) piekāpjoties pašreizējai pasaules čempionei Čehijai.

Latvijas vārtus sargāja Edgars Masaļskis, kurš atvairīja 30 metienus.

Spēlē pret pašreizējiem čempioniem Latvija neizrādīja nekādu bijību un divas reizes atradās pat vadībā, tomēr sensāciju sarūpēt neizdevās. Pirmā perioda desmitajā minūtē Lauris Dārziņš guva Latvijai pirmos vārtus, bet 18.minūtē Tomašs Rolineks izlīdzināja rezultātu. Otrā perioda otrajā minūtē Roberts Bukarts pretuzbrukumā guva Latvijai otros vārtus. Otrā perioda 13.minūtē Patriks Eliašs vēlreiz panāca čehiem neizšķirtu.

Pēdējās trešdaļas sākumā Martins Havlats guva čehiem uzvaras vārtus, bet priekšpēdējā minūtē pēc Krisjāņa Rēdliha kļūdas Romāns Červenka ceturto reizi pārspēja Masaļski.

Latvijas izlases rindās par labāko tika atzīts Dārziņš, bet čehiem -
vārtsargs Ondrejs Pavelecs.

Tādējādi Latvija turpināja bēdīgo tradīciju un 15.reizi pēc kārtas pasaules čempionātu sāka bez uzvaras.


Pirms spēles

Latvijas izlases galvenais treneris Oļegs Znaroks sestdien kā pēdējos divus pirmajam uzbrucējus Juri Štālu un Ronaldu Ķēniņu, taču tad nācās veikt izmaiņas. Sadzīviskā situācijā muguru sastiepa Štāls, kura vietā tika pieteikts Kaspars Saulietis.

1.periods

Neskatoties uz to, ka laukumā tiekas divas diezgan dažādu līmeņu komandas, pirmās trešdaļas rezultāts par to neliecināja - 1:1.

Pirmo metienu pa vārtiem izdarīja Lūkašs Krajīčeks, arī Jaromīrs Jāgrs centās pārspēt Edgaru Masaļski, taču, mums par laimi, neveiksmīgi.

Ceturtajā minūtē Latvijas komanda nopelnīja divas soda minūtes par skaitliskā sastāva neievērošanu, taču pēc nepilnas minūtes uz noraidīto soliņu devās arī čehu spēlētājs – par Miķeļa Rēdliha klupināšanu noraidīts tika Milans Mihaleks. Latvijas komanda ļoti veiksmīgi nospēlēja mazākumā, taču vairākums neizdevās īpaši pārliecinošs, un pirmo metienu pa Ondreja Paveleca vārtiem izdarīja Arvīds Reķis gandrīz piektajā minūtē.

Perioda vidū ripa gandrīz pabija čehu vārtos, bet no pašu spēlētāja – Mārtiņa Cipuļa raidīto ripu gandrīz savos vārtos iesita Petrs Caslava, un tikai Paveleca reakcija ļāva saglabāt nulli uz rezultāta tablo, taču ne uz ilgu laiku – 10. minūtē Latvijas izlases uzbrukums beidzās ar vārtu guvumu. Miķelis Rēdlihs, saņēmis piespēli no Kristapa Sotnieka, atdeva piespēli Laurim Dārziņam, kurš atradās vārtu priekšā, un Lauris no tuvas distances pārspēja Pavelecu– 1:0.

Pēc vārtu guvuma Latvijas izlase nonāca skaitliskajā mazākumā, par pretinieka nūjas turēšanu divas soda minūtes Arvīdam Reķim, taču arī šis mazākums tika veiksmīgi izturēts.

Dramatisks brīdis pienāca spēles 14. Minūtē, kad pēc Artūra Kuldas spēka paņēmiena uz ledus guļam palika aizsargs Radeks Martineks, kurš no laukuma tika nogādāts uz nestuvēm, taču Kuldas paņēmiens bija pilnīgi "legāls" un noraidījums nesekoja.

18. minūtes beigās čehiem tomēr izdevās rezultātu izlīdzināt – Masaļska atsisti ripu gandrīz no vārtu līnijas vārtos raidīja Tomašs Rolineks. Ripa pārleca pāri Masaļska nūjai un ieslīdēja vārtos – 1:1.

2.periods

Otrajā trešdaļā Latvijas izlase sagādāja Čehijas izlasei vēl vienu aukstu dušu, vēlreiz izvirzoties vadībā. Otrajā minūtē pretuzbrukumā aizmuka Armands Bērziņš un Roberts Bukarts – Armands atdeva piespēli Robertam, kuram nekas cits neatlika, kā raidīt to vārtos, jo Pavelecs bija "aizmānīts" uz vārtu stūri un arī aizsargs Karels Rahūneks nebija vārtsargam palīgs – 2:1.

Un arī turpinājumā Latvijas izlase "neiesēdās" aizsardzībā, bet turpināja uzbrukt čehu vārtiem – labas izdevības gūt vārtus bija teju katrai no maiņām, īpaši Herbertam Vasiļjevam un Gintam Meijam, taču tad sākās noraidījumu sērija. Pagrūstījušies pie vārtiem, uz noraidīto soliņu devās Petrs Pruha un Lauris Dārziņš, turklāt Laurim tika piespriestas četras minūtes, kamēr Pruham – divas. Pēc nepilnām 20 sekundēm Laurim pievienojās Arvīds Reķis par visai diskutējamu pārkāpumu, un Latvijas izlase palika trijatā pret pieciem čehiem, bet, spēlējot precīzi un pašaizliedzīgi, mūsējiem izdevās izturēt šo mazākumu.

Pēc tam, kad Latvijas izlase bija atgriezusies pilnā skaitliskajā sastāvā, uz sodīto soliņa devās divi čehi – vispirms Petrs Hubāčeks par pretinieka turēšanu, bet pēc tam par ripas izmešanu no laukuma viņam pievienojās Mareks Zidlickis. Diemžēl šo pārsvaru Latvijas izlasei neizdevās realizēt.

13. minūtē rezultāts atkal kļuva neizšķirts – Partiks Eliāšs atkal no asa leņķa raidot ripu, pārspēja Masaļski – 2:2.

Latvijas izlase turpināja uzbrukt - 18. minūtē Andra Džeriņa maiņa nerealizēja vismaz trīs drošus vārtu gūšanas momentus, bet spēles pēdējā minūtē čehi mūsējos "iesprostoja" mūsu aizsardzības zonā, un tikai Edgara Masaļska teicamā spēle, kā arī laukuma spēlētāju centība ļāva saglabāt neizšķirtu rezultātu.

3.periods

Arī trešais periods iesākās ar vārtu guvumu, taču šoreiz tie bija čehi, kas pirmoreiz šai mačā izvirzījās vadībā. Miķelim Rēdliham ripu pie zilās līnijas atņēma Patriks Eliašs un čehi devās pretuzbrukumā, kas bija veiksmīgs – Martins Havlats raidīja ripu vārtu augšējā stūrī – 3:2.

Turpinājumā Latvijas izlase atkal nonāca divu spēlētāju mazākumā, taču turpināja spēlēt aktīvi un izdevās izveidot pat bīstamu pretuzbrukumu – Kristapa Sotnieka metiens bija gana bīstams, lai nopietni spēlē iesaistītos Pavelecs.

Šajā periodā Latvijas izlasei bija daudzas labas iespējas rezultātu izlīdzināt, taču visbiežāk neviena nebija vārtu tuvumā, kas varētu raidīt vārtos Paveleca atvairīto ripu, savukārt Mārtiņa Cipuļa devītajā minūtē mestā ripa atsitās pret vārtu stabiņu, bet Miķelis Rēdlihs 16. minūtē meta garām vārtiem no tuvas distances.

Spēles atrisinājums nāca 19. minūtē, un tas nebija labvēlīgs Latvijas izlasei. Mūsējiem izdevās uzvarēt iemetienā vidus zonā, Krišjānis Rēdlihs uztvēra ripu, taču pazaudēja to uz līnijas, un ripu acīgi uztvēra Romāns Červenka, kurš pārliecinoši pārspēja Edgaru Masaļski – 4:2.

Čehi šai mačā izdarīja 34 metienus pa Edgara Masaļska vārtiem, Latvijas izlases spēlētāji pa Paveleca vārtiem izdarīja 24, toties trešajā trešdaļā metienu attiecība bija par labu Latvijai – 10 pret astoņiem.

Par labākajiem spēlētājiem šai mačā tika atzīti Lauris Dārziņš Latvijas izlasē un vārtsargs Ondržejs Pavelecs čehiem.

Latvija un Čehija spēlē D grupā, kurā sestdien pirmajā spēlē Somija ar 5:1 pārspēja Dāniju.

Turpinot iepriekšējos gados iesākto tradīciju, portāls "Delfi" pēc katra mača piedāvā līdzjutējiem izvēlēties savus spēles labākos spēlētājus.

$t1='latvija'; $t2='cehija'; include "$includes_dir/projects/hockey2011/delfistar/bestplayer5.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!