Foto: Reuters/Scanpix
Kaunpilnu zaudējumu pasaules čempionātā pirmajā spēlē turnīrā par palikšanu augstākajā divīzijā ceturtdien piedzīvoja Latvijas hokeja izlase, kas ar 2:5 (0:0, 0:3, 2:2) piekāpās Slovēnijas valstsvienībai.

Tas ir viens no sāpīgākajiem un kaunpilnākajiem Latvijas hokejistu zaudējumiem valstsvienības vēsturē.

Latvijas izlases vārtus mačā sākumā sargāja Edgars Masaļskis, bet, kad slovēņi panāca 5:0, viņu nomainīja Mārtiņš Raitums.

Tagad turpinājumā, lai saglabātu vietu augstākajā divīzijā, Latvijai nākamajās spēlēs jāuzvara Baltkrievija un Austrija (attiecīgi sestdien un svētdien), kā arī jācer uz labvēlīgiem iznākumiem citās spēlēs.

TV3 Play
Pirms spēles

Latvijai šajā spēlē nāksies iztikt bez aizsarga Artūra Kuldas, kuram IIHF par rupju spēka paņēmienu ir piespriedusi trīs spēļu diskvalifikāciju. Kuldam šī būs trešā izlaistā spēle, tādējādi nākamajā mačā vinš jau varēs doties laukumā.

Tāpat mačā laukumā nevar doties Lauris Dārziņš, kuram tomēr gūtais savainojums ir bijis pārāk smags, lai spēlētu pret slovēņiem. Dārziņa vietā maiņā ar Miķeli Rēdlihu un Andri Džeriņu darbosies Kaspars Saulietis.

Savukārt trešajā maiņā kopā ar Ģirtu Ankipānu un Ronaldu Ķēniņu darbosies Sergejs Pečura, ceturtā uzbrucēju maiņa palikusi nemainīga (Gints Meija-Roberts Bukarts-Armands Bērziņš), tikmēr kā septītais aizsargs ir pietiekts Jānis Andersons, bet kā vēl viens uzbrucējs pieteikts Juris Štāls.


Pirmais periods

Spēle iesākās ar divu minūšu noraidījumu, kas tika piespriests Marcelam Rodmanam par uzbrukumu Edgaram Masaļskim. Latvijas izlases vārtsargs diezgan ilgi palika guļam uz ledus, taču viss bija kārtībā un Edgars atgriezās vārtos.

Abas komandas demonstrēja diezgan ātru spēli, no vieniem uz otriem vārtiem, Latvijas izlasei izdevās bieži pārtvert pretinieku piespēles un tikt līdz metieniem pa slovēņu vārtiem – perioda vidū slovēņi bija izdarījuši tikai vienu metienu, kamēr Latvijas komanda – sešus. Bīstamākie izdevās Herbertam Vasiļjevam, Mārtiņam Cipulim un Robertam Bukartam, arī Gintam Meijam, taču allaž ripa trāpīja slovēņu vārtsargam Robertam Kristianam.

15. minūtē Latvijas komanda nonāca skaitliskajā mazākumā, kad divas soda minūtes saņēma Kaspars Saulietis, taču mūsējiem labi padevās laika "vilkšana", darbība ilgi notika slovēņu aizsardzības zonā un tika izdarīti pat divi metieni pa viņu vārtiem.

Komandām jau spēlējot vienādos sastāvos, bīstams pretuzbrukums izdevās slovēņiem, kad Bostjans Goličičs un Andrejs Hebars divatā aizmuka no Oskara Cibuļska un izdarīja metienu pa vārtiem, bet, par laimi mums, neprecīzi.

Periods beidzās ar bezvārtu neizšķirtu – 0:0, ar Arvīda Reķa noraidījumu, tā kā otro periodu Latvijas izlase uzsāka, esot skaitliskajā mazākumā.

2.periods

Otrais periods Latvijas izlasei bija viens no neveiksmīgākajiem visā čempionātā, ja neskaita iepriekšējo maču ar Dāniju, kurā tika zaudēta iespēja iekļūt astotdaļfinālā.

Latvijas izlase izveidoja daudzus bīstamus momentus pie vārtiem, spēlēja aktīvi, taču ripa neparko nelidoja slovēņu vārtos, kas lielākoties bija Roberta Kristiana nopelns, kurš atvairīja visas ripas, gan no tuvas, gan tālas distances, gan rikošetā mestās.

Pirmie vārti tika gūti astotās minūtes pēdējā sekundē, kad slovēņi izmantoja Krišjāņa Rēdliha noraidījumu. Ātra saspēle, Žigas Jegliča piespēle paralēli vārtu līnijai uz labo laukuma stūri, un Roks Ticars neapturot ripu, "šauj" to vārtos – 1:0.

Otros vārtus slovēņi guva 14. minūtē, kad divatā uz mūsu vārtiem pretuzbrukumā aizslidoja Marcels Rodmans un Tomažs Racingars, kuriem netika līdzi nedz Arvīds Reķis, nedz Herberts Vasiļjevs un Aleksandrs Ņiživijs – 2:0. Vārtus guva Racingars.

Latvijas izlases spēle pēc diviem zaudētajiem vārtiem nekļuva nedz aktīvāka, nedz neatlaidīgāka, arī veiksmes joprojām trūka – tā Oskars Cibuļskis divreiz meta, kad Kristians bija izslidojis ļoti tālu no vārtiem, un tomēr atvairīja abus metienus.

49 sekundes pirms mača beigām slovēņi uzgāza mūsējiem vēl vienu ledaina ūdens šalti – 3:0. Atkal ātrā pretuzbrukumā aizmuka Marcels Rodmans ar Tomažu Racingaru un pēdējais guva savus otros vārtus šai spēlē.

Pēc diviem periodiem slovēņi bija izdarījuši 21 metienu pa mūsu vārtiem un guvuši trīs vārtus, bet Latvijas izlase – 24 metienus, no kuriem 15 – otrajā trešdaļā, un bez panākuma…

3.periods

Trešajā trešdaļā slovāki Latvijas izlasi "salauza" 33 sekunžu laikā, gūstot vēl divus vārtus un izvirzoties pārliecinošā vadībā – 5:0. Pēc piektajiem vārtiem uz ģērbtuvēm dusmīgs devās Edgars Masaļskis, viņa vietā Latvijas izlases vārtos stājās Mārtiņš Raitums, kuram izdevās nesabojāt savu statistiku, atlikušajās spēles minūtēs neielaižot vairs nevienus vārtus.

Taču arī slovāki spēlēja mierīgāk, ne tik uzstājīgi, taču ik pa brīdim centās pārspēt arī Raitumu.

Astotajā minūtē 5+20 soda minūtes par spēka paņēmienu nopelnīja Georgijs Pujacs, un mūsu komandas spēle kļuva vēl nervozāka. Puiši centās labot nepatīkamos skaitļus uz rezultātu tablo, taču neveiksmīgi. Tiesa, līdz 12. Minūtes vidum, kad beidzot tika pārspēts Roberts Kristians. Jēkaba Rēdliha vārtu tuvajā stūrī mesto ripu uztvēra Mārtiņš Cipulis, raidot to vārtos – 1:5.

Un tomēr arī pēdējo vārdu šai spēlē teica Latvijas izlase – pēdējā sekundē, gandrīz līdz ar beigu signālu Kristapa Sotnieka no zilās līnijas mesto ripu pielaboja Roberts Bukarts – 2:5.

Līdz šim pasaules čempionātos Latvijas un Slovēnijas izlašu cēli krustojušies četras reizes un visos četros mačos uzvaras svinēja Latvija. 1993.gadā Ļubļanā savā pirmajā pasaules čempionātā pēc valsts neatkarības atjaunošanas C divīzijā Latvija uzvarēja ar 5:1, bet pārējās trīs spēles notika jau augstākajā divīzijā – 2005.gadā Insbrukā Latvija uzvarēja ar 3:1, 2006.gadā Rīgā ar 5:1 un 2008.gadā Halifaksā ar 3:0.

Turpinot iepriekšējos gados iesākto tradīciju, portāls "Delfi" pēc katra mača piedāvā līdzjutējiem izvēlēties savus spēles labākos spēlētājus.

$t1='latvija'; $t2='slovenija'; include "$includes_dir/projects/hockey2011/delfistar/bestplayer5.inc"; ?>

Latvijas izlases sastāvs:

Vārtsargi: 31 Edgars Masaļskis; 30 Mārtiņš Raitums
Aizsargi: 3 Arvīds Reķis - 81 Georgijs Pujacs; 26 Krišjānis Rēdlihs – 44 Oskars Cibuļskis; 11 Kristaps Sotnieks – 25 Jēkabs Rēdlihs; 5 Jānis Andersons
Uzbrucēji: 12 Herberts Vasiļjevs - 17 Aleksandrs Ņiživijs - 47 Mārtiņš Cipulis; 18 Kaspars Saulietis - 23 Andris Džeriņš - 24 Miķelis Rēdlihs; 27 Sergejs Pečura - 15 Ronalds Ķēniņš - 75 Ģirts Ankipāns; 9 Roberts Bukarts - 87 Gints Meija - 21 Armands Bērziņš; 6 Juris Štāls

Slovēnijas izlases sastāvs:

Vārtsargi: 33 KRISTAN Robert, 1 HOCEVAR Andrej
Aizsargi: 18 KUZNIK Gregory - 28 KRANJC Ales; 15 GREGORC Blaz - 51 ROBAR Mitja; 4 TAVZELJ Andrej - 23 DERVARIC Damjan; 17 PAVLIN Ziga - 86 KOVACEVIC Sabahudin
Uzbrucēji: 9 RAZINGAR Tomaz - 12 RODMAN David - 22 RODMAN Marcel; 8 JEGLIC Ziga - 24 TICAR Rok – 55 SABOLIC Robert; 71 GOLICIC Bostjan - 76 PAJIC Rok - 84 HEBAR Andrej; 14 HOCEVAR Matej - 19 PANCE Ziga - 26 ANKERST Jaka

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!