Foto: F64
Latvijas hokeja izlase svētdien saglabāja vietu pasaules čempionāta ausgtākajā divīzijā, "izdzīvošanas turnīra" pēdējā spēlē ar 4:1 (2:0, 1:0, 1:1) pieveicot Austrijas valstsvienību.

Latvijas vārtus sargāja Edgars Masaļskis, kurš atvairīja 40 metienus.

Pirmajā periodā Latvijai vārtus guva Roberts Bukarts un Miķelis Rēdlihs, bet otrās trešdaļas trešajā minūtē Kaspars Saulietis panāca jau 3:0.

Pēdējās trešdaļas septītajā minūtē "bullīti" nerealizēja Mārtiņš Cipulis, bet pēc divām minūtēm Saulietis guva savus otros vārtus mačā - 4:0. Masaļskim līdz "sausajai" spēlei pietrūka tikai 59 sekundes - vairākumā ripa Latvijas vārtos ielidoja pēc rikošeta no Tomasa Rafla muguras.

Latvijas izlase pasaules čempionātā ierindojās 13.vietā, un nākamgad 16.reizi pēc kārtas spēlēs pasaules čempionāta elitē. Savukārt Austrijas izlase turpina "tradīcijas", kopš 2006.gada "ceļojot" no pirmās uz augstāko divīziju un atpakaļ.

TV3 Play

Pirms spēles

Latvijai šajā spēlē atkal nevarēja spēlēt savainojumus guvušie Lauris Dārziņš un Krišjānis Rēdlihs, bet virknējumos nekādas izmaiņas nebija veiktas.

Pirmais periods

Pirmajā trešdaļā ritēja salīdzinoši mierīga un korekta – tikai divi noraidījumi – spēle.

Perioda sākumā vispirms pa mūsu zonu padzīvojās austrieši, pēc tam spēle pārcēlās uz viņu aizsardzības zonu, bet pirmais bīstamai moments pie šveiciešu vārtiem tika izveidots ceturtajā minūtē, kad pretuzbrukumā devās Kaspars Saulietis ar Miķeli Rēdlihu, un tikai pašaizliedzīgā austriešu uzbrucēja Tomasa Rafla darbība aizsardzībā ļāva austriešiem nosargāt savus vārtus.

Taču jau pēc minūtes Latvijas izlasei izdevās gūt pirmos vārtus – Robertam Bukartam izdevās laba saspēle ar Gintu Meiju, kurš meta pa austriešu vārtiem, bet Fabians Veinhandls šo metienu atvairīja, taču uz atsisto ripu jau gaidīja Bukarts, kurš raidīja to tukšos vārtos – 1:0.

Astotajā minūtē Latvijas izlase palika skaitliskajā mazākumā, taču mūsējie lieliski spēlēja aizsardzībā, izdevās arī pāris pretuzbrukumi Mārtiņam Cipulim un Ģirtam Ankipānam, arī Edgars Masaļskis darbojās teicami un pārliecinoši. Savukārt aizsargi ne tikai šajā mazākumā, bet katrā austriešu uzbrukumā "nolasīja" visas atlēkušas ripas un vai nu piespēlēja partneriem vai raidīja tālāk no vārtiem, pasargājot Edgaru Masaļski no bīstamām situācijām.

14. minūtē mainījās skaitļi uz rezultātu tablo – Latvijas izlasei izdevās radīt burzmu pie vārtiem, metienus izdarīja Armands Bērziņš, Kaspars Saulietis, tos Veinhandls atvairīja, taču no aizvārties pieslidojušā Miķeļa Rēdliha mestā ripa lidoja vārtos – 2:0. Līdz ar to Miķelis kļuva par Latvijas izlases rezultatīvāko spēlētāju (1+6).

Perioda beigās Aleksandrs Ņiživijs par Tomasa Rafla klupināšanu atstāja Latvijas izlasi mazākumā, taču pārtraukumā ejot mūsējie saglabāja divu vārtu pārsvaru.


Otrais periods

Otro trešdaļu Latvijas izlase iesāka, esot skaitliskajā mazākumā, bet Aleksandrs Ņiživijs, pametot sodīto soliņu, saņēma piespēli un izgāja viens pret vienu ar Austrijas izlases vārtsargu, taču pārspēt viņu nespēja.

Tomēr jau pēc pāris minūtēm Latvijas izlase guva vārtus, kad divu minūšu noraidījumu bija devies atsēdēt Markuss Paintners. Kaspars Saulietis saņēma labu piespēli no Andra Džeriņa no laukuma apmales, un no pustālas distances spēcīgi raidīja ripu vārtos – 3:0.

Zaudējuši trešos vārtus, austrieši sapurinājās un arvien biežāk spēlē vajadzēja iesaistīties Edgaram Masaļskim, īpaši perioda beigās, kad Latvijas izlase četras minūtes pēc kārtas spēlēja skaitliskajā mazākumā. Īpaši daudz darba Masaļskim bija otrā, Jāņa Andersona, noraidījuma laikā, kad austrieši, šķiet, laboja savu metienu statistiku – šajā periodā Latvijas izlase izdarīja 14 metienus pa pretinieku vārtiem, austrieši – 17, bet Masaļskis neļāva sabojāt savu šā mača statistiku.

Trešais periods

Trešajā trešdaļā austrieši turpināja aktīvi uzbrukt, taču Latvijas izlase uzticami darbojās aizsardzībā, neaizmirstot arī par uzbrukumiem, no kuriem viens beidzās ar piespriestu soda metienu – Mārtiņu Cipuli izgājienā uz vārtiem austrieši apturēt spēja tikai ar neatļautu paņēmienu, diemžēl Mārtiņš neuzlaboja Latvijas izlases bēdīgo "bullīšu" statistiku.

Astotajā minūtē divas soda minūtes par pretinieka turēšanu saņēma Filips Lakoss, un arī šo skaitlisko pārsvaru Latvijas komanda īstenoja – Andris Džeriņš gar apmali piespēlēja Kristapam Sotniekam, kurš pāri laukumam piespēlēja Kasparam Saulietim un Kaspars vēlreiz pārspēja Veinhandlu – 4:0.

59 sekunžu Edgaram Masaļskim pietrūka līdz "sausai" spēlei šajā pasaules čempionātā – austriešiem spēlējot skaitliskajā vairākumā, vienā no metieniem pa vārtiem ripa rikošetā ieleca Latvijas izlases vārtos – 4:1.

Par labākajiem spēlētājiem šai mačā tika atzīti Austrijas izlases uzbrucējs Filips Lukass un divu vārtu guvējs Latvijas izlasē Kaspars Saulietis.

Lai gan Latvijas un Austrijas komandas ir aizvadījušas ļoti daudz savstarpējās spēles, pasaules čempionātā ceļi ir krustojušies tikai četras reizes, un pārsvars spēlēs 3-1 ir Latvijas pusē. 1999.gadā vienīgo reizi pārāki ar 5:2 bija austrieši, bet 2004.gadā Latvija uzvarēja ar tādu pašu rezultātu. 2007.gadā arī cīņā par palikšanu augstākajā divīzijā Latvija uzvarēja ar 5:1 un saglabāja vietu elitē, bet 2009.gadā Latvija uzvarēja ar 2:0.

Turpinot iepriekšējos gados iesākto tradīciju, portāls "Delfi" pēc katra mača piedāvā līdzjutējiem izvēlēties savus spēles labākos spēlētājus.

$t1='latvija'; $t2='austrija'; include "$includes_dir/projects/hockey2011/delfistar/bestplayer5.inc"; ?>

Latvijas izlases sastāvs:

Vārtsargi: 31 Edgars Masaļskis; 30 Mārtiņš Raitums
Aizsargi: 3 Arvīds Reķis - 81 Georgijs Pujacs; 32 Artūrs Kulda – 44 Oskars Cibuļskis; 11 Kristaps Sotnieks – 25 Jēkabs Rēdlihs; 5 Jānis Andersons
Uzbrucēji: 12 Herberts Vasiļjevs - 17 Aleksandrs Ņiživijs - 47 Mārtiņš Cipulis; 18 Kaspars Saulietis - 23 Andris Džeriņš - 24 Miķelis Rēdlihs; 27 Sergejs Pečura - 15 Ronalds Ķēniņš - 75 Ģirts Ankipāns; 9 Roberts Bukarts - 87 Gints Meija - 21 Armands Bērziņš; 6 Juris Štāls

Austrijas izlases sastāvs:

vārtsargi: 31 WEINHANDL Fabian; 29 PENKER Jurgen
aizsargi: 24 WERENKA Darcy – 51 TRATTNIG Matthias; 4 UNTERLUGGAUER Gerhard - 28 SCHUMNIG Martin; 11 LAKOS Philippe - 55 LUKAS Robert; 17 REICHEL Johannes - 41 ALTMANN Mario
uzbrucēji: 18 KOCH Thomas - 20 WELSER Daniel - 91 SETZINGER Oliver; 5 RAFFL Thomas - 8 KASPITZ Roland - 34 PEINTNER Markus; 6 ROTTER Rafael - 16 HARAND Patrick - 19 LUKAS Philipp; 13 SCHIECHL Michael – 77 HUNDERTPFUND Thomas

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!