Foto: F64
Latvijas hokeja valstsvienībai ir nepieciešams uz vairākiem gadiem nolīgts pilna laika galvenais treneris, kurš strādātu tikai nacionālajā izlasē un veicinātu komandas arvien labākus panākumus, uzskata Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Kirovs Lipmans.

Latvijas izlasei pareizākais variants ir piesaistīt galveno treneri, kam vienīgie pienākumu būtu tikai valstsvienībā, un nevajadzētu strādāt arī kādā klubā, pastāstīja Lipmans. Ilgtermiņa koncentrētu trenera darbu vienā komandā Lipmans nosauca par Vācijas un Dānijas izlašu pēdējo gadu panākumu ķīlu. Pastāvīgs treneris varētu arī labāk sekot junioru izlases spēlētājiem un visas sezonas gaitā pārējiem valstsvienības kandidātiem.

"Vai mēs [LHF] to varēsim nodrošināt, tas ir jautājums," atzina Lipmans. "Kur mēs ņemsim to naudu?," viņš piebilda, uzsverot LHF ierobežotās finanšu iespējas.

Lai piesaistītu labu treneri ar līgumu uz trim gadiem, jārēķinās, ka augstas kvalifikācijas speciālistam tirgū ir arī augsta cena. Trenerim ar pasaulē zināmu vārdu sezonā vajadzētu aptuveni 200 000 eiro plus apmaksātus izdevumus, tajā pat laikā Latvijā valsts hokejam gadā piešķir 93 000 latu, paskaidroja Lipmans. Viņš atgādināja, ka nacionālajai izlasei piesaistīt augstas kvalifikācijas treneri vieglāk būtu ar valsts lielāku ieinteresētību.

No federācijas rocības būs atkarīgas arī jaunā galvenā trenera iespējas klātienē redzēt izlases kandidātu spēles klubos, kas savukārt sniegtu pilnīgu ieskatu hokejistu meistarības līmenī. Pastāvīgu sekošanu valstsvienības kandidātu prasmēm un iespējām Lipmans uzskata par ļoti nozīmīgu faktoru, kas celtu valstsvienības līmeni.

Vērtējot iespējas Latvijas izlases vadībā iesaistīt ārvalstu speciālistus, Lipmans teica, ka ASV un Kanādā ir daudz treneru, kas labprāt strādātu Eiropā, taču ar viņiem jābūt uzmanīgiem. Ne visi treneri, kas guvuši labus sasniegumus ar jauniešiem, spēs to pašu atkārtot valstsvienību līmenī. Lipmans arī pauda, ka aizvadītajā pasaules čempionātā labākos panākumus guva ne jau tās komandas, kur lielākā daļa spēlētāju bija no Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubiem.

Sabiedrību par valstsvienības galvenā trenera meklēšanas gaitu Lipmans būs gatavs informēt brīdī, kad jau tiks panākta vienošanās, un tuvosies līguma parakstīšana. Lipmans sagaida, ka uz amatu pretendēs vairāki speciālisti, taču konkurss nebūs publisks, bet gan iekšējs, un kandidātus pēc pārrunām izvērtēs LHF sienās.

Lēmumu atbrīvot no pienākumu veikšanas ne tikai trenerus, bet arī Latvijas valstsvienības menedžmentu un tehnisko personālu Lipmans izskaidroja ar vēlmi komplektēt jaunu speciālistu sastāvu, kur katrs skaidri apzinātos savu atbildību kopīgās lietas labā un tajā pat laikā viens otru cienītu un pilnībā respektētu. LHF varētu aicināt jaunajā izlases štābā arī kādu no līdzšinējiem ārstiem, masieriem, taču viss sastāvs tiks veidots no nulles.

"Iespējams, arī [līdzšinējo valstsvienības ģenerālmenedžeri Sandi] Ozoliņu aicināsim," piebilda LHF prezidents.

Lipmans rēķinās, ka vasarā LHF darbosies izlases galvenā trenera kandidatūru apzināšanā, taču pirmie vakances valstsvienībā varētu aizpildīt, piemēram, masieri un ārsti. Lipmans uzsvēra, ka katra valstsvienības štābā iekļautā speciālista devums ir vienlīdz svarīgs labai un pilnvērtīgai izlases spēlei, ko var nodrošināt tikai īsta vienotas komandas sajūta.

Jau ziņots, ka pirmdien LHF valde atlaida visu līdzšinējo izlases vadību, jo valstsvienība pasaules čempionātā Slovākijā neizpildīja uzdevumu iekļūt 12 labāko komandu vidū. Tādējādi no darba izlasē ir brīvs ne tikai bijušais galvenais treneris Oļegs Znaroks, bet arī viņa palīgi un tehniskais personāls. Pasaules čempionātā Bratislavā Latvijas izlase ierindojās 13.vietā 16 valstsvienību konkurencē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!