Foto: Reuters/Scanpix
Latvijas hokeja izlase sestdien izcīnīja pirmo uzvaru šī gada pasaules čempionātā, turnīrā par palikšanu elitē ar 6:3 (3:1, 1:1, 2:1) pieveicot Baltkrievijas valstsvienību.

Līdz ar to Latvijas izlasei palielinājušās izredzes saglabāt vietu elitē. Pēc Austrijas uzvaras pār Slovēniju turnīrā par palikšanu augstākajā divīzijā pēdējā kārtā noskaidrosies veiksminieces un tās komandas, kuras izkritīs uz pirmo divīziju: vietu elitē saglabās Latvijas-Austrijas un Baltkrievijas-Slovēnijas spēles uzvarētāji.

Latvijas vārtus mačā sargāja Edgars Masaļskis.

Pirmajā periodā divreiz precīzs bija Georgijs Pujacs un reizi Mārtiņš Cipulis, panākot 3:0 Latvijas labā. Pirmā perioda pēdējā minūtē baltkrievi vienus vārtus atguva - vairākumā Masaļski pārspēja Viktors Kostjučonoks.

Otrā perioda pirmajā minūtē Mihails Grabovskis līdz minimumam samazināja starpību, bet nepilnas četras minūtes pirms otrās trešdaļas beigām Aleksandrs Ņiživijs atjaunoja Latvijai drošāku pārsvaru. Pēdējā trešdaļā Cipulis un Kaspars Saulietis palielināja Latvijas pārsvaru līdz 6:2, bet Masaļskis trešo reizi kapitulēja tikai desmit sekundes pirms mača beigām, kad viņu pārspēja Dmitrijs Meļeško.

TV3 Play

Pirms spēles

Latvijai šajā spēlē atkal varēs palīdzēt diskvalifikāciju izcietušais aizsargs Artūrs Kulda., tomēr nevarēs spēlēt savainojumus guvušie Lauris Dārziņš un Krišjānis Rēdlihs.

Salīdzinot ar ieprieksējo spēli, līdz ar to notikusi viena izmaiņa - Kulda spēlēs atkal kopā ar Oskaru Cibuļski, kurš iepriekšējos mačos darbojās pārī tieši ar Krišjāni Rēdlihu. Uzbrukuma virknējumos Latvija izmaiņas nav veikusi.

Pirmais periods

Spēli, kas tik ļoti svarīga Latvijas izlasei, aktīvāk iesāka baltkrievi, gandrīz uz divām minūtēm saimniekojot mūsējo aizsardzības zonā. Īpaši bīstams moments pie Edgara Masaļska vārtiem izveidojās otrās minūtes beigās, kad ripa "sapinās" Oskara Cibuļska nūjā un kājās, un to pamanīja Andrjs Kosticins, taču viņa metiens pa vārtiem bija neprecīzs.

Toties ceturtajā minūtē Latvijas izlase nopelnīja pirmo skaitlisko vairākumu – divas soda minūtes pret Juri Štālu, kurš cīnījās pie Andreja Mezina vārtiem, nopelna Viktors Kostjučonoks, bet mūsējiem neizdevās laba vairākuma izspēle, jo ļoti aktīvi aizsardzībā darbojās baltkrievi, bet Mezins tvēra vienīgo metienu, kas nonāca līdz viņam.

Latvijas izlase aizvien biežāk sāka doties pretuzbrukumos, un tas lika baltkrieviem pārkāpt noteikumus, turklāt otro divu minūšu noraidījumu nopelnīja baltkrievu vārtu vīrs Andrejs Mezins, raidot ripu ārpus laukuma. Latvijas izlasei pietika ar sešām sekundēm, lai realizētu skaitlisko vairākumu – Aleksandrs Ņiživijs saņēma ripu no iemetiena punka, piespēlēja to uz otru laukuma malu Georgijam Pujacam, kurš spēcīgi sita pa vārtiem. Pujaca metienu pielaboja Mārtiņš Cipulis- 1:0.

Pēc divām minūtēm Baltkrievijas izlase atkal nonāk skaitliskajā mazākumā, taču šoreiz baltkrievi ilgāk izturēja mūsējo spiedienu, turklāt individuāli lieliski nospēlēja Aleksandrs Kitarovs, viens pats gandrīz pusminūti liedzot uzsākt Latvijas izlasei uzbrukumu no mūsu aizsardzības zonas.

Tomēr četras sekundes pirms noraidītā Aleksandra Kulakova atgriešanās laukumā Georgijs Pujacs raidīja tukšā vārtu stūrī atlēkušo ripu – 2:0.

15. minūtē pirmais noraidījums Latvijas izlasei – divas soda minūtes Artūram Kuldam, kurš par rupju pagrūda pretinieku, baltkrieviem cenšoties vārtu tuvumā pārspēt Masaļski, taču šo mazākumu mūsējie izturēja.

18.minūtē ripu pretiniekiem Latvijas izlases aizsardzības zonā atņem Miķelis Rēdlihs un ātri aizskrien uz baltkrievu zonu, sagaida partnerus un piespēlē Georgijam Pujacam, kurš spēcīgi "šauj" ripu vārtos – 3:0.

Diemžēl turpinājumā noraidījums Gintam Meijam, un baltkrieviem pašās vairākuma beigās tomēr izdevās pārspēt Edgaru Masaļski – Viktors Kostjučonoks guva pirmos vārtus Baltkrievijas izlases labā – 3:1.


2.periods

Otrais periods sākās ar Georgiaj Pujaca noraidījumu un Mihaila Grabovska gūtajiem vārtiem – 3:2, un Latvijas izlases pārsvars no trim vārtiem samazinājās līdz minimumam.

Baltkrievi, ātri gūto vārtu iedvesmoti, turpināja spēlēt ļoti aktīvi, viņiem šai ziņā palīdzēja mūsējo nedisciplinētā spēle aizsardzībā un noraidījumi, kas sekoja viens otram. Vispirms divas minūtes Edgaram Masaļskim par ripas izmešanu no laukuma, un šo vairākumu baltkrievi metās realizēt ar vētrainu aktivitāti, kas, par laimi Latvijas izlasei, beidzās ar Aleksandra Kitanova noraidījumu.

Taču tad viens pēc otra uz noraidīto soliņa devās Jānis Andersons un Georgijs Pujacs, un Latvijas izlase gandrīz četras minūtes pēc kārtas bija spiesta spēlēt četratā pret pieciem baltkrieviem.

Perioda vidū spēles gaita nedaudz izlīdzinājās, tā Herberts Vasiļjevs "apzaga" aizsargu Kirilu Gotovecu, taču izveidot ātru pretuzbrukumu Latvijas izlasei neizdevās, jo aizsardzībā paguva atgriezties baltkrievi, bet nepaguva Herbertam palīgā piesteigties paša partneri.

Pēc minūtes daudz netrūka, lai baltkrievi izlīdzinātu rezultātu, kad baltkrievi pārtvēra Aleksandra Ņiživija diagonālu piespēli un nekavējoties izveidoja ļoti bīstamu pretuzbrukumu ar diviem vārtu gūšanas momentiem, kuros mūsējo pusē bija veiksme un Edgara Masaļska meistarība.

17. minūtē rezultāts un tablo mainījās vēlreiz – Latvijas izlases pirmā maiņa izspēlēja skaistu kombināciju, ko ar precīzu metienu pabeidza Aleksandrs Ņiživijs – 4:2, un Latvijas izlase pārtraukumā varēja doties pacilātā noskaņojumā.

3.periods

Joprojām aktīvi trešajā trešdaļā spēlēja Baltkrievijas izlase, taču daudz disciplinētāk darbojās Latvijas hokejisti – piektajā minūtē divas soda minūtes Artūram Kuldam, un līdz pat mača nogalei tas bija vienīgais noraidījums mūsējiem, kamēr baltkrievi vēl trīs reizes paviesojās uz sodīto soliņa, un pirmo no šiem skaitliskajiem vairākumiem Latvijas izlase izmantoja. Mārtiņš Cipulis, saņēmis piespēli no Arvīda Reķa, iešķeļ to tukšos vārtos, Mezinam nepagūstot atgriezties pozīcijā.

18. minūtes vidū vārtus izdevās gūt arī otrajai maiņai – Miķeļa Rēdliha piespēli no aizvārtes labi apstrādāja Kaspars Saulietis, apvedot Mezinu – 6:2.

Diemžēl perioda beigās Latvijas izlase atkal palika skaitliskajā mazākumā, vēl divas soda minūtes dabūja Artūrs Kulda, un trīs sekundes pirms vairākuma beigām baltkrieviem, laižot laukumā piecus uzbrucējus, izdevās pārspēt Masaļski. Ātra Andreja Kosticina piespēle Dmitrijam Meļeško un ātrs metiens uz vārtiem, kuru caur kājsargiem izlaida Masaļskis – 6:3. Atlikušajās 10 spēles sekundēs, protams, brīnumi nenotika, un Latvijas izlase svinēja pirmo, bet tik ļoti svarīgo uzvaru šāgada pasaules čempionātā.

Par labākajiem spēlētājiem šai mačā tika atzīti Baltkrievijas izlases kapteinis Mihails Grabovskis un Mārtiņš Cipulis Latvijas izlasē.

Latvijas izlasei šī praktiski bija "būt vai nebūt" spēle, jo zaudējuma gadījumā Latvijas valstsvienībai paliktu tikai teorētiskas iespējas saglabāt vietu augstākajā divīzijā. Latvijas izlase pēc iekļūšanas pasaules čempionāta elitē 1996.gadā ne reizi nav izkritusi no augstākās divīzijas.

Līdz šim pasaules čempionātos komandas savā starpā bija spēlējušas piecas reizes, lai gan pēdējā bija tikai 2003.gadā Turku. 1996.gadā Eindhovenā ceļā uz iekļūšanu augstākajā divīzijā Latvija uzvarēja baltkrievus ar 4:1, 1999.gadā Lillehammerē ar 2:1 pārāki bija jau baltkrievi, 2000.gadā Sanktpēterburgā Latvija guva pārliecinošu uzvaru ar 6:3, 2001.gadā Nirnbergā komandas slēdza mierizlīgumu 2:2, bet pēdējā tikšanās reizē Latvija uzvarēja ar 4:0.

Turpinot iepriekšējos gados iesākto tradīciju, portāls "Delfi" pēc katra mača piedāvā līdzjutējiem izvēlēties savus spēles labākos spēlētājus.

$t1='latvija'; $t2='baltkrievija'; include "$includes_dir/projects/hockey2011/delfistar/bestplayer5.inc"; ?>

Latvijas izlases sastāvs:

Vārtsargi: 31 Edgars Masaļskis; 30 Mārtiņš Raitums
Aizsargi: 3 Arvīds Reķis - 81 Georgijs Pujacs; 32 Artūrs Kulda – 44 Oskars Cibuļskis; 11 Kristaps Sotnieks – 25 Jēkabs Rēdlihs; 5 Jānis Andersons
Uzbrucēji: 12 Herberts Vasiļjevs - 17 Aleksandrs Ņiživijs - 47 Mārtiņš Cipulis; 18 Kaspars Saulietis - 23 Andris Džeriņš - 24 Miķelis Rēdlihs; 27 Sergejs Pečura - 15 Ronalds Ķēniņš - 75 Ģirts Ankipāns; 9 Roberts Bukarts - 87 Gints Meija - 21 Armands Bērziņš; 6 Juris Štāls

Baltkrievijas izlases sastāvs

Vārtsargi: 31 MEZIN Andrei; 2 SHABANOV Sergei
Aizsargi: 43 KOSTYUCHYONOK Viktor - 89 KOROBOV Dmitri; 22 GOROSHKO Oleg - 25 KOLOSOV Sergei; 52 RYADINSKI Alexander - 91 GOTOVETS Kirill; 5 STASENKO Nikolai
Uzbrucēji: 18 UGAROV Alexei - 19 MELESHKO Dmitri - 84 GRABOVSKI Mikhail; 10 MIKHALYOV Andrei - 26 STAS Andrei - 59 DEMAGIN Sergei; 11 KULAKOV Alexander - 23 KOSTITSYN Andrei - 88 KOVYRSHIN Yevgeni; 61 STEPANOV Andrei - 77 KITAROV Alexander - 81 PAVLOVICH Alexander; 17 DEMKOV Artyom

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!