Foto: AFP/Scanpix
Par 2011.gada pasaules čempioniem svētdien Bratislavā kļuva Somijas hokejisti, kuri finālspēlē negaidīti pārliecinoši ar 6:1 (0:0, 1:1, 5:0) pieveica Zviedrijas valstsvienību.

Somiem tas ir otrais pasaules čempionu tituls - pirmo reizi Somija zelta medaļas ieguva 1995.gadā, kad finālā Stokholmā apspēlēja tieši Zviedriju.

Otrā perioda astotajā minūtē Magnuss Pājarvi vadībā izvirzīja Zviedriju, bet septiņas sekundes pirms otrās trešdaļas beigām Jarko Imonens izlīdzināja rezultātu. Pēdējā trešdaļā visus vārtus guva tikai Somijas hokejisti - Peteri Nokelainens, Niko Kapanens, Janne Pesonens, Mika Pirola un Anti Pīlstrēms.

TV3 Play

Pirmais periods

Diezgan ātrā tempā tika aizvadīts pirmais periods, kurā nevienai komandai pārsvars nebija, kas arī atspoguļojās rezultātā. Otrajā minūtē pēc somu hokejistu uzmetina uz vārtiem ripu neredzēja zviedru vārtsargs Viktors Fasts, bet šoreiz zviedrus glāba veiksme – ripa trāpīja pa Fasta kājsargu un aizlidoja garām vārtiem.

Zviedrijas hokejisti daudz aktīvāk darbojās viduszonā, neļaujot pretiniekiem īsti iesākt uzbrukumus un atņemot somiem ripu vairākas reizes jau pie viņu pašu zonas. Perioda vidū labas izdevības bija zviedriem Matīasam Sjēgrēnam un Matīasam Tedenbī, bet droši darbojās Somijas izlases vārtsargs Petri Vehanens.

13.minūtē somu pretuzbrukumā pēc Altonena metiena atkal glāba Fasts, bet tad pāris minūtes zviedri iespieda somus viņu zonā un savērpa uzbrukumu vilni. Somijas izlase veiksmīgi tika galā ar zviedru ofensīvu, bet pretinieku raidījumus gar vārtiem allaž neitralizēja Vehanens.

Laba iespēja Somijai radās perioda izskaņā, kad par pretinieka bloķēšanu noraidījumu saņēma Olivers Ekmans Larsons. Šīs divas minūtes somiem bija neapšaubāms pārsvars, viņi ar kombinācijām centās tikt līdz drošam metienam, taču Zviedrijas aizsardzība darbojās nevainojami. Somijai arī neizdevās labi iespēlētā kombinācija, kas deva rezultātu gan ceturtdaļfinālā, gan pusfinālā. Vēl pēdējā sekundē Fastam nācās glābt zviedrus, jo spēcīgu un bīstamu metienu pamanījās izdarīt Janne Niskala.


2.periods

Otro periodu komandas iesāka diezgan uzmanīgi, gaidot tieši uz pretinieku kļūdām, nevis cenšoties izveidot uzbrukumus. Otrajā minūtē Tedenbijam bija laba iespēja no vārtu priekšas, bet drošs bija Vehanens. Ceturtajā minūtē "karsti" bija jau pie zviedru vārtiem – pēc Somijas hokejista metiena ripa no Fasta nūjas uzlidoja gaisā un tikai kopīgiem spēkiem zviedri paglābās no vārtu zaudējuma.

Piektajā minūtē zviedru hokejists pārkāpa noteikumus pret aktīvi spēlējošo Altonenu, un somi praktiski visas divas minūtes darbojās uzbrukuma zonā. Ar grūt'biām izturējuši mazākumu zviedri metās uzbrukumā un astotajā minūtē Magnusa Pājarvi metienu Vehanens netvēra – 1:0.

Pēc gūtajiem vārtiem zviedriem bija vairākumā iespēja dubultot pārsvaru, bet uzreiz pēc mazākuma somi pretuzbrukumā varēja izlīdzināt rezultātu – Fasts netika pārspēts. Pēc brīža zviedri vēlreiz ieguva vairākumu, un šoreiz jau somus glāba vārtu stabiņš pēc Davida Petrašeka metiena. Vēl dažas minūtes vēlāk somi iekrita uz spēlētāju maiņu, bet zviedri šo "dāvanu" neizmantoja, kļūdoties izgājienā divi pret vienu.

Ko neizdarīja zviedri, to paveica Somijas hokejisti. Otrās trešdaļas beigās Zviedrijas rindās noraidījumu dabūja Petrašeks, bet septiņas sekundes pirms pārtraukuma Imonens ar spēcīgu metienu lika kapitulēt Fastam – 1:1.

Trešais periods

Pēdējā trešdaļa bija izšķiroša, taču negaidīti izšķirošajās 20 minūtēs pilnībā dominēja Somijas hokejisti. Sākumā nepilnas minūtes laikā somi guva divus vārtus, pēc kuriem zviedri tā arī neatguvās. Trešajā minūtē Zviedrijas hokejisti kļūdījās vidus zonā un pretuzbrukumā Pilstrēms kā "uz paplātes" iedeva piespēli Nokelainenam, kurš pārspēja Fastu. Uzreiz pēc tam iespēja bija Koivu, kurš izgājienā viens pret vienu nepārspēja zviedru vārtsargu, taču Fasta sargātajos vārtos ripa vēlreiz ielidoja pēc dažām sekundēm – zviedri kļūdījās pie saviem vārtiem un precīzi meta Kapanens.

Jau pēdējās trešdaļas vidū Somijas hokejisti vairāk sāka domāt par savu vārtu drošību, centās vairāk pieturēt ripu un mazāk pieļaut kļūdas. Zviedrijas hokejisti izmisīgi centās pārspēt Vehanenu, bet bez sekmēm.

Pilnībā Zviedrijas pretestība tika salauzta mača izskaņā, kad divarpus minūšu laikā Pesonens, Pirola un Pīlstrēms panāca 6:1.

Abas komandas līdz šim pasaules čempionāta finālspēlēs savā starpā bija tikušās trīs reizes. 1992.gadā, kad pasaules čempionāts risinājās Prāgā un Bratislavā, Somija pirmo reizi savā vēsturē tika pie medaļām, bet finālā ar 2:5 zaudēja Zviedrijai. Pēc trīs gadiem somiem izdevās izcīnīt pasaules čempionu titulu, finālā Stokholmā apbēdinot mājiniekus un uzvarot ar 4:1. Trešo reizi pēc tam komandas savā starpā finālos tikās 1998.gadā Šveicē - toreiz divās finālspēlēs summā Zviedrija uzvarēja ar 1:0 (1:0 un 0:0).

1995.gadā izcīnītais čempionu tituls Somijas hokeja izlasei līdz šim bija arī vienīgais, bet vēl čempionātos komanda ir izcīnījusi sešas sudraba un trīs bronzas godalgas. Zviedrijas panākumu saraksts ir ievērojamāks - astoņi čempionu tituli, 18 sudraba medaļas un 15 bronzas medaļas.

Turpinot iepriekšējos gados iesākto tradīciju, portāls "Delfi" pēc katra mača piedāvā līdzjutējiem izvēlēties savus spēles labākos spēlētājus.

$t1='zviedrija'; $t2='somija'; include "$includes_dir/projects/hockey2011/delfistar/bestplayer5.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!