Foto: LETA

Ar zaudējumu pasaules hokeja čempionātu otrdien noslēdz Latvijas izlase, kas pēdējā spēlē ar rezultātu 0:4 (0:2, 0:1, 0:0) piekāpās Zviedrijas valstsvienībai.

Zviedrijas izlases labā ar precīziem metieniem izcēlās Luī Ēriksons, Jākobs Silfvebergs, Henriks Zetebergs un Johans Franzens. Tikmēr Zviedrijas izlases vārtsargs Viktors Fāsts atvairīja visus 22 metienus

Kopā pēc Latvijas hokejistu metieniem ripa šajā čempionātā vārtos nav lidojusi 216 minūtes un 55 sekundes, kas ir jauns antirekords. Tāpat Latvija sasniedza citu antirekordu pasaules čempionātos - trīs spēlēs tā nav guvusi vārtus. Līdz šim tikai 2006.gadā Rīgā un 2008.gadā Halifaksā Latvija piedzīvoja pa diviem "sausajiem" zaudējumiem, bet trīs "sausās" spēles līdz šim nav bijušas.


Pirms spēles

Šim mačam Latvijas izlases galvenais treneris Teds Nolans veicis ievērojamas izmaiņas spēlētāju virknējumos. Vietu pirmajā maiņā bija zaudējis Miķelis Rēdlihs. Viņa vietā kopā ar Jāni Spruktu un Miku Indraši spēlēja Ronalds Ķēniņš, savukārt M.Rēdlihs atvirzīts uz trešo maiņu kopā ar Robertu Bukartu un Andri Džeriņu. Kaut arī Kasparam Daugaviņam ir lauzts kājas pirts, viņš spēlē piedalījās. Vārtus sargāja Māris Jučers.

Pirmais periods

Mača sākumā iniciatīva piederēja Zviedrijas izlasei, un jau otrajā minūtē ripa bija Latvijas vārtos, taču vārtu guvums netika ieskaitīts. Turpinājumā Jučeram pāris reizes vajadzēja iesaistīties spēlē, bet piektajā minūtē Luī Ēriksons netraucēts no vārtu priekšas raidīja ripu vārtos, izvirzot vadībā zviedrus. Trešdaļas vidū Latvija izveidoja savu pirmo bīstamo momentu, kad pretuzbrukumā metienu izdarīja Daugaviņš. 13.minūtē Latvijai bija pirmā iespēja vairākumā, kurā izdevās izveidot pāris vārtu gūšanas iespējas, taču ripa vārtos nelidoja. Uzreiz pēc vairākuma, Latvijai nācās spēlēt arī mazākumā.

Pirmajā mazākumā Zviedrijai vajadzēja tikai septiņas sekundes, lai dubultotu rezultāta pārsvaru, Jučers ripu atvairīja vārtu priekšā, bet to ieguva Silfverberjs un raidīja vārtos. Arī nākamajās minūtēs pārsvars piederēja turnīra mājiniekiem, tupinājumā Latvijas izlasei izdevās nosargāt savus vārtus.

Otrais periods

Latvija otrās 20 minūtes iesāka aktīvi, izdarot pāris metienu pa pretinieku vārtiem, taču zviedru vārtsargs spēlēja precīzi. Zviedrs Daniels Alfredsons drīz vien gandrīz rezultāta pārsvaru palielināja, taču trāpīja pa vārtu pārlikti, tad ripa atsitās pret Jučera muguru, lēnām slīdot vārtos, bet Jānis Andersons to izsita no vārtu līnijas. Arī nākamajās epizodēs labāk spēlēja Zviedrija, kas turpināja uzbrukt, bet Latvijai izdevās viens bīstams prettrieciens, kad uzbrukuma smailē bija Juris Štāls. Arī šoreiz vārti netika gūti.

Trešdaļas vidū spēcīgu spēka paņēmienu izdarīja pret Kasparu Saulieti, kurš brīdi pavadīja uz ledus, bet laukumu varēja atstāt saviem spēkiem. Daugaviņš Latvijas izlasi 13.minūtē vēlreiz atstāja mazākumā, un arī šoreiz Zviedrija sekmīgi spēlēja vairākumā, Zetebergam gūstot vārtus. Savukārt teicamu izdevību neizdevās izmantot M.Rēdliam, kurš izrāvās uz zviedru vārtiem, bet viņa metiens trāpīja pa vārtu stabu. Atlikušajā laikā rezultāts vairs nemainījās.

Trešais periods

Trešdaļas sākumā Ķēniņš izdarīja ātru metienu, bet jau nākamajā epizodē viņš nopelnīja noraidījumu. Mazākums gan nebija uz ilgu laiku, jo Zviedrija pārkāpa noteikumus pret M.Rēdlihu, un komandas spēlēja ar četriem laukuma spēlētājiem. Indrašis izdarīja labu metienu, bet Fasts to atvairīja. Turpinājumā komandas apmainījās ar pretuzbrukumiem, taču tad sākās asumi. Pēc Koba Jasa spēka paņēmiena Ēriks Karlsons pauda savu neapmierinātu, un abi saņēma noraidījumus. Savukārt pēc noraidījuma izciešanas Jass metās virsū Karlsonam, par to saņemot 5+20 minūšu noraidījumu.

Lielajā mazākumā Latvijas vienus vārtus zaudēja, kad precīzi meta Franzens. Tāpat mazākumā no vārtu zaudējumu Latviju glāba vārtu stabiņš. Trešdaļas noslēgumā Latvija izveidoja pāris uzbrukumus, taču rezultāts vairs šajā mačā nemainījās.

Par turnīrā labākajiem Latvijas izlasē tika atzīti Georgijs Pujacs, Ronalds Ķēniņš un Miks Indrašis. Tikmēr Latvijas izlasē labākais šajā mačā bija Jānis Andersons.

Latvijas izlases sastāvs spēlei ar Zviedriju:

vārtsargi: 1 Māris Jučers (30 Ervīns Muštukovs)

aizsargi: 13 Guntis Galviņš - 26 Krišjānis Rēdlihs; 8 Oskars Bārtulis – 44 Oskars Cibuļskis; 11 Kristaps Sotnieks – 81 Georgijs Pujacs; 2 Rodrigo Laviņš – 3 Jānis Andersons

uzbrucēji: 5 Jānis Sprukts –– 15 Roberts Ķēniņš - 70 Miks Indrašis; 12 Andris Džeriņš - 16 Kaspars Daugaviņš – 24 Miķelis Rēdlihs; 17 Aleksejs Širokovs - 47 Mārtiņš Cipulis;–– 87 Gints Meija; 18 Kaspars Saulietis – 60 Juris Štāls – 90 Koba Jass

Zviedrijas izlases sastāvs:

vārtsargi: 30 FASTH Viktor (1 ENROTH Jonas)

aizsargi: 7 KRONWALL Niklas - 77 HEDMAN Victor; 44 HJALMARSSON Niklas - 65 KARLSSON Erik; 4 KRONWALL Staffan - 28 BRODIN Jonas

uzbrucēji: 11 ALFREDSSON Daniel - 19 BACKSTROM Nicklas - 27 HORNQVIST Patric; 21 ERIKSSON Loui – 40 ZETTERBERG Henrik - 93 FRANZEN Johan; 25 STALBERG Viktor - 32 KRUGER Marcus - 92 LANDESKOG Gabriel; 10 LARSSON Johan - 16 JARNKROK Calle - 23 PERSSON Niklas; 33 SILFVERBERG Jakob

Kā ziņots, pasaules čempionāta pirmajā mačā Latvija izlase, cienījami nospēlējot vairāk nekā 30 minūtes, ar rezultātu 2:5 zaudēja spēcīgajai Krievijas valstsvienībai, pēc tam saspringtā cīņā ar 3:2 pārspēja Vāciju, trešajā mačā ar 5:0 pārliecinoši pieveica Itāliju, ceturtajā spēlē ar 1:3 zaudēja Čehijai, bet nākamajās divās cīņās pret Norvēģiju un Dāniju nespēja gūt vārtus, ciešot zaudējumus attiecīgi ar 0:3 un 0:2.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!