Foto: F64

Latvijas hokeja izlase pēdējā pārbaudes spēlē pirms pasaules čempionāta ar rezultātu 3:1 (1:0, 1:0, 1:1) savā laukumā atkārtoti pārspēja Francijas valstsvienību.

Latvijas hokeja izlases labā vārtus guva Jānis Sprukts, Krišjānis Rēdlihs un Gints Meija, kamēr Edgars Masaļskis atvairīja 23 no 24 pretinieku metieniem. Tikmēr Francijas izlases labā vienīgos vārtus guva Žiljēns Derosjērs.

Atgādinām, ka pirmajā spēlē pirmdien Latvijas izlase ar rezultātu 3:2 francūžus pārspēja pēcspēles metienu sērijā. Nākamā spēle Latvijas valstsvienībai būs jau pasaules čempionātā, kad 5.maijā tā spēkosies ar Krievijas komandu.


Pirms spēles

Latvijas izlases sastāvā šajā mačā piedalījās NHL kluba Otavas "Senators" uzbrucējs Kaspars Daugaviņs, Oskars Bārtulis no Filadelfijas "Flayers" un Georgijs Pujacs no KHL kluba Omskas "Avangard", kuri valstsvienībai pievienojās kā pēdējie. Savukārt vārtus šajā mačā sargāja Edgars Masaļskis. Tāpat pirms spēles kļuva zināms, ka pasaules čempionātā izlasei būs jāiztiek bez uzbrucēja Ģirta Ankipāna, kurš atsvaidzinājis sezonas laikā gūto savainojumu.

Pirmais periods

Spēli aktīvāk iesāka Francijas hokejisti, kuri jau pirmajā minūtē savu komandu vairākas reizes lika glābt Masaļskim. Tāpat arī veiksme jau mačā sākumā palīdzēja Latvijas izlasei nezaudēt vārtus, jo pēc kļūdas savā laukuma zonā pretinieku hokejists netrāpīja tukšos vārtos. Tomēr cīņas turpinājumā spēles gaita izlīdzinājās. Latvijas hokejisti savā pirmajā bīstamajā uzbrukumā skaisti saspēlējās un Armands Bērziņš izdarīja brīvu metienu, trāpot pa vārtu stabu, bet pēc minūtes mājiniekiem bija vairākums.

Arī vairākumā Latvijas hokejisti pārliecinoši saspēlējās uzbrukuma zonā, vairākkārt bīstami uzmetot pa Francijas komandas vārtiem, bet pēc Krišjāņa Rēdliha metiena ripas lidojuma virzienu pielaboja Sprukts, kurš desmitajā minūtē panāca rezultātu 1:0. Francijas hokejisti turpināja būt aktīvi un bieži izdarīja metienus, tomēr Masaļskis darbojās precīzi. Tikmēr teicamu epizodi neizmantoja Aleksejs Širokovs, kurš saņēma labu piespēli vārtu priekšā, taču neizdarīja metienu, bet tā vietā centās izdarīt vēl vienu piespēli, izniekojot šo epizodi. Trešdaļa noslēdzās ar Francijas uzbrukumiem, bet rezultāts vairs nemainījās.

Otrais periods

Arī šo periodu aktīvāk iesāka viesi, bet Masaļskis, lai arī uz brīdi pazaudēja ripu, tomēr noorientējās šajā situācijā un ripu piespieda. Tūlīt Latvijai jau bija vēl viena iespēja vairākumā, kurā nekas bīstams nepadevās. Divas minūtes vēlāk Latvija jau bija mazākumā, jo Bārtulis saņēma noraidījumu, bet viņa komandas biedri veiksmīgi aizstāvējās, izveidojot labu pretuzbrukumu. Andris Džeriņš ar diviem komandas biedriem aizbēga no pretiniekiem, bet viņš pēc ilgas pauzes uzmeta tieši virsū franču vārtsargam Fabrisam Lenrī.

Abas vienības tupinājumā apmainījās ar uzbrukumiem, bet trešdaļas vidū Krišjānis Rēdlihs ar metienu no zilās līnijas Latvijas izlasei panāca divu vārtu pārsvaru. Francija pēc otrajiem zaudētajiem vārtiem aktivizējās un Masaļskim nācās pasvīst, lai savus vārtus nosargātu neskartus, bet piecas minūtes pirms trešdaļas beigām Latvijai bija vēl viens vairākums, jo francūži pārkāpa skaitlisko sastāvu laukumā. Vairākumā latviešu hokejisti darbojās labi, bet vārtus neguva. Atlikušajās minūtēs vārtu gūšanas iespējas bija abām komandām, tomēr rezultāts palika 2:0 Latvijas labā.

Trešais periods

Arī šīs trešdaļas sākums ne ar ko neatšķīrās no iepriekšējiem, jo tā sākumā Francijas hokejisti trāpīja pa vārtu stabu, bet nedaudz vēlāk Juris Štāls tika nosēdināts uz noraidīto soliņa, tomēr, Latvijas izlasei spēlējot mazākumā, rezultāts nemainījās. Komandas spēlēja ātru hokeju, un Spruktam bija iespēja gūt savus otros vārtus, taču izgājienā pret Lenrī pārāks bija vārtsargs. Desmit minūtes pirms pamatlaika beigām Bārtulis otro reizi devās uz noraidīto soliņu, bet Latvijas mazākuma brigāde atkal spēlēja pārliecinoši.

Vienības apmainījās ar epizodēm vārtu priekšā, taču Meija spēles 56.minūtē pēc Bukarta piespēles izdarīja precīzu metienu, rezultātam kļūstot 3:0. Latvija pēc gūtajiem vārtiem pārtvēra ripu pretinieku zonā, un Sprukts, Miķelis Rēdlihs un Miks Indrašis izspēlēja līdz Laviņam, kura metienu tver pretinieku vārtsargs. Pēdējā minūtē Latvijas hokejisti pieļāva kļūdu un atņēma Masaļskim sauso spēli. Francijas izlases labā vārtus guva Derosjērs.

Abu komandu vārtsargi tika atzīti par labākajiem šajā spēlē.

Latvijas izlases sastāvs spēlei ar Francijas valstsvienību

Vārtsargi: Edgars Masaļskis, Māris Jučers

Aizsargi: Guntis Galviņš, Krišjānis Rēdlihs, Oskars Cibuļskis, Oskars Bārtulis, Georgijs Pujacs, Kristaps Sotnieks, Rodrigo Laviņš.

Uzbrucēji: Miks Indrašis, Jānis Sprukts, Miķelis Rēdlihs, Kaspars Daugaviņš, Aleksejs Širokovs, Mārtiņš Cipulis, Roberts Bukarts, Andris Džeriņš, Gints Meija, Armands Bērziņš, Juris Štāls, Kaspars Saulietis, Koba Jass.

Aizpagājušā nedēļā Latvijas izlase aizvadīja pēdējās divas Eiropas Hokeja izaicinājuma (EHC) turnīra spēles, sacenšoties ar Krievijas izlasi, kurās tika piedzīvots zaudējums ar 1:2 un izcīnīta uzvara ar 1:0.

Pirms mačiem ar Krieviju iepriekšējās divās EHC spēlēs Latvijas izlase, spēlējot bez vairākiem līderiem, izbraukumā ar 2:1 un 4:1 uzvarēja Dāniju. Savukārt pirms tam Rīgā tika piedzīvoti divi zaudējumi pret Čehiju - ar 3:4 (pēcspēles metienu sērijā) un 1:3.

Šogad pasaules čempionāts risināsies Zviedrijā un Somijā. Latvijas izlase spēlēs vienā apakšgrupā ar Krieviju, Zviedriju, Čehiju, Vāciju, Norvēģiju, Dāniju un Itāliju.

Sākot ar šo gadu, pasaules čempionāta augstākajā divīzijā visas 16 komandas, ņemot vērā IIHF rangu, izkārtotas divās apakšgrupās, pa astoņām vienībām katrā. Tādējādi katrai valstsvienībai būs garantētas vismaz septiņas spēles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!