Foto: EPA/LETA
Latvijas hokeja izlase sestdien piedzīvoja sagrāvi XXI Ziemas olimpisko spēļu priekšsacīkšu B grupas pēdējā spēlē, ar 0:6 (0:3, 0:2, 0:1) piekāpjoties Slovākijai.

Latvijas izlases vārtus mačā sargāja Edgars Masaļskis, kurš atvairīja 31 metienu. Latvijas izlases spēlētāji pa pretinieku vārtiem meta 23 reizes.

Slovākiem pirmajā periodā vārtus guva Ļubomirs Višņevskis, Rihards Zedņiks un Jozefs Štumpels, bet otrā perioda sākumā Marians Hosa un Mihals Handzušs panāca jau 5:0 slovāku labā. Sestos vārtus slovākiem mača izskaņā guva Ivans Baranka.

Tādējādi Latvijas izlase olimpisko spēļu priekšsacīkšu turnīrā, visticamāk, ieņems pēdējo 12.vietu. Savus pretiniekus cīņā par iekļūšanu ceturtdaļfinālā Latvija uzzinās svētdien, kad noslēgsies visas priekšsacīkšu spēles.

$t1='latvija'; $t2='slovakija'; include "$includes_dir/projects/vancouver2010/delfistar/bestplayer5.inc"; ?>

Līdzīgi kā pirmajās divās spēlēs Vankūverā, Latvija neveiksmīgi iesāka arī šo maču. Jau pirmajā minūtēs slovāki iespieda Latvijas izlase aizsardzības zonā, un vairākas reizes valstsvienību glāba Masaļskis.

Trešajā minūtē nevajadzīgi asi pretinieku zonā nospēlēja Miķelis Rēdlihs, nopelnot noraidījumu. Slovākijas izlase vairākumu realizēja jau pēc 34 sekundēm – Masaļski ar spēcīgu metienu pārspēja Višņevskis.

Mačs turpinājās augstā tempā, notikumus laukumā diktēja slovāki, un tikai loģisks bija otrais vārtu zaudējums. Zednika metienu no zilās līnijas īsti neredzēja Masaļskis, un ripa ielidoja vārtu "devītniekā" – 0:2. Latvijas izlasei pirmajā periodā izdevās tikai pāris uzbrukumi un vienā no tiem 16.minūtē labākā izdevība bija Miķelim Rēdliham, taču slovāku vārtsargu Jaroslavu Halaku pārspēt neizdevās.

Neilgi pēc šīs epizodes slovāki guva jau trešos vārtus – šoreiz Masaļskis bija bezspēcīgs pēc Štumpela metiena. Tāpat kā pirmajās divās spēlēs, Latvija jau pirmajā periodā ievērojami zaudēja arī izdarīto metienu ziņā – pieci pret 13 metieniem.

Jau pēc pirmā perioda beigu signāla noraidījumu nopelnīja Krišjānis Rēdlihs, līdz ar to latvija mazākumā iesāka otro trešdaļu. Mazākumā pretubzsurkumā iespēja bija Mārtiņam Karsumam, kurš gan to neizmantoja, bet jau nākamajā uzbrukumā slovāki guva savus ceturtos vārtus – Štumpels apspēlēja divus Latvijas hokejistus, atdeva elegantu piespēli Hosam, kurš ripu raidīja jau praktiski tukšos Latvijas vārtos.

Slovāku ofensīva turpinājās arī pēc šiem gūtajiem vārtiem. Minūti pēc ceturtajiem zaudētajiem vārtiem savā zonā rupji kļūdījās Aleksejs Širokovs, ko izmantoja Handzušs – slovāku uzbrucējs apspēlēja Masaļski un palielināja slovāku pārsvaru līdz 5:0.

Pēc tam slovāki samazināja "apgriezienus", spēles gaita izlīdzinājās un ik pa brīdim uzbrukumus izveidoja arī Latvija. 13.minūtē laba iespēja bija Kasparam Daugaviņam, taču Halaku pārspēt viņam neizdevās. Brīdi vēlāk Latvija pirmo reizi spēlē ieguva skaitilisko vairākumu, izdevās slovākus iespiest viņu aizsardzības zonā, taču gūt vārtus Latvijai tā arī nespēja. Līdz perioda beigām Latvijas hokejisti turpināja aktīvāk darboties, tomēr Lauris Dārziņš, Miķelis Rēdlihs, Aleksandrs Ņiživijs un Mārtiņš Karsums savas iespējas nerealizēja.

Pēdējā trešdaļā, kad spēles uzvarētājs praktiski jau bija zināms, cīņa bija daudz līdzīgāka un komandas spēlēja brīvāk. Latvijas hokejisti izveidoja arī vairākas labas izdevības, bet tās kārtējo reizi palika neizmantotas. Perioda vidū divreiz Latvijai bija skaitliskais vairākums, taču arī tas palika neizmantots.

Toties divarpus minūtes pirms mača beigām slovāki izmantoja kārtējo savu izdevību – atkal ar spēcīgu metienu no zilās līnijas Masaļski pārspēja Baranka. Pēdējā minūtē, laikam, labākā izdevība mačā bija Latvijas izlasei – pretuzbrukumā Ņiživijs tomēr izdomāja piespēlēt Spruktam, kura metiens bija neprecīzs.

Olimpiskajā hokeja turnīrā Latvijas izlase vairs nevarēs palīdzēt aizsargs Guntis Galviņš, kurš iepriekšējā mačā pret Čehiju guva pleca traumu.

Atgādinām, ka turnīra pirmajā spēlē Latvija otrdien ar 2:8 zaudēja vienai no galvenajām favorītēm Krievijai, bet piektdien, zaudējot trīs vārtus mača pirmajās piecās minūtēs, ar 2:5 zaudēja Čehijai. Vēl šajā grupā trešdien Čehija ar 3:1 pieveica Slovākiju, bet ceturtdien Slovākija negaidīti pēcspēles "bullīšos" ar 2:1 uzvarēja Krieviju. B grupas pēdējā spēlē svētdien Čehija spēlēs pret Krieviju.

XXI Ziemas olimpiskajās spēlēs vīriešu hokeja turnīrā 12 komandas ir sadalītas trīs grupās. Vēl A grupā spēlē ASV, Šveice, Kanāda un Norvēģija, bet C grupā - Zviedrija, Somija, Baltkrievija un Vācija. Pēc priekšsacīkstēm visas komandas tiks sarindotas no 1.-12.vietai; katras apakšgrupas uzvarētāja un labākā no otro vietu ieguvējām nodrošinās sev vietu ceturtdaļfinālā, bet pārējās tiks sadalītas četros pāros un cīnīsies par tikšanu ceturtdaļfinālā.

Latvijas izlases sastāvs dalībai olimpiskajās spēlēs tika paziņots 29.decembrī un vēlāk izmaiņas netika izdarītas. Sastāvā tika iekļauti 12 uzbrucēji, astoņi aizsargi un trīs vārtsargi.

Starp rezervistiem kā pēdējie tika atstāti vēl Oļegs Sorokins un nesen NHL debitējušais Artūrs Kulda, tomēr Starptautiskās Olimpiskās komitejas hokeja turnīra nolikums neļāva veikt izmaiņas sastāvā, ja spēlētājs nav guvis traumu.

Gatavojoties olimpiskajām spēlēm, Latvijas komanda decembrī Rīgā divas reizes - 5:3 un 1:0 - pārspēja Dānijas valstsvienību, bet 11.februārī Frankfurtē pirms izlidošanas uz olimpiskajām spēlēm ar 2:5 piekāpās Vācijai.

Latvijas hokeja izlasei šīs ir trešās olimpiskās spēles. 2002.gadā Latvijas izlase ierindojās devītajā vietā, bet pirms četriem gadiem Turīnā priekšsacīkstēs Latvija nospēlēja neizšķirti ar ASV un tad piedzīvoja četrus zaudējumus, neiekļūstot ceturtdaļfinālā.

Latvijas izlases sastāvs:

vārtsargi - Edgars Masaļskis, Sergejs Naumovs, Ervīns Muštukovs
aizsargi - Arvīds Reķis, Georgijs Pujacs, Kārlis Skrastiņš,
Krišjānis Rēdlihs, Rodrigo Laviņš, Guntis Galviņš, Kristaps
Sotnieks, Oskars Bārtulis
uzbrucēji - Aleksandrs Ņiživijs, Herberts Vasiļjevs, Mārtiņš Cipulis, Mārtiņš Karsums, Jānis Sprukts, Ģirts Ankipāns, Aleksejs Širokovs, Miķelis Rēdlihs, Lauris Dārziņš, Armands Bērziņš, Gints Meija, Kaspars Daugaviņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!