Foto: F64
Latvijas kamaniņu braucējiem Andrim un Jurim Šiciem jau pēc salīdzinoši veiksmīgajiem treniņbraucieniem bijis mērķis olimpiskajās spēlēs nokļūt uz goda pjedestāla.

Foto galerija

"Pēc treniņiem mēs jau jutām un zinājām, ko mēs varam. Šī ir ātra trase un ātrās trasēs mums kamanas tiešām labi iet.. Vienkārši mēs negribējām par to runāt, jo var sanākt izbļaustīties un pēc tam ir čušs," žurnālistiem sacīja Juris Šics pēc sudraba finiša.

"Paies kāds laiks līdz sapratīšu, ka ir olimpiskais sudrabs. Tā ir tik fantastiska sajūta, ka vēl neaptveru to. Mēs uz to gājām, cīnījāmies, lai būtu uz pjedestāla, un te nu mēs esam," emocionāli sacīja sportists.

Jautāts, vai labi izdevies veikt abus braucienus, sportists smaidot atbildēja: "Labi braucieni ir tādi, kad abos esi pirmais." Savukārt, uz jautājumu, ko savā starpā brāļi runājuši pēc pirmā brauciena, kurā uzrādīts otrais rezultāts, viņš atbildēja, ka galvenais mērķis bijis saglabāt mieru. "Negribējām baigi domāt.. Doma bija vienkārša, izdarīt ko varam. Divi labi braucieni un pie labas sakritības arī medaļa," klāstīja Juris Šics.

Viņš atzina, ka arī viņu ietekmējusi traģēdija ar Gruzijas kamaniņbraucēju. "Šīs sacensības sākās traģiski. Tad, it kā, bija grūti.. Tu esi pazinis to cilvēku. Tu mēģini nedomāt.. Tagad pēdējās dienas bija daudz vieglāk," teica sportists.

Pēc traģēdijas pārceltā starta vieta sākumā brāļiem sagādājusi vilšanos. "Mēs cerējām, ka ar savu ātro kamanu mēs izvilksim lejasdaļu.. Pamēģinājām no lejas, sanāca starts, treniņos gājām pa labiem laikiem un beigās viss bija labi tāpat," klāstīja Šics.

Pēc viņa teiktā, pirmajā vietā austrieši Lingeri ierindojušies pelnīti. "Otro braucienu gan brāļi Lingeri no Austrijas nobrauca tiešām ļoti ātri. Šajā situācijā sudrabs bija maksimums, ko varējām izdarīt," viņš teica.

Juris Šics arī neslēpj, ka viņa sportiskās karjeras plānos ir arī nākamās ziemas olimpiskās spēles 2014. gada Sočos. "Mēs tikai ceļamies uz augšu! Mēs ceram, ka Latvijā būs tāda situācija, kad mēs varēsim uzturēt sevi, treneri. Ceram, ka būs finansējums, lai varētu strādāt tālāk, zinot, cik šobrīd grūti iet. Visādi var gadīties."

Viņš norādīja, ka brāļiem parocīgas ir divas trases - Čezānā un Vistlerā. "Šajās trasēs mums iet, kamana mums ir laba, citās trasēs ir ko strādāt. Pagaidām jāatrod tam visam finansējums," teica Šics.

Jautāts, vai sagatvošanās posmā izdevies izdarīt visu plānoto, olimpiskais vicečempions atbildēja apstiprinoši. "Galvenais bija izdarīt no savas puses.. Ja mums ir sudraba medaļa, tas nozīmē, ka esam strādājuši pareizajā virzienā," viņš teica.

Savukārt otrs brālis Andris Šics pēc finiša teica, ka īpaša stresa pirms otrā brauciena nav bijis. "Neko īpašu pirms pēdējā brauciena nerunājām. Visu kā parasti - izrunājām trasi, ko kurā vietā darīsim un tādas lietas," viņš teica. Uz žurnālistu norādi, ka tad jau "ar galvām un ausktasinību" brāļiem problēmu nav, Andris smaidīdams noteica: "Ja ir medaļa, tad jau laikam tā ir!".

Vaicāts, vai ir apmierināts ar abiem braucieniem, viņš atbildēja, ka kopumā jā, lai gan vienmēr var vēlēties visu izdarīt labāk.

Jau ziņots, ka brāļu Šicu duets Vistleras trasē izcīnija sudraba medaļu.

Par divkārtējiem olimpiskajiem čempioniem kļuva cits brāļu duets Andreass un Volfgangs Lingeri no Austrijas, kuri atkārtoja pirms četriem gadiem Turīnā izcīnīto panākumu.

Divu braucienu summā brāļu Šicu duets finišēja pēc minūtes un 22,969 sekundēm. Olimpiskajiem čempioniem Latvijas kamaniņu braucēji summā zaudēja 0,264 sekundes. Abus braucienus Šici veica bez acīm redzamām kļūdām. Pirmajā braucienā viņi bija otrie, no Lingeriem atpaliekot par 0,088 sekundēm, bet otrajā braucienā uzrādīja trešo labāko laiku.

Bronzas medaļas ieguva Vācijas sportisti Patriks Leitners un Aleksandrs Rešs, kuri pēc pirmā brauciena bija piektie, taču otrajā apsteidza Kristianu Oberštolcu/Patriku Gruberu no Itālijas, kā arī savus tautiešus Andre Floršucu/Torstenu Vustlihu. Sestie palika Kristians Nikums/Dens Džoje no ASV.

Otrs Latvijas divnieks - olimpisko spēļu debitanti Oskars Gudramovičs/Pēteris Kalniņš palika 12. vietā, otrajā braucienā spējot saglabāt pēc pirmā izcīnīto pozīciju. Aiz Latvijas divnieka palika pieredzējušais amerikāņu duets Marks Grimets/Braiens Martins, kuri pēc pirmā brauciena Latvijas jaunajiem sportistiem bija priekšā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!