Foto: F64
Latvijas kamaniņbraucējs Mārtiņš Rubenis uzskata, ka Olimpiskajās spēlēs labi veicis trīs braucienus no četriem, savukārt izcīnīto 11.vietu iepriekšējo - Turīnas - Olimpisko spēļu bronzas medaļnieks dēvē par likumsakarīgu.

Foto galerija

Savukārt par turpmākajiem plāniem sportā un Soču Ziemas Olimpiskajām spēlēm 2014.gadā Rubenis runā sev raksturīgā filozofiskā manierē.

"Pēdējais brauciens šodien bija labs, pirmais brauciens šodien nesanāca. Ja skatās reālo situāciju, augstāk es tikt nevarēju, es varēju nokrist zemāk. Par to, kā ir beigušās sacensības es esmu apmierināts," pēc ceturtā brauciena veikšanas žurnālistiem sacīja Rubenis.

Jautāts, kādēļ šajās Olimpiskajās spēlēs Turīnas medaļnieks ierindojies 11.vietā, viņš atbildēja ar pretjautājumu: "Kādēļ šobrīd nespīd saule, bet viņa ir aiz kalna?"

"Lielu pārākumu šajās sacensībās ieguva tie, kuriem bija labāks starts. Ja būtu braucieni no augšas, tā starpība būtu mazāka, būtu garāka trase un paspētu vēl pacīnīties, bet šeit augšas daļa ir ļoti lēzena. Ja startā zaudē daudz, tad atgūt praktiski līdz lejai nav iespējams," skaidroja Rubenis.

"Man liekas, ka viss ir tieši tik labi, cik var būt. Kāpēc mēs meklējam kaut kādus iemeslus? Vienkārši skaidrs, ka citi izdarījuši kaut ko vairāk un labāk," savu startu Olimpiskajās spēlēs rezumēja sportists.

Viņš šobrīd nevēlas atbildēt aģentūras BNS uz jautājumu, vai startēs nākamajās Ziemas Olimpiskajās spēlēs, kuras notiks pēc četriem gadiem Krievijā. "Man nav komentāru šajā virzienā". Lūgts precizēt, vai pieļauj iespēju beigt karjeru, viņš sacīja: "Iespējas ir vienmēr un dažādas. Un, kādas viņas dzīve dos rīt, tad redzēs, ko darīt tālāk.. Tās ir lietas, ka nāk un iet. Kad, kad nāks tā sajūta, kad tas ir jādara, tad tas ir jādara. Šobrīd es esmu šeit un labprāt aizietu paēst vakariņas."

Rubenis uzsver, ka kamaniņu sports viņam nebūt nav apnicis. "Galīgi nē. Ir tā jauki skatīties, kā tas viss notiek. Ja maziet piever acis un mēģina aizmirst to, kas notika pāris dienas atpakaļ šeit trasē, tad kopumā sporta veids ir ļoti baudāms, braucējiem noteikti," viņš teica.

"Katras sacensības, kurās es esmu startējis, es esmu mēģinājis to darīt pēc labākās sirdsapziņas, tik labi, cik es spēju to izdarīt. Rezultāti bijuši dažādi, ir bijušas reizes kad kaut kas likts uz svara kausiem vairāk kā rezultāts, bet katrā ziņā tas, ar kādu sirdi es braucu šeit uz Olimpiskajām spēlēm, tas bija veikt katru braucienu kā pēdējo. Tā arī gāju uz startu," teica Rubenis.

Tikmēr 35 gadus vecais Latvijas izlases kamaniņu braucējs Guntis Rēķis, kurš jau iepriekš paziņojis, ka pēc olimpiskajām spēlēm beidz sportista karjeru un pārceļas uz dzīvi Jaunzēlandē, atzina, ka Vistleras trasē viņam ir psiholiģiski grūti braukt.

Jautāts, vai traģēdija ar Gruzijas sportistu viņu ietekmējusi, Rēķis sacīja: "Protams, ka jā. Zinot, kā es pagājušajā gadā kritu, es domāju, man vienkārši paveicās. Jo es līdzīgi izpildījos. Es salauzu gan kamanas, gan ķiveri. Viegli nebija savākties. Kritu turpat, kur gruzīns.. Beigas pat neatceros." Viņš atzina, ka tīri psiholoģiski nespēj šajā trasē braukt. Visvairāk par to, ka viņš sveiks un vesels ticis līdz lejai priecājoties viņa mamma un sieva.

Pēc finiša viņš arī atkārtoti sacīja, ka šīs viņam bijušas pēdējās starptautiskās sacensības, vēl tikai esot plānots starts Latvijas Olimpiādē. Tāpat viņš pastāstīja, ka biļete uz Jaunzēlandi jau esot abiem ar sievu kabatā. "Izlidojam 16.martā, savā vārdadienā," smaidot sacīja Rēķis. Viņš nevēlējās atbildēt uz jautājumu, uz cik ilgu laiku viņš pamet Latviju, vien noteica, ka "droši vien, uz ilgu laiku".

Viņš arī sacīja, ka īsti nav sanācis piešauties starta pārcelšanai zemāk. "Es domāju, ka man kādu nedēļu vēl vajadzēja, man laikam pielec lēnāk kā citiem, bet tā viss izdevās. Augša ir lēna, es tik filigrāni nemāku braukt, bet prieks, ka izdevās tieši pēdējais brauciens," sacīja Rēķis.

Jautāts par karjeras labākajiem sasniegumiem, sportists sacīja, ka tādu bijuši vairāki. Viņš arī nevienu brīdi nenožēlojot 24 kamaniņu sportam ziedotos gadus. "Viens no brīžiem, kas Latvijā varētu būt, ir astotais Latvijas čempiona tituls, kādu laiku atpakaļ. Tad pēdējās divās sezonās trešā vieta stafetē, kur es arī ņēmu dalību drusku. Nu, lielās medaļas, visas, kas bijušas, bijušas stafetē."

Rēķis pieļauj, ka varētu palikt sportā un kļūt par treneri, taču konkrēti par nākotnes plāniem viņš izteicās atturīgi.

Lēmumu pārceļot uz Jaunzēlandi Rēķis sarunā ar aģentūru BNS iepriekš nosauca par neatgriezenisku, taču piebilda, ka vēl nav skaidrs, vai aizbrauc uz visiem laikiem, vai nākotnē tomēr varētu Latvijā atgriezties. Doma par aizbraukšanu Rēķim kopā ar sievu bezdarbnieci nobriedusi aptuveni pusgada laikā, dzimtenē nesaskatot nākotnes perspektīvas ne sportā, ne citās dzīves izpausmēs.

Kopā ar sievu Rēķis izveidojis mājaslapu aizbraukt.lv, kur par maksu iespējams iegūt informāciju par darba iespējām dažādās valstīs. Taču nopelnīt ar mājaslapu nav iespējams, turklāt tā prasa papildu naudu, kas nepieciešama nodokļiem un dažādu izmaksu segšanai, toreiz paskaidroja Rēķis.

"Neredzu Latvijā nākotni jebkurā nozarē," sacīja Rēķis. Jaunzēlandi viņš nodēvēja par vienu no labklājības ziņā vislabvēlīgākajām valstīm, kur cilvēki atšķirībā no Latvijas ir atsaucīgi un smaidīgi. Rēķis gan neuzskata Jaunzēlandi par paradīzi un sagaida, ka arī tur varētu neklāties viegli. Līdz šim ne reizi tālajā Okeānijas valstī viņš vēl nav viesojies.

Savukārt Inārs Kivlenieks atzina, ka šīs sesonas rezultāti, tostarp izcīnītā 18.vieta olimpiskajās spēlēs, motivē viņu nākamajās sezonās cīnīties par augstākiem sasniegumiem.

Vērtējot savu startu olimpiskajās spēlēs, sportists žurnālistiem sacīja, ka, viņaprāt, visus četrus braucienus bīstamajā Vistleras trasē veicis bez lielām kļūdām.

"Man nebija tādas lielas kļūdas. Visi četri braucieni bija diezgan labi, diemžēl, rezultāts nav tāds, kādu es pats vēlējos. Acīmredzot, neslīd pietiekami labi. Pats jutos labi, nekādas problēmas ar veselību nav," sacīja sportists, atzīstot, ka nav gaidījis tik lielu rezultāta starpību ar līderiem. Spriežot pēc treniņu rezultātiem, viņam šķitis, ka sacensībās klāšoties labāk.

"Varbūt treniņos līderi slēpās. Domāju, ka desmitnieks bija reāls, tomēr esmu kur esmu. Iespējams, ka slidai kaut kas nav pareizi uztaisīts, visas sezonas garumā dīvaini man tie braucieni. Treniņos viss labi, sacensībās kaut kas nav.. Varbūt pats sacensības saspringstu, nevaru nobraukt tā kā vajag," pārdomās dalījas sportists.

Viņš arī atzīst prieku, ka izdevies kvalificēties olimpiskajām spēlēm, taču gandarījuma par rezultātu neesot. Jautāts par plāniem nākamajām olimpiskajām spēlēm 2014.gadā Sočos, viņš atbildēja īsi un kodolīgi: "Par Sočiem mēs vēl domāsim".

Rubenis Vistleras trasē svētdien Vankūveras ziemas olimpiskajās spēlēs ieņēma 11. vietu. Kivlenieks ieguva 18. vietu, bet Rēķis savas pēdējās olimpiskajās spēlēs - 26. vietu.

Dubultuzvaru izcīnīja Vācijas kamaniņu braucēji. Zeltu ieguva 20 gadus vecais Felikss Lohs, sudrabu Dāvids Mellers. Trešais palika divkārtējais olimpiskais čempions, itālietis Armīns Cēgelers.

Četru braucienu summā Rubenis zaudēja Loham 2,583 sekundes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!