Foto: LETA
Latvijas vieglatlēte Ineta Radeviča, kura piektdien paziņoja par sportistes karjeras beigām, turpmāk vairāk laika veltīs ģimenei, intervijā portālam "Delfi" pastāstīja pati Radeviča.

Atgādinām, ka piektdien Radeviča trešo gadu pēc kārtas tika atzīta par Latvijas labāko sportisti, un, saņemot balvu, emocionālā uzrunā viņa paziņoja par karjeras beigām.

"Pēdējo reizi saņemot gada labākās sportistes balvu man bija ļoti liels satraukums, bet tajā pašā laikā es apzinājos, ka tas ir jauns sākums," teica 31 gadu vecā tāllēcēja. "Pieņemot šo lēmumu, es ne reizi nebiju bēdīga. Tie vārdi, kurus es teicu ceremonijā, izklausījās skumji, bet es tiešām esmu laimīga par jaunu sākumu, un esmu tam gatava. Es sekošu līdzi jauno sportistu sacensībām un priecāšos par viņu panākumiem, skatoties no malas."


Tomēr Radeviča pirms tam neizslēdza, ka varētu aizvadīt vēl vienu sezonu. Viņa pat aizvadīja piecu nedēļu treniņnometni ASV, tomēr ceļā mājup viņa pieņēma galējo lēmumu.

"Bija grūti pieņemt lēmumu par karjeras beigšanu. Es saņēmu trīszvaigžņu ordeni, saņēmu lielu atbalstu no cilvēkiem, kuri cerēja, ka es turpināšu. Kaut arī lēmumu es biju pieņēmusi, es negribēju pievilt savus atbalstītājus, un domāju, ka es varu turpināt," stāstīja nu jau bijusī sportiste. "Tāpēc es braucu uz treniņnometini ASV, kur piecas nedēļas pavadīju trenējoties. Ceļā mājup es ieraudzīju kā mans dēls lidmašīnā spēlējas ar kādu meitenīti. Viņš pajautāja, kad man būs māsiņa vai brālītis, un es nodomāju, ka līdzjutēji man piedos, ja neturpināšu. Pirms tam es domāju startēt līdz nākamā gada pasaules čempionātam Maskavā."

2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs Radeviča ierindojās ceturtajā vietā, tikai par vienu centimetru atpaliekot no goda pjedestāla, viņa atzina, ka pati to nav ļoti pārdzīvojusi.

"Man jau iepriekš šķita, ka cilvēkus tas uztrauca vairāk par mani. Es par to tik ļoti nepārdzīvoju, jo mans vīrs bija klāt. Viņš ar savu padomu, mīlestību un atbalstu palīdzēja man to pārdzīvot. Sievietei apzināties to, ka ir ģimene, kas atbalsta un mīl, ir ļoti svarīgi," uzsvēra Radeviča.

Nākamajā gadā viņa turpinās dzīvot Maskavā, jo viņa turpina studijas informācijas akadēmijā, kurā apgūst starptautiskās attiecības. "Es labprāt pārceltos uz Rīgu, bet man vēl gads jāmācas informācijas akadēmijā, tāpēc šogad tas nenotiks. Es domāju, ka tuvākajā nākotnē nav labākas vietas par Latviju, kur audzināt bērnus."

Radeviču vieglatlētikas treneres karjera īsti nesaista, tomēr viņa neliegs padomu jaunajiem sportistiem.

"Es ar lielāko prieku dalītos savā pieredzē ar jaunajiem sportistiem, bet neesmu pārliecināta, ka vēlos to darīt profesionālā līmenī. Es savai valstij biju noderīga kā sportiste, un pēc izglītības iegūšanas ceru, ka varēšu būt noderīga arī citā jomā."

Kā atzina bijusī tāllēcēja, tad viņai pēc karjeras noslēgšanas visvairāk pietrūks līdzjutēji.

Radeviča ir 2010.gadā kļuva par Eiropas čempioni tāllēkšanā, bet 2011 gada pasaules čempionātā ieguva bronzas medaļu. Tāpat viņai pieder Latvijas rekords tāllēkšanā, kas ir 6,92 metri.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!