Foto: Reuters/Scanpix

ASV Antidopinga aģentūra (USADA) izvirzījusi oficiālas apsūdzības leģendārajam riteņbraucējam, septiņkārtējam "Tour de France" uzvarētājam Lensam Ārmstrongam, tādējādi draudot atņemt riteņbraukšanas leģendai visas izcīnītās uzvaras, vēsta "Associated Press".

Ja lietā pierādīs Ārmstronga vainu dopinga pārkāpumus, tad leģendārajam sportistam draud mūža diskvalifikācija no sporta. Jau šobrīd izvirzītās apsūdzības liedz Ārmstrongam piedalīties triatlona sacensībās, kurās viņš startē pēc riteņbraucēja karjeras beigšanas.

Ārmstrongs jau izplatījis paziņojumu, kārtējo reizi noliedzot savu vainu. Ārmstrongs uzskata, ka jaunās apsūdzības ir "bez pamata" un izvirzītas tikai aiz spītības.

Dopinga ēna pār Ārmstrongu ir jau kopš 1999.gada, taču joprojām viņa vaina nav pierādīta. Februārī ASV prokuratūra izbeidza divus gadus ilgušo lietu pret Ārmstrongu un sportistam noņēma visas apsūdzības, tomēr USADA turpināja savu izmeklēšanu.

Tagad USADA oficiālā 15 lappušu garā vēstulē informējusi riteņbraucēja pārstāvjus par izvirzītajām apsūdzībām. USADA savā vēstulē apsūdzības izvirzījusi vēl vairākiem Ārmstronga komandas darbiniekiem, kuri bijuši līdzās sportistam pārkāpumu brīžos.

Atšķirībā no prokuratūras, USADA nedraud ar krimināllietu, bet gan apgalvo, ka ir bijusi "sniegumu uzlabojošu vielu lietošana". Jaunajā lietā USADA ir ieguvusi vairākus pierādījumus, arī no 1996.gada. Tāpat no jauna izvirzītas apsūdzības par Ārmstronga pārkāpumiem 2009. un 2010.gados, kad viņš pēc atgriešanās sportā piedalījās prestižajā daudzdienu velobraucienā "Tour de France". USADA rīcībā esot Ārmstronga asins paraugi, kuros skaidri redzams, ka veiktas "asins manipulācijas, arī EPO lietošana un/vai asins pārliešana".

"Associated Press" rīcībā nonākušajā USADA vēstulē Ārmstrongs tiek vainots EPO, testosterona, augšanas hormonu un steroīdu lietošanā, kā arī asins pārliešanā. Tāpat riteņbraukšanas leģendu vaino citu sportistu mudināšanā pārkāpt likumu.

USADA pierādījumus ieguvusi citu lietu ietvaros. USADA apgalvo, ka vairāki Ārmstrongam tuvu stāvoši cilvēki ir gatavi liecināt, ka redzējuši sportistu lietojam dopingu vai arī viņš to mudinājis darīt. USADA ir pārliecināta, ka iegūs šo vārdā neminēto cilvēku oficiālas liecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!