Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Lai pieliktu intriģējošu punktu aizejošajam sporta gadam un sveiktu mūsu valsts izcilākos gada sportistus, trenerus un komandas, kā arī atzīmētu spilgtākos sporta notikumus, Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) jau septīto reizi rīko nozīmīgāko sporta balvu pasniegšanas ceremoniju Latvijas Gada balva sportā 2011.

Svinīgā ceremonija notiks šā gada 22. decembrī kinoteātrī "Splendid Palace" ar tiešraidi Latvijas Televīzijas 1.kanālā un Latvijas Radio.

2011. gads Latvijas sportā bijis spožām uzvarām un izciliem panākumiem bagāts, virkne sporta notikumu satricināja un lika straujāk sisties līdzjutēju un arī sporta sabiedrības sirdīm, vienoties prieka un traģisku zaudējumu asarās. Starp gada spilgtākajiem notikumiem noteikti minams skeletonista Martina Dukura triumfa gājiens Pasaules un Eiropas čempionātos un uzvara Pasaules kausa izcīņā, ievērības cienīgs bijis šarmantās un talantīgās tāllēcējas Inetas Radevičas sniegums pasaules čempionātā vieglatlētikā, kas vainagojās ar izcīnīto bronzas godalgu - Latvijas vieglatlētikai pirmo medaļu šāda līmeņa sacensībās kopš valstiskās neatkarības atgūšanas. Taču nedrīkst aizmirst, ka šis gads mums nesis arī smagus zaudējumus un traģēdijas, diemžēl Latvijas sporta līdzjutējus vairs nepriecē dzelzsvīra Kārļa Skrastiņa sniegums hokeja laukumā, aizsaulē aizgājusi Latvijai pirmā Olimpiskā čempione Inese Jaunzeme, arī Rīgas mēra Nila Ušakova dramatiskais pusmaratona skrējiens raisījis plašas diskusijas sabiedrībā.


Ņemot vērā šos notikumus, Latvijas Gada balvas sportā 2011 ceremonijas režisors Viesturs Kairišs pasākuma mākslinieciskajā daļā iecerējis uzsvērt sporta triumfu pār grūtībām, kur caur konkrētu cilvēku pieredzi un muzikālajiem priekšnesumiem apliecinās sporta pozitīvo lomu cilvēku dzīvē un izaugsmē.

Arī šogad Latvijas Gada balvu sportā saņems uzvarētāji 13 nominācijās, kur pretendentus izvirzīs Latvijas Sporta federāciju padomes un Latvijas Olimpiskās vienības pārstāvji, kā arī Latvijas sporta žurnālisti, bet balvu ieguvējus noteiks īpaši veidota žūrijas komisija.

Nominācijā "Gada sporta skolotājs" uzvarētāju noteiks Izglītības un zinātnes ministrija, kas jau šobrīd aicina izglītības iestādes līdz 7.novembrim pieteikt savus sporta skolotājus konkursam uz gada labākā titulu.

Savukārt ikvienam sporta atbalstītājam no 21. novembra līdz 19. decembrim būs iespēja uzsākt balsojumu par gada populārāko sportistu vai sportisti portālā Delfi un Olimpiade.lv, kas tradicionāli noslēgsies Latvijas Televīzijas tiešraides laikā, balsojot par trīs finālistiem.

Latvijas Gada balva sportā 2011 nominācijās.
1. Labākais Latvijas sportists.
2. Labākā Latvijas sportiste.
3. Labākais/-ā tehnisko sporta veidu sportists/-e (šajā nominācijā tiek izvirzīti auto/moto un ūdensmoto sportisti – autošosejā, formulā, rallijā, motosportisti šosejā, krosā, enduro, spīdvejā u. c.).
4. Labākais Latvijas treneris (Latvijas treneri, kuri strādā ar Latvijas sportistiem vai komandām).
5. Labākā Latvijas sporta spēļu komanda.
6. Labākā Latvijas komanda individuālajos sporta veidos.
7. Gada uzlecošā zvaigzne (jaunais sportists/-e, kas 2011. gadā pieteicis sevi ar izciliem rezultātiem individuālajos vai komandu sporta veidos. Netiek izvirzīti iepriekšējos gados uzvarējušie sportisti šajā kategorijā).
8. Gada sporta notikums Latvijā (sporta pasākums/notikums, kas būtiski paaugstinājis sporta popularitāti Latvijā; sportistu komandu, treneru vai menedžeru darbs, kas būtiski popularizējis sportu Latvijā).
9. Paraugs sportā (izvirza Latvijas Olimpiešu klubs, uzvarētāju apstiprina žūrija).
10. Gada sporta skolotājs (izvirza un nosaka LR Izglītības un zinātnes ministrija).
11. Latvijas Paralimpiskās komitejas speciālbalva (izvirza un nosaka Latvijas Paralimpiskā komiteja).
12. Mūža ieguldījums Latvijas sportā (cilvēks, kurš ar savu darbu mūža garumā visvairāk veicinājis sporta attīstību un popularitāti Latvijā. Izvirza un apstiprina žūrija).
13. Latvijas populārākais/-ā sportists/-e – internetā izvirza Latvijas iedzīvotāji. Skatītāju balsojumā televīzijas tiešraidē tiek noteikts viens/-a populārākais/-ā sportists/-e.
Ceremonijā pasniegts arī Latvijas Televīzijas 7.kanāla redakcijas speciālbalvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!