Foto: F64
Latvijas Svarcelšanas klubu apvienība (LSKA), kas ir oficiāli atzītā svarcelšanas organizācija Latvijā un pārstāve Starptautiskajā svarcelšanas federācijā (IWF), par patvaļīgu sportistu pieteikšanu un dalības organizēšanu starptautiskajās sacensībās bez LSKA atļaujas līdz nākamā gada 31.maijam diskvalificēja Eduardu Andruškeviču, kurš ir Latvijas labākā svarcēlāja Viktora Ščerbatiha treneris.

Par to vortālu "Delfi Sports" informēja LSKA pārstāve Kristīne Zīlīte.

Kā norādīts LSKA paziņojumā, Andruškevičam līdz ar to ir liegts pārstāvēt LSKA kā trenerim vai delegātam jebkādās svarcelšanas sacensībās, kurās tiek pārstāvēta un vai tās organizē LSKA, t.sk. vietējās un starptautiskās. Ja konflikts netiks atrisināts, Andruškevičs nevarēs palīdzēt Ščerbatiham pasaules čempionātā, kas novembrī risināsies Dienvidkorejā.

Pamatojoties uz augstākminēto un faktu, ka vienlaicīgi LSF dibinātāji un amatpersonas Viktors Ščerbatihs un Eduards Andruškēvičs ir arī LSKA juridiskie biedri un pārstāv Sporta klubu "Dobeles atlēts", kas iestājoties biedrībā Latvijas Svarcelšanas Klubu Apvienība (LSKA), ir apņēmušās ievērot LSKA statūtus, darbības principus, iekšējās kārtības noteikumus un citus noteikumus, taču savā darbībā klaji tos pārkāpj un darbojas pretrunā ar tiem, LSKA valde nesaskata nekādu turpmākās sadarbības iespēju ar šādu LSKA juridisko biedru un tā pārstāvjiem, tāpēc šī gada 07.novembra valdes sēdē tika nolemts izslēgt Sporta klubu "Dobeles atlēts" no biedrības "Latvijas Svarcelšanas Klubu Apvienība" biedru saraksta.

LSKA neapmierinātību izraisījusi Ščerbatiha un Andruškeviča dibinātā Latvijas Svarcelšanas federācija (LSF), kas arī ir uzsākusi aktīvu cīņu par atzītās svarcelšanas sporta federācijas statusu Latvijā.

LSKA valdes priekšsēdētājs Aivars Ritenieks norāda, ka "LSF pārstāvji Viktors Ščerbatihs un Eduards Andruškēvičs darbojas pretrunā jebkādiem LSKA principiem un, savā darbībā izmanto visus legālos un nelegālos līdzekļus, tādējādi klaji diskreditējot LSKA un mazinot LSKA uzticību saviem biedriem un citām saistītajām personām". Tāpat LSKA nosoda Ščerbatiha darbību, jo viņš ir Saeimas deputāts un "saskaņā ar Deputātu ētikas kodeksu, tā darbībai jābalstās uz uzticību un lojalitāti pret Latvijas tautu un valsti atbilstoši Satversmei un dotajam solījumam".

LSKA uzskata, ka "visas darbības, kuras Viktors Ščerbatihs ir izvērtis esošo LSKA juridisko biedru pašvaldībās, mēģinot ietekmēt to pārstāvju lēmumus, kā arī attiecībās ar LOK un starptautiskajām iestādēm, liecina par pretējo". LSKA kā piemēru min faktu, ka LSF pārstāvji "bez jebkāda juridiska un tiesiska pamata pasludinājuši savu biedrību par atzīto svarcelšanas federāciju Latvijā un iesnieguši LSF datus izvietošanai Starptautiskās Svarcelšanas federācijas (IWF) mājas lapā - www.iwf.net, tādējādi publiski ignorējot faktu, ka LSKA ir izsniegta Sporta federācijas atzīšanas apliecība, kas apliecina, ka tikai un vienīgi LSKA ir tiesības vadīt un koordinēt svarcelšanas darbību gan Latvijā, gan ārpus tās, kā arī nodrošināt Latvijas pārstāvību starptautiskajās svarcelšanas organizācijās un sacensībās".

LSKA valde šobrīd visas domstarpības ar IWF pārstāvjiem ir novērsusi, pateicoties Latvijas Sporta federāciju padomei, kas palīdzēja šo pārpratumu ar IWF atrisināt izsniedzot oficiālu vēstuli par LSKA statusu.

Tāpat Andruškevičam un LSF tiek pārmests, ka bez LSKA ziņas tās vārdā dalībai Eiropas U-23 čempionātā Polijā tika pieteikti trīs Latvijas sportisti Iļja Menšikovs, Vitālijs Kovtuns un Mihails Semjonovs, kas patvaļīgi piedalījās čempionātā. Šāda darbība ir pretrunā ar Sporta likuma 16.panta noteikumiem, proti, "Sportistu dalību starptautiskajās sporta sacensībās organizē attiecīgajā starptautiskajā sporta organizācijā pārstāvētā Latvijas sporta federācija".

Ņemot vērā, ka ne no trenera, ne no sportistiem netika saņemti paskaidrojumi, LSKA valde nolēma izteikt visiem trijiem sportistiem rājienu un noteica, ka atkārtota šāda pārkāpuma gadījumā sportistiem tiks noteikta viena gada diskvalifikācija. Savukārt, par patvaļīgu minēto sportistu pieteikšanu un dalības organizēšanu šajās starptautiskajās sacensībās LSKA valde trenerim Eduardam Andruškēvičam noteica aizliegumu pārstāvēt LSKA kā trenerim vai delegātam jebkādās svarcelšanas sacensībās, kurās tiek pārstāvēta un vai tās organizē LSKA, t.sk. vietējās un starptautiskās, līdz 2010.gada 31.maijam.

Tāpat LSKA nolēmusi no organizācijas izslēgt sporta klubu "Dobeles atlēts", kura pārstāvji arī ir Ščerbatihs un Andruškevičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!