Foto: Saeimas administrācija
Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretārs Mareks Gruškevics, Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) prezidents Kirsans Iljumžinovs un Latvijas Šaha federācijas prezidents Pēteris Šmidre pirmdien parakstīja trīspusēju memorandu (nodomu vēstuli) par sadarbību šaha sporta attīstībā izglītības sistēmā.

"Šodien vienojāmies par trīspusēju sadarbību un tā būs atbalsts Latvijas bērnu un jauniešu intelektuālā potenciāla attīstībai. Ne velti šahs ir izturējis laikmetu pārbaudi, jo tas veicina domāšanas disciplīnu, koncentrēšanās spēju, attīsta stipru gribu, analītiskās prasmes un trenē atmiņu. Šīs personiskās kvalitātes ir būtiskas katram cilvēkam, tāpēc šodien trīspusēji apliecinām sadarbību šaha attīstībai bērnu un jauniešu vidū, lai veicinātu gudras sabiedrības un izcilu šahistu veidošanos," akcentē Gruškevics.

Memorandā uzsvērts, ka šaha sports ir bērniem no jebkuras sociālās grupas pieejama spēle, kura var veicināt sociālo integrāciju, cīņu pret diskrimināciju un atkarībām un noziedzības līmeņa samazināšanos. Šahs sniedz lielu pievienoto vērtību arī personības attīstībā, uzlabojot bērnu koncentrēšanās spējas, pacietību un neatlaidību, attīsta radošuma izjūtu, intuīciju, atmiņu, kā arī analītiskās un lēmumu pieņemšanas prasmes.

Šodien parakstītais memorands paredz visām pusēm kopīgi veicināt šaha attīstību un popularizēšanu Latvijas izglītības sistēmā, uzturēt pušu sadarbību, apsvērt specifiskas sadarbības formas un apspriest vienošanos par sadarbības iespējām šaha jomā.

FIDE prezidents Iljumžinovs savas vizītes ietvaros pirmdien tikās ar Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu un Sporta apakškomisijas priekšsēdētāju Ivanu Klementjevu.

Saeimas priekšsēdētāja, ar Iljumžinovu izstaigājot Saeimas namu, pastāstīja par Latvijas ilggadīgajām šaha spēles tradīcijām un mūsu valsts sportistu panākumiem starptautiskajos turnīros. Latvijas ieinteresētību šaha spēles popularizēšanā sarunā ar Starptautiskās Šaha federācijas prezidentu pauda arī Klementjevs.

"Interese par šahu ir liela, un valsts kopā ar pašvaldībām domā par atbalstu šaha kustības attīstībai. Tas ir salīdzinoši lēts sporta veids, taču dod jūtamu impulsu bērnu un jauniešu intelektuālajā attīstībā," teica Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs, raksturojot, ka tiek apsvērta arī atsevišķas ēkas celtniecība šaha skolas vajadzībām.

Iljumžinovs informēja, ka viņa vadītā federācija dažādu valstu galvaspilsētās jau atbalstījusi tādu namu būvniecību, kas speciāli paredzētas šaha popularizēšanai un turnīru rīkošanai. Šo ēku arhitektūrā tiek izmantoti šaha laukuma vai šaha figūru motīvi, un šīs vizītes ietvaros detalizētāk tiks apspriesta iecere arī par šāda nama celtniecību Rīgā, pauda federācijas prezidents.

"Krievijas Federācijas Kalmikijas republikā, šahu visās skolās ieviešot kā neatņemamu izglītības sastāvdaļu, panākti vērā ņemami uzlabojumi skolēnu sekmēs un kopējā teritorijas attīstībā," stāstīja Iljumžinovs, raksturojot, ka viņa mērķis ir panākt, lai šahu spēlētu viens miljards pasaules iedzīvotāju.

Sarunā piedalījās arī Latvijas Šaha federācijas prezidents Pēteris Šmidre, kuru Klementjevs aicināja gatavot budžeta pieteikumu, lai pretendētu uz valsts atbalstu, kad janvārī Izglītības un zinātnes ministrija lems par sportam paredzētā finansējuma sadali.

Pārrunājot Latvijas Šaha federācijas darbību, P.Šmidre informēja, ka pēc vairāku gadu pārtraukuma Latvijā iecerēts organizēt starptautiskus turnīrus un viņš sācis apzināt iespējas šaha attīstībai piesaistīt lielāku privāto sponsoru atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!