Šveicietis Rodžers Federers svētdien fantastiskā, spraigā cīņā triumfēja Vimbldonas tenisa čempionātā, izcīnot savu 15.”Grand Slam” titulu un kļūstot par visu laiku izcilāko tenisistu šajā rādītājā.

Vimbldonas čempionāta finālā Federers četru stundu un 14 minūšu ilgā cīņā ar 5-7, 7-6 (8:6), 7-6 (7:5), 3-6, 16-14 pieveica amerikāni Endiju Rodiku.

Tāpat Federeram šis bija sestais tituls Vimbldonā, un pēc šī panākuma viņš atgriezīsies pasaules tenisa ranga tronī.

Federers visā mačā izmantoja tikai vienu „breikpunktu”, taču tas bija liktenīgs un čempiona titula vērtē. Pirmajā setā 11.geimā Federeram bija četrreiz iespēja lauzt pretinieka servi, taču Rodiks atspēlējās, bet nākamajā geimā paņēma Federera servi un uzvarēja pirmajā setā. Otrajā setā Rodiks jau bija tuvu panākumam „tie break” izspēlē, izvirzoties vadībā ar 6-2, taču tenisa karalis Federers fantastiskā kārtā atspēlējās no šīs smagās situācijas un uzvarēja ar 8:6.

Arī trešajā setā abi tenisisti savas serves neatdeva un „aizspēlējās” līdz „tie break” izspēlei. Šoreiz šveicietis jau izvirzījās drošā vadībā (5:1, 6:3), bet Rodiks divus „setpunktus” atspēlēja. Tomēr ar trešo piegājienu šveicietis uzvarēja setā. Ceturtajā setā ceturtajā geimā Federers servējot pieļāva vairākas kļūdas, ļaujot Rodikam lauzt servi un izvirzīties vadībā ar 3-1. Amerikāņu tenisists vadību setā neatdeva un uzvarēja setā, panākot izlīdzinājumu visā mačā.

Izšķirošajā setā abi tenisisti parādīja fantastisku sniegumu un neļāva pretiniekam cerēt uz serves laušanu. Tomēr 30.geimā Rodiks neizmantoja iespēju uzvarēt, bet Federers izmantoja vienīgo iespēju – Rodika sitiens izlidoja autā un šveicietis varēja līksmot.

Pirms Vimbldonas čempionāta Federeram un leģendārajam amerikānim Pītam Samprasam, kurš klātienē Vēroja finālu, bija pa 14.uzvarām „Grand Slam” turnīros vienspēlēs.

Pēc triumfa pasaules tenisa karalis atzina, ka veiksme bijusi viņa pusē. „Endij, esmu pārliecināts, ka tu te vēl atgriezīsies un izcīnīsi titulu. Bet šodien veiksme bija manā pusē. Ir fantastiska sajūta, atgūstot šo trofeju. Tas ir neticams mirklis manā karjerā. Un paldies Pītam [Samprasam], ka viņš atbrauca šodien.”

Savukārt, runājot par rekordu, Federers atzina, ka tas nav bijis viņa mērķis. „Tas nav mērķis, ko bērnībā var iedomāties. Tas notiek karjers laikā. Bet es nespēlēju tenisu, lai sasniegtu rekordus, un tas arī nenozīmē, ka tagad beigšu spēlēt. Ceru šeit atgriezties un aizvadīt vēl dažas labas spēles.”

Šveicietis arī novērtēja to, ka atgriežas pasaules tenisa tronī. „Es apzinos, ka Rafaels Nadals nespēlēja, bet traumas ir spēles sastāvdaļa. Taču tāpat esmu ļoti priecīgs, ka atkal būšu pirmā rakete pēc šī – īpašā - titula izcīnīšanas.”

Federeru kā vienu no visu laiku izcilākajiem tenisistiem raksturoja Samprass, kuram tagad nākas atdot panākumiem bagātākā tenisista laurus. „Tas bija fantastisks fināls. Rodžers ir izcils čempions, pelnījis čempiona titulu. Fināls patiešām bija episks. Bet viņš [Federers] var uzvarēt vēl arī 17., 18.”Grand Slam” titulu, ja būs vesels. Viņš ir paraugs. Viņš spēlē, kā man patīk, maz kļūdās. Viņš tik augstā līmenī spēlē tik viegli un nepiespiesti. Viņam ir visas īpašības – un viņam ir ticība. Viņš ir leģenda un ikona tenisā.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!