Foto: LETA
Latvijas vadošajam tenisistam Ernestam Gulbim 23 gadi palika dienā, kad viņš ASV atklātā tenisa čempionātā pirmajā kārtā uzvarēja krievu Mihailu Južniju, bet pēc tam sniedza interviju ietekmīgajam laikrakstam "The New York Times", kurā atzina savas iepriekšējos gados izdarītās kļūdas un veltīja atzinīgus vārdus savam jaunajam trenerim.

"The New York Times" atgādina, ka Gulbis ir bijis pazīstams kā viens no lielākajiem ballīšu cienītājiem tenisa aprindās, naktsklubu apmeklētājiem līdz rīta gaismai, tāpat kā slavens ar rakešu laušanu, taču tagad parādījis sevi pilnīgi jaunā gaismā.

"Esmu izdarījis visas iespējamās nevajadzīgās lietas, ko vien tenisista karjerā var izdarīt," atzīst Gulbis. "Bet esmu ļoti laimīgs, ka esmu paspējis izdarīt visas kļūdas, ko esmu izdarījis. Tas ir vajadzīgs, lai visu saprastu. Tās bija manas kļūdas, ne citu un esmu no tām mācījies."

"Kļūdas bija vienkāršas. Pēc labi aizvadīta turnīra ir brīva nedēļa. Laiku var pavadīt dažādi - katru dienu doties stundu ilgā skrējienā vai doties uz svaru zāli. Bet var arī neko nedarīt, ko es izvēlējos. Var ēst un dzert, ko vien vēlies un nakti negulēt. Šādi nodzīvojot vienu nedēļu 17 gadu vecumā to var arī nejust. Bet 22 gados to jau sajūt un tāpēc vairs spēle tika labi nevedas."

Nācis no turīgas ģimenes, Gulbis vairākus gadus bija ieguvis "starptautiska pleiboja" tēlu. Pēc uzvaras pār Rafaelu Nadalu "Masters turnīrā Romā pagājušajā gadā viņš nekavējoties lidoja uz Rīgu, kur ieradās vienos naktī un kopā ar draugiem tūlīt devās uz naktsklubu. Laikraksts atgādina, ka 2009. gadā Gulbis vienu nakti bijis spiests pavadīt arī Stokholmas cietumā, kas tika nosaukts par pārpratumu. Pēc nelielas soda naudas samaksāšanas, viņš tika atbrīvots, lai piedalītos "Stockholm Open".

Vārdu Ernests, tenisists ieguvis par godu rakstniekam Ernestam Hemingvejam. Viņa tēvs, Ainārs Gulbis nereti piešķir savu privāto lidmašīnu, lai dēls samazinātu laiku ceļojot starp turnīriem. Viņa māte Milena ir aktrise, viens vectēvs [Alvils Gulbis] spēlējis basketbolu PSRS izlasē, otrs [Uldis Pūcītis] režisors, norāda The New York Times".

"Es nespēlēju tenisu naudas dēļ, bet man vajadzīgs darbs. Es nevēlos dzīvot citiem uz kakla," saka Gulbis. Viņš nenoliedz, ka nolēmis uzlabot savu uzvedību ārpus korta un nopietnāk trenēties, kādēļ trenera darbam pa vasaru ticis nolīgts bijušais profesionālis no Argentīnas Giljermo Kanjass.

33 gadus vecais Kanjas ir pazīstams ar savu nopietno attieksmi pret sportu laikā, taču bija spiests izciest 15 mēnešu diskvalifikāciju par pozitīvu dopinga testu. "Arī man ir slikta reputācija, kāpēc mēs esam atbilstoši viens otram. Es nekad neklausos, ko kāds saka ar kādu. Es neuztraucos par to."

Gulbis ļoti atzinīgi novērtēja Kanjasa darbu, jo viņš esot trīs nedēļu laikā Maiami sagatavojis viņu ASV atklātajam čempionātam. "Viņš strādā daudz un sistemātiski. Mēs labi pastrādājām treniņos. Ja to dara katru dienu, tad var palikt tikai labāks."

ASV atklātajā cempionātā Gulbis otrdien pārspēja krievu Mihailui Južniju trīs setos, taču piektdien turnīra otrajā kārtā pēc uzvarēta pirmā seta piekāpās Luksemburgas tenisistam Žilam Milleram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!