Foto: EPA/LETA
Latvijas labākā tenisiste Anastasija Sevastova, parādot skaistu un cienījamu sniegumu, Austrālijas atklātā tenisa čempionāta astotdaļfinālā tomēr piekāpās pasaules ranga pirmajai raketei, Dānijas sportistei Karolīnai Vozņacki.

79 minūšu ilgajā cīņā pirmajā setā Sevastova zaudēja ar 3-6, lai gan bija vadībā ar 3-1, bet otrajā setā Latvijas tenisiste zaudēja ar 4-6.


1.sets

1.geims. 1-0. Sevastova labi iesāka maču un pirmajā izspēlē iesita bumbiņu pa līniju stūrī. Garākās izspēlēs Sevastova drošāk nospēlē un 30-30. Sevastov tad atspēlējas no 30-40 un ar lielisku saīsinātu sitienu pie tīkla panāk pirmo "breikpointu" pret pasaules pirmo raketi. Un Vozņacki pieļauj dubultkļūdu!!!! Sevastova lauža Dānijas tenisistes servi.
2.geims. 2-0. Savu servi Sevastova sāk ar dubultkļūdu. Latvijas tenisiste ar teicamām izspēlēm un "eisu" panāk 40-15, tad vienā izspēlē gan zaudē, taču nākamajā izspēlē izdzenā pretinieci pa stūriem un uzvar geimā.
3.geims. 2-1. Vozņacki šoreiz labi servē un "sausā" uzvar geimā.
4.geims. 3-1. Sevastova lieliski darbojas izspēlēs, spēlē pa "stūriem" un labi darbojas pie gala līnijas, tad aukstasinīgi nospēlē pie tīkla, un 40-15. Vozņacki lēnām atradusi spēles pavedienu, izlīdzina rezultātu geimā, taču Sevastova ar "forhendu" pa diagonāli pārsteidz pretinieci un vēlāk arī uzvar geimā.
5.geims. 3-2. Laukumā galīgi nevar pateikt, kura te ir pirmā rakete....Sevastova, servējot pretiniecei, panāk 30-15. Tomēr tad Sevastovai nesanāk pārcelt pāri pretiniecei, bet nākamajā izspēlē liepājniece iziet pie tīkla un kļūdās.
6.geims. 3-3. Sevastova iesāk savu servi ar dubultkļūdu un tad vēl izsit bumbiņu ārā. 0-30. Sevastovai nesanāk pirmā serve, bet Vozņacki panāk dubulto "breikpointu". Un tiklīdz sanāk pirmā serve, tā Sevastov uzvar divās izspēlēs, izlīdzinot rezultātu. Sevastova pieļauj kļūdu sitienā no gala līnijas, taču atspēlē vēl vienu "breikpointu". Liepājniece vēlreiz kļūdās sitienā no gala līnijas, tad ne pārāk labi saīsina un Vaozņacki izlīdzina rezultātu spēlē 3-3.
Ja Sevastova nekļūdās, tad izspēlēs labākā ir liepājniece. Šobrīd Sevastovai jau 12 kļūdas, bet pretiniecei – tikai četras.
7.geims. 3-4. Vozņacki šoreiz nospēlē nestabili un pieļauj kļūdas, ļaujot Sevastovai iegūt dubulto breikpunktu. Sevastova izdevību neizmanto, pieļauj vēl vairākas kļūdas un zaudē geimā. Vozņacki pirmo reizi spēlē izvirzās vadībā : 4-3.
8.geims. 3-5. Sevastova diezgan nestabili darbojas – labas izspēles mijas ar kļūdām, kas ļauj Vozņacki vēlreiz panākt "breikpointu". Šajā brīdī Sevastova kļūdās sitienā no gala līnijas, un Vozņacki vēlreiz lauž Latvijas tenisistes servi. Dānijas tenisiste no 1-3 ir panākusi 5-3.
9.geims. 3-6. Vozņacki sajutusi spēles garšu, darbojas pārliecinošāk un iegūst dubulto setbumbu. Un Sevastova teicamā izspēlē izdomā saīsināt sitienu, pieļauj kļūdu un zaudē setu ar 3-6. Sevastova zaudējusi piecos geimos pēc kārtas.
Pirmajā setā tīros punktus vairāk uzvarēja Sevastova, taču liepājniece pieļāva arī 20 kļūdas, kamēr pretiniece – tikai sešas.

2.sets

1.geims. 0-1. Vieglā sitienā no gaisa Sevastova izsit autā, tad Vozņacki lieliski uzņem servi, Sevastova vēlreiz izsit autā un Vozņacki iegūst trīskāršo "breikbumbu". Un atkal Sevastova pieļauj kļūdu un zaudē "sausā" savu servi... Sevastova pazaudējusi savu spēles stilu.
2.geims. 1-1. Sevastovai izdodas nospēlēt beidzot stabili un viņa panāk "breikpointu". Un ar agresīvu spēli pēc serves Sevastova labi lauž pretinieces servi!!! 1-1.
3.geims. 1-2. Izskatās, ka Sevastovai sāk trūkt spēka, jo vienā no izspēlēm viņa galīgi neskrēja. Sevastovas vājumu izmanto Vozņacki, panākot dubulto "breikpointu". Sevastova ar "eisu" un labu izspēli izlīdzina rezultātu geimā, tad pieļauj kļūdu un kļūdās arī saisinātajā sitienā, ko uzmin Vozņacki. Dānijas tenisiste vēlreiz lauž Sevastovas servi.
4.geims. 1-3. Vozņacki slikti servē, bet Sevastova to neizmanto, pati pieļauj kļūdas un ļauj dānietei viegli uzvarēt geimā.
5.geims. 2-3. Sevastova saņēmās un ar skaistām izspēlēm panāca 40-15. Un izdodas beidzot Sevastovai uzvarēt savu servi. 2-3 gan joprojām liepājniece zaudē setā...Sevastovai joprojām ļoti daudz kļūdas (27 kļūdas, Vozņacki - astoņas).
6.geims. 2-4. Sevastovai bija laba iespēja iegūt dubulto "breikpointu", taču šķietami uzvarētā izspēlē kļūdījās. Sevastova gan izlīdzina rezultātu geimā, tad iegūst arī "breikpointu", ko gan ar labu servi Vozņacki atspēlē. Un ar "eisu" un spēcīgu servi Vozņacki pabeidz geimu savā labā.
7.geims. 3-4. Sevastova ar "eisu" un divām agresīvām izspēlēm panāca 40-0, taču pieļauj kļūdas sitienā no gala līnijas un pa līniju, ļaujot pretiniecei saasināt cīņu. Bet tad nomāna pretinieci un uzvar geimā.
8.geims. 4-4. Servējot Vozņacki, Sevastova uzvar pirmajās divās izspēlēs, un vēlāk panāk arī dubulto "breikpointu". Vozņacki pieļauj kļūdu, Sevastova lauž pretinieces servi un izlīdzina rezultātu setā 4-4.
9.geims. 4-5. Tiklīdz Sevastova mazāk kļūdās, tā Vozņacki rodas problēmas. Sevastova skaisti nospēlē divās izspēlēs un izpelnās neviltotas simpātijas un atbalstu no skatītāju puses! Sevastova panāk 40-15, taču divreiz kļūdās un jau 40-40. Sevastova kļūdās sitienā pa līniju, taču uzreiz atspēlē "breikpointu". Un atkal vairākas kļūdas, kas ļauj Vozņacki lauzt Sevastovas servi.
10.geims. 4-6. Vozņacki servē, lai uzvarētu spēlē. Un tik nozīmīgo geimu Sevastova sāk ar kārtējo kļūdu....Taču Sevastova saņēmās un panāk 30-30. Un tad atkal kļūdās, ļaujot Dānijas tenisistei iegūt pirmo "mačbumbu". Izspēlē Vozņacki uzvar, uzvarot arī visā mačā.

Statistika liecina, ka viens no galvenajiem Sevastovas zaudējuma iemesliem bija daudzās kļūdas – liepājniece pieļāva 36 kļūdas, bet pretiniece tikai 14. Savukārt izspēlēs daudz pārliecinošāka bija Sevastova – viņa "tīri" uzvarēja 26 izspēlēs, bet pretiniece tikai 16.

Nākamajā kārtā Vozņacki tiksies ar krievieti Svetlanu Kuzņecovu vai itālieti Frančesku Skjavoni.

Sevastova pasaules rangā ieņem 46.vietu, tikai par vienu pozīciju atpaliekot no sava personiskā rekorda. Taču par iekļūšanu "Australian Open" astotdaļfinālā Sevastova ir nopelnījusi 280 ieskaites punktus un pēc turnīra pakāpsies WTA rangā, pirmo reizi karjer iekļūstot starp pasaules 40 labākajām tenisistēm.

Sevastova līdz šim Melburnas kortos nebija zaudējusi nevienu setu un pirmo reizi karjerā spēlēja "Grand Slam" turnīra astotdaļfinālā. "Australian Open" pirmajā kārtā Sevastova ar 6-4, 7-6 (7:5) pieveica slovēnieti Poļonu Hercogu, bet pēc tam ar 6-4, 6-2 uzvarēja beļģieti Janīnu Vikmeijeri, kura izlikta ar 21.numuru. Savukārt piektdien Sevastova "Australian Open" trešajā kārtā nepilnas stundas laikā ar 6-1, 6-3 pieveica krievieti Vesnu Manasijevu.

Sevastova līdz šim vēl nekad nebija spēlējusi pret tobrīd pasaules ranga pirmajā vietā esošo tenisisti. Pagājušā gadā Sevastova gan tikās ar trīs kādreizējām pasaules ranga līderēm – Monterejas turnīrā viņa uzvarēja Jeļenu Jankoviču, pēc tam Indianvelsā pieveica arī Anu Ivanoviču, bet Vimbldonas čempionāta pirmajā kārtā zaudēja Žustīnai Eninai.

Tāpat Sevastova līdz šim augstākā līmeņa turnīros nekad vēl nebija spēlējusi pret Vozņacki. Ar Vozņacki Sevastova gan tikās pirms gada Federāciju kausa spēlē. Toreiz Sevastova, nebūdama sava labākajā sportiskajā formā un cīnoties ar savainojumu, zaudēja ar 2-6, 2-6.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!