Foto: F64

Latvijas klubs Rīgas "Dinamo" Kontinentālās hokeja līgas (KHL) regulārā čempionāta spēlē piektdien savā laukumā ar rezultātu 2:1 (0:0, 0:0, 1:1, 1:0) pagarinājumā uzvarēja Čehovas "Vitjaz" komandu.

Latvijas kluba labā vārtus pamatlaikā guva Matjē Karls, bet vienības rindās trešajā trešdaļā debiju KHL čempionātā piedzīvoja 20 gadus vecais vārtsargs Kristers Gudļevskis. "Vitjaz" rindās tikmēr pamatlaikā izcēlās Ņikita Dvurečenskijs.

Pagarinājumā "Dinamo" komandai trešajā minūtē panākumu nodrošināja Mārtiņš Karsums.

Pirms spēles

Salīdzinājumā ar iepriekšējo spēli Doņeckā, rīdzinieku maiņu virknējumos bija notikušas pāris izmaiņas - pirmajā uzbrucēju virknējumā Kaspars Daugaviņš un Pols Ščehura spēlēja kopā ar Mārtiņu Karsumu, bet otrajā Aleksandra Žirū partneri bija Džeimijs Džonsons un Miks Indrašis. Trešais un ceturtais uzbrucēju virknējums palika nemainīgs. Izmaiņas bija arī aizsardzības pāros, kur kopā ar Kristapu Sotnieku spēlēja Rodrigo Laviņš, kuram šī bija pirmā spēle šosezon KHL čempionātā. Savukārt kā otrais vārtsargs tika pieteikts Kristers Gudļevskis, bet malā šoreiz palika Māris Jučers.

Pirmais periods

Mača ievadā abas komandas apmainījās ar vairākiem bīstamiem uzbrukumiem. Izcelties varēja abu vienību pārstāvji, taču veiksmīgi darbojās vārtsargi - attiecīgi Mīkaels Telkvists un Ivans Kasutins -, bet citās epizodēs veiksme nebija metienu veicēju pusē. Aktīvi komandas turpināja uzbrukt arī turpinājumā, nevienai no vienībām netiekot pie pozicionāla pārsvara vai iniciatīvas. Trešdaļas pirmās puses izskaņā mājinieki pirmoreiz mačā tika pie iespējas spēlēt vairākumā, bet vēlāk 42 sekundes rīdzinieki varēja spēlēt piecatā pret trim pretiniekiem. Kasutins tika pakļauts lielam darba apjomam, taču vairums metienu bija no tālas distances, un rezultāts netika atklāts.

Trešdaļas vidū pēc Žirū noraidījuma mazākumā spēlēja jau mājinieki, taču Telkvista veiksmīgais sniegums un aktīvā pretspēle savā zonā ļāva vārtu drošību nosargāt. Pēc atgriešanās pilnos sastāvos korekcijas atkal ieviesa noraidījumi. Šoreiz divas minūtes vairākumā spēlēja "Dinamo", tomēr vārti atkal netika gūti, turpretī otrā laukuma pusē pēc viesu pretuzbrukuma Rīgas komanda par mata tiesu izglābās no nokļūšanas zaudētājos. Pirmās trešdaļas izskaņā reizi mājiniekus no vārtu zaudējuma glāba Telkvists, bet otrā laukuma pusē izteikti bīstamas situācijas neradās.


Otrais periods

Otro trešdaļu komandas sāka piesardzīgāk, uzmanīgāk izvēloties uzbrukumu veidošanas iespējas un rūpīgāk piekopjot spēka spēli. Arī šādā cīņā hokejisti regulāri tika pie iespējām mest pa sāncenšu vārtiem, tomēr abu komandu vārtsargi turpināja darboties nevainojami. Arī trešdaļas turpinājumā komandas spēlēja korekti, viesiem pārsvarā cenšoties veidot ātrus uzbrukumus, kamēr mājinieki lūkoja pieturēt ripu sāncenšu zonā un izspēlēt kombinācijas.

Trešdaļas pašā vidū pēc Artjoma Panarina metiena ripa atsitās pret Telkvista sargāto vārtu pārliktni, bet paralēli tam divu minūšu sodu saņēma Raitis Ivanāns. Arī šoreiz viesi vairākumu neprata realizēt, bet "Dinamo" jau savā pirmajā prettriecienā bija ļoti tuvu rezultāta atklāšanai.

Otrās trešdaļas beigu daļā pēc nepatīkama spēka paņēmiena pie apmales galvu smagi sasita Elvijs Biezais, tomēr spēja saviem spēkiem nokļūt līdz rezervistu soliņam. Tikmēr komandas pēdējās minūtēs aktīvi centās gūt pirmos vārtus, ar lielāku aktivitāti izceļoties "Dinamo". Labas iespējas izcelties bija Karsumam un Guntim Galviņam, tomēr Kasutins netika pārspēts. Pēdējās sekundēs spēlē pēc nelielas atelpas iesaistījās arī Telkvists, atvairot spēcīgu pretinieka metienu.


Trešais periods un pagarinājums

Pirms trešās trešdaļas "Dinamo" komanda veica vārtsargu maiņu, kad veiksmīgi spēlējušo Telkvistu aizstāja Gudļevskis, kuram šī bija debija KHL čempionātā. Jaunais vārtsargs pirmajās epizodēs ar savu līdzdalību demonstrēja mainīgu sniegumu, vienā epizodē pārliecinoši tverot ripu, bet jau nākamajā muļķīgā situācijā to zaudējot, tomēr pēc pāris minūtēm vārtsargs šķita pilnībā "iegājis spēlē". Otrā laukuma pusē teicama iespēja izcelties bija Laviņam, tomēr viņa metiens nebija precīzs.

Laukuma saimnieki kopumā darbojās piesardzīgi, taču uzbrukumus centās veidot ar lielu sparu, līdz beidzot tas augļus deva trešdaļas pašā vidū, kad pēc Žirū individuālās spēles ar spēcīgu metienu rezultātu atklāja Karls. Arī tuvākajās minūtēs pēc gūtajiem vārtiem aktīvāki bija mājinieki, labu iespēju panākt 2:0 garām palaižot Šehuram. Mazliet vēlāk "Dinamo" teju pusminūti nepārtraukti kontrolēja ripu ap pretinieku vārtiem, tomēr ripa ceļu līdz tīklam neatrada.

Izlīdzinājumu viesi panāca nedaudz vairāk kā minūti pirms pamatlaika beigām, kad pēc iemetiena pie ripas spēja tikt Dvurečenskijs, pārspējot Gudļevski ar metienu tuvajā stūrī. Brīdi vēlāk mājinieki varēja zaudēt arī otros vārtus, taču lēcienā ripu uz to līnijas apturēja vārtsargs.

Pagarinājumu ar vairākiem bīstamiem uzbrukumiem sāka "Dinamo" komanda, kas pēc vairākiem neveiksmīgiem mēģinājumiem beidzās ar Karsuma precīzu metienu un iegūtiem diviem punktiem.


"Vitjaz" komandā, kas iepriekšējās sezonās kļuva slavena ar daudzajiem kaušļiem, šajā mačā debitēja Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandas Monreālas "Canadiens" aizsargs Andrejs Markovs, kurš vienībai pievienojies uz NHL lokauta laiku. No izteiktiem kaušļiem "Vitjaz" komanda uz Rīgu bija paņēmusi vien Džeremiju Jablonski, kurš gan netika mačam pieteikts, kamēr Trevors Gillīss palika Čehovā.

Iepriekšējā spēlē Rīgas "Dinamo" trešdien izbraukumā ar rezultātu 2:4 zaudēja latviešu aizsarga Oskara Bārtuļa pārstāvētajai Ukrainas komandai Doņeckas "Donbass".

Savukārt "Vitjaz" hokejisti iepriekšējo spēli aizvadīja otrdien, kad ar 4:2 pieveica Ņižņijnovgorodas "Torpedo" vienību.

Šosezon "Vitjaz" komandu trenē pazīstamais speciālists Jurijs Ļeonovs, kurš 1990.gadā kļuva par pasaules čempionu PSRS izlases sastāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!