Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Izskatot spēles materiālus, Kontinentālā Hokeja līga (KHL) ir nolēmusi līdz šīs sezonas beigām diskvalificēt Gagarina kausa fināla otrā mača tiesnešus Gašilovu un Belovu, bet viņu darbība līgā nākamsezon ir zem jautājuma zīmes, vēsta līgas mājas lapa.

Pirmdien KHL īpašā paplašinātā Disciplinārās komitejas sanāksmē tika nolemts atcelt Sergejam Fjodorovam piespriesto lielo un disciplināro sodu (5+20 minūtes) un sekojošo diskvalifikāciju.

Tai pašā laikā līga norāda uz paaugstināto emocionālo sasprindzinājumu šādās spēlēs, kas valda gan komandu, gan tiesnešu vidū, un aicina saprotošāk izturēties pret "cilvēciskā faktora" ietekmi, kas ir neizbēgami ikvienā sporta veidā. "Līga nevar atstāt bez ievērības hokeja kluba "Atlant" vadības negatīvos izteikumus (..). Līga saprot, ka šie paziņojumi tika izdarīti emociju varā, taču uzskata tos par nepieņemamiem no profesionālās ētikas viedokļa," teikts KHL paziņojumā.

Par strīdīgo kļuva spēles moments, kad Fjodors Fjodorovs mača 26. minūtē pēc sadursmes ar ufiešu aizsargu Vladimiru Antipovu saņēma noraidījumu līdz spēles beigām, bet Antipovs šai epizodē guva ceļgala traumu.

"Manuprāt, spēlētājs, pie kura ir ripa, nevar tikt noraidīts šādā epizodē," pēc mača teica "Atlant" galvenais treneris Milošs Ržiha. "Varbūt noteikumu pārkāpums bija tieši pret Fjodorovu? Domāju, arī otrai pusei bija jāpiespriež sankcijas."

Uz tiesnešu kļūdu šai epizodē norādījis arī leģendārais treneris Viktors Tihonovs. "Videoatkārtojumi parādīja, ka nekādam noraidījumam nevajadzēja būt – tā viennozīmīgi ir tiesnešu kļūda," viņš saka.

Šo piecu mazākuma minūšu laikā "Atlant" ielaida divus vārtus un nonāca zaudētāju lomā, jo pirms tam atradās vadībā ar 1:0.

"Ja "Atlant" būtu ielaiduši tikai vienus vārtus, viņiem būtu izredzes "izvilkt" šo spēli," uzskata Tihonovs. "Divu vārtu starpību atgūt ir ļoti grūti, jo ir jātērē divreiz vairāk spēka un enerģijas uzbrukumos. Domāju, hokejisti to saprata, un pēc būtības pārtrauca cīņu."

Pēc otrās finālspēles, kurā ar 3:1 uzvarēja "Salavat Julajev", gan Mitišču "Atlant" spēlētāji, gan vadība norādīja uz tiesāšanas kļūdām šai spēlē, iesakot izmantot citu valstu praksi, kad uz nozīmīgākajiem sezonas mačiem tiek uzaicināti pieredzējuši ārzemju tieneši.

"Mēs vēlamies ieteikt, lai šādus mačus tiesātu ārzemju tiesneši, jo tad nebūtu "politisku" noraidījumu, lai pagarinātu sēriju vienas vai otras komandas labā," intervijā "Sport Ekspress" saka "Atlant" kluba direktors Ravils Ishakovs. "Mūsu labākie tiesneši, kā mēs to redzam, netiek galā ar šāda līmeņa spēlēm."

Svētdien "Salavat Julajev" svinēja otru uzvaru finālsērijā, izvirzoties vadībā ar 2-0.

Šosezon arī KHL regulārajā čempionātā izcēlās vairākas domstarpības par maču tiesāšanu, arī Rīgas "Dinamo", kuri iesniedza protestu par tiesnešu lēmumiem spēlē pret Kazaņas "Ak Bars", un KHL komandu pretenzijas atzina par pamatotām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!