Foto: F64
Skaistu uzvaru Kontinentālās hokeja līgas (KHL) regulārā čempionāta spēlē svētdien izcīnīja Rīgas "Dinamo", kas Maskavā ar 5:2 (0:0, 0:0, 5:2) pieveica Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa trenēto Maskavas"Dinamo".

Visi vārti mačā tika gūti pēdējā trešdaļā 13 minūšu laikā.

Pēdējās trešdaļas sestajā minūtē Jakubs Klepišs guva maskaviešiem pirmos vārtus, bet tad Kristaps Sotnieks, Jakubs Šindels, Miķelis Rēdlihs, Mārtiņš Karsums un Džeimijs Lundmarks panāca 5:1. Priekšpēdējā minūtē Dominiks Granjaks guva Znaroka vadītajai komandai otros vārtus, taču tas būtiski neko vairs nemainīja.

Pirms spēles

Maskavieši šobrīd ir viena no vadošajām Rietumu konferences komandām, bet mūsu hokejisti cīnās par iekļūšanu "play-off". Abu komandu pirmajā tikšanās reizē šosezon "Arēnā Rīga" uzvaru ar 4:1 svinēja Maskavas "Dinamo.

Pēc iepriekšējā mačā švētdien savainojumu dēļ nevarēs spēlēt uzbrucēji Aleksandrs Ņiživijs, kuram ir lauzta riba, un Ģirts Ankipāns, kuram ir kājas sasitums. Līdz ar to treneri šīsdienas mačam pieteikti septiņi aizsargus un 12 uzbrucēji, un šodien laukumā dosies arī Rodrigo Laviņš un Roberts Bukarts, bet vārtus atkal sargās Kriss Holts.

Pirmais periods

Pirmajā periodā ritēja cieša spēle, kā tas allaž ir ar Maskavas "Dinamo", aizsardzībā ļoti meistarīgi spēlējošu komandu, kas ļoti labi sedz pretinieku.

Iespēja izvirzīties vadībā pirmajiem radās maskaviešiem, kad trešās minūtes beigās uz noraidīto soliņu devās Krišjānis Rēdlihs, taču arī rīdzinieki teicami nospēlēja aizsardzībā, saglabājot savus vārtus drošībā.

Neskatoties uz nospiedošo pārsvaru - perioda vidū metienu attiecība bija 8:2 mājinieku labā -, nevar teikt, ka Maskavas "Dinamo" laukumā būtu pārņēmuši nepārprotamu iniciatīvu, simtprocentīgu vārtu gūšanas momentu pie Holta vārtiem bija maz, un visus metienus Kriss redzēja un bez problēmām ripu apturēja.

Tāpat rīdzinieku uzbrukumi tika apturēti vai nu jau vidus zonā, vai maskaviešu pusē, un arī Aleksejam Volkovam daudz darba savos vārtos nebija. Trešdaļa tā arī nozlēdzās ar bezvārtu neizšķirtu - 0:0.

Otrais periods

Otrā trešdaļa iesākās ar rīdzinieku uzbrukumiem, un arī kopumā šis periods izvērtās ātrāks un azartiskāks nekā pirmais, vairāk gan uz mūsējo aktivitāšu rēķina.

Šādas spēles rezultātā jau perioda sākumā Rīgas "Dinamo" nopelnīja divus skaitliskos vairākumus - vispirms uz sodīto soliņu devās Jurijs Babenko, bet pāris sekundes pēc viņa atgriešanās laukumā turp dodas Sergejs Koņkovs, taču nedz viens, nedz otrs skaitliskais vairākums netika izmantots. Pirmajā rīdzinieki izveidoja vairākus uzbrukumus, bet otrajā īsti pat netika maskaviešu aizsardzības zonā.

Perioda vidū zibenīgā uzbrukumā aiztraucās mūsu pirmā maiņa, pāris bīstamu metienu izdevās Miķelim Rēdliham un Sandim Ozoliņam, taču ripa vārtos nenonāca.

Diezgan daudz laika komandas aizvadīja, spēlējot vidus zonā, neprecīzas piespēles dalīja gan viena, gan otra "Dinamo" spēlētāji.

15.minūtes vidū Mārtiņš Cipulis nopelnīja divas soda minūtes, taču bīstamāko momentu izveidoja Rīgas "Dinamo", kad Gints Meija pārtvēra ripu un abi kopā ar Jakubu Šindelu aizskrēja uz maskaviešu vārtiem. Diemžēl Šindela metiens Volkovam bija viegli tverams.

Nepilnas divas minūtes pirms trešdaļas beigām rupji ar augstu paceltu nūju pret Miķeli Rēdlihu nospēlē Sergejs Soins, kuram tiesneši piespriež piecu minūšu noraidījumu plus disciplināro noraidījumu līdz spēles beigām. Tomēr šis incidents, izskatās, vairāk mobilizēja maskaviešus, kuri atlikušo laiku - minūti un 45 sekundes - līdz perioda beigu signālam izcili nospēlēja aizsardzībā, neļaujot pat īsti pietuvoties savai aizsardzības zonai, nemaz nerunājot par vārtiem.

Trešais periods

Trešo trešdaļu Rīgas "Dinamo" iesāka, izmantojot atlikušās vairāk kā trīs minūtes skaitliskā vairākuma, taču vienā no epizodēm, kad uz mūsu zonu devās Leo Komarovs, bet Kriss Holts ļoti tuvu slidojošo maskaviešu uzbrucēju pagrūda ar roku un saņēma divu minūšu noraidījumu. Tādējādi komandas atkal spēlēja vienādos sastāvos, taču pēc piektā mūsu spēlētāja iznākšanas laukumā no "lielā" vairākuma vēl bija atlikušās 34 sekundes, turklāt divas soda minūtes par Ginta Meijas klupināšanu saņēma Iļja Gorohovs, un rīdzinieki palika pieci pret trim pretiniekiem. Tomēr Maskavas "Dinamo" joprojām pašaizsardzīgi un meistarīgi spēlēja aizsardzībā, un rezultāts tā arī netika atklāts.

Sestajā minūtē mazākumā palika Rīgas "Dinamo", un mājinieki parādīja, kā ir jārealizē vairākums - ātra, plaša Leonīda Komarova un Konstatnīna Gorovikova saspēle, piespēle Jakubam Klepišam, un čehu uzbrucējs savu debiju Maskavas "Dinamo" atzīmēja ar gūtiem vārtiem - 1:0.

Uz šo epizodi Rīgas "Dinamo" atbildēja ar minūtes laikā gūtiem diviem vārtiem, izlīdzinot rezultātu un izvirzoties vadībā. Vispirms Aleksejam Volkovam negaidītu metienu no zilās līnijas izdarīja Kristams Sotnieks, maskaviešu vārtsargs pat īsti nenoreaģēja uz to - 1:1. Tad jau pēc 26 sekundēm savus pirmos vārtus Rīgas "Dinamo" sastāvā guva Jakubs Šindels - 2:1.

Pēc otro vārtu guvuma sekoja Mārtiņa Karsuma noraidījums, taču šai vairākumā maskaviešiem neizdevās izlīdzināt rezultātu. 10.minūtē uz noraidīto soliņa devās Artjoms Černovs, un maskavieši šai savā mazākumā spēlēja, it kā viņi būtu vairākumā, uzbrūkot mūsējo vārtiem. Taču rīdzinieku bezspēcības periods beidzās pēc spēlētāju nomaiņas, un pirmā maiņa atzīmējās ar gūtiem vārtiem - Jāņa Sprukta piespēlēto ripu ar diviem metieniem maskaviešu vārtos iebakstīja Miķelis Rēdlihs - 3:1.

13.minūtē Maskavas "Dinamo" gandrīz izdevās samazināt mūsējo pārsvaru līdz vieniem vārtiem, taču Denisa Kokareva raidītā ripa atsitās pret vārtu stabiņu, un arī vārtu pretējā pusē nebija neviena pretinieku spēlētāja, kas mūsējos šai situācijā paglāba.

Savukārt pēc pāris sekundēm viltīgu, artistisku izspēli izdara Jānis Sprukts, parādot, ka dosies uz maiņu, taču piespēlē Mārtiņam Karsumam, kurš lielā ātrumā ieslidoja pretinieku zonā un pārspēja Volkovu - 4:1.

Pēc ceturto vārtu zaudējuma Oļegs Znaroks nomainīja Volkovu pret Aleksandru Jerjomenko, taču arī viņam neizdevās šo spēli pabeigt "sausā" - 16.minūtes vidū Džeimijs Lundmarks pie mūsu aizsardzības zonas līnijas "nozaga" ripu Andrejam Boikovam un viens pats aizmuka līdz maskaviešu vārtiem - 5:1.

Arī pēc piekto vārtu guvuma rīdzinieki nepārgāja uz izteiktu spēli no aizsardzības, turpinot uzbrukt, arī tribīnēs nu jau bija dzirdami tikai pāris desmiti mūsējo līdzjutēji - maskavieši bija samierinājušies ar zaudējumu. Taču mājinieku komanda gluži rokas nenolaida, un priekšpēdējā minūtē Dominiks Graņāks vēlreiz pārspēja Krisu Holtu - 5:2, un ar šādu pēc diviem "tukšiem" periodiem rezultatīvu trešo trešdaļu spēle noslēdzās.

Rīgas "Dinamo" sastāvs

Vārtsargi: #31 Chris Holt (#37 Māris Jučers).

Aizsargi: #9 Krišjānis Rēdlihs - #13 Guntis Galviņš, #6 Arvīds Reķis - #11 Kristaps Sotnieks, #8 Sandis Ozoliņš - #14 Jēkabs Rēdlihs, #2 Rodrigo Laviņš.

Uzbrucēji: #15 Mārtiņš Karsums - #5 Jānis Sprukts - #19 Miķelis Rēdlihs, #83 Jamie Lundmark - #79 Fredrik Warg - #47 Mārtiņš Cipulis, #21 Roberts Bukarts - #32 Jakub Sindel - #87 Gints Meija, #66 Ainārs Podziņš - #73 Niclas Lucenius - #23 Juris Štāls.

Maskavas "Dinamo" sastāvs

Vārtsargi: #30 A. Volkov (#1 Jerjomenko).

Aizsargi: #77 Gorohov - #51 Graņak, #50 Solovjov - #46 Jalasvaara, #4 Boikov - #14 Novak, #8 Barancev.

Uzbrucēji: #36 Klepiš - #21 Gorovikov - #87 Komarov, #72 Koņkov - #6 Soin - #13 Kozlov, #10 K. Volkov - #12 Babenko - #19 Kokarev, #91 Kvapil - #15 Šafiguļin - #27 Černov, #79 Kuvajev.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!